Zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa povsem drugačen položaj RTV Slovenija pri uvrščanju delovnih mest v plačne razrede, kot to velja za druge uporabnike proračuna. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa povsem drugačen položaj RTV Slovenija pri uvrščanju delovnih mest v plačne razrede, kot to velja za druge uporabnike proračuna. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju namreč določa povsem drugačen položaj Radiotelevizije Slovenija pri uvrščanju delovnih mest v plačne razrede, kot to velja za druge uporabnike proračuna. Delovna mesta javnih uslužbencev na Radioteleviziji Slovenija se namreč v plačne razrede uvrščajo s kolektivno pogodbo, ki jo skleneta v imenu delodajalca generalni direktor ter v imenu delojemalcev reprezentativni sindikati v javnem zavodu. Neposredno zakonsko pooblastilo za določitev plačnih razredov za posamezna delovna mesta na Radioteleviziji Slovenija ima torej generalni direktor in ne Vlada RS ali katero od ministrstev.

Ker je novinarski sindikat to zakonsko pooblastilo delodajalca zaobšel, je vodstvo RTV Slovenija pozvalo predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja ter ministra za kulturo Antona Peršaka, da javni zavod RTV Slovenija vključijo v pogajalski proces z novinarskim sindikatom.

Vodstvo RTV Slovenija ob tem zavrača očitke sindikata o (ne)napredovanju novinarjev Radiotelevizije Slovenija in zaostajanju njihovih plač, saj je Zavod vsa leta izvajal postopke ocenjevanja in napredovanja javnih uslužbencev skladno z veljavno zakonodajo. Zaposleni na RTV Slovenija so tako prvič imeli možnost napredovanja ob vstopu v plačni sistem javnega sektorja, avgusta 2008, drugič aprila 2014, tretjič decembra 2015 in četrtič decembra 2016. V obdobju od leta 2008 do 2016 so bila napredovanja občasno zamrznjena oziroma bila izvzeta iz napredovalnega obdobja zaradi varčevalnih ukrepov vlade. Od vseh trenutno zaposlenih novinarjev je na podlagi ocene za vsaj en plačni razred ali več napredovalo 368 novinarjev, kar je približno 68 % trenutno zaposlenih novinarjev. Ob tem je potrebno izpostaviti dejstvo, da se je 126 novinarjev zaposlilo po 1. 1. 2013 in še nimajo izpolnjenih osnovnih pogojev za napredovanje, kar pomeni približno 23 % trenutno zaposlenih novinarjev.

Na podlagi navedenih podatkov, upoštevajoč napredovanja in odbitke, je povprečni plačni razred trenutno zaposlenih novinarjev 41 plačni razred oziroma 2.114,29€ bruto, brez vseh dodatkov, ki se potem prištevajo v to osnovo.

Radiotelevizija Slovenija, javni zavod