Voditelj Tednika Janko Šopar. Foto: Urban Štebljaj
Voditelj Tednika Janko Šopar. Foto: Urban Štebljaj
Voditelj polemičnih studijskih debat Marcel Štefančič jr.
Voditelj polemičnih studijskih debat Marcel Štefančič jr. Foto: Stane Sršen
Polona Fijavž in Igor Jurič, voditelja Globusa.
Polona Fijavž in Igor Jurič, voditelja Globusa. Foto: Stane Sršen
Voditeljica oddaje Odkrito Nataša Markovič.
Voditeljica oddaje Odkrito Nataša Markovič. Foto: Stane Sršen
Intervjuje bosta pripravljali Lidija Hren in Ksenija Horvat Petrovčič.
Intervjuje bosta pripravljali Lidija Hren in Ksenija Horvat Petrovčič. Foto: Stane Sršen
Janja Koren in Lidija Pak bosta vodili novo oddajo Točka preloma, ki bo na sporedu oktobra.
Janja Koren in Lidija Pak bosta vodili novo oddajo Točka preloma, ki bo na sporedu oktobra. Foto: Stane Sršen
Voditelji prenovljene Tarče.
Voditelji prenovljene Tarče. Foto: Stane Sršen
Urednica, voditeljica in novinarka Prave ideje! Edita Cetinski Malnar.
Urednica, voditeljica in novinarka Prave ideje! Edita Cetinski Malnar. Foto: Bojan Šverko

Na male zaslone se jeseni vračajo številne oddaje Informativnega programa TV Slovenija, nekatere med njimi se bodo vsebinsko prenovile in dobile nove voditelje. Oktobra na spored prihajata tudi novi oddaji Točka preloma in prenovljena Tarča.

Z novimi zgodbami se septembra vračajo oddaje Tednik, Studio City z udarnimi prispevki in polemičnimi studijskimi debatami, zunanjepolitična oddaja Globus in Prava ideja!, ki je sicer pod uredniško taktirko TV SLO 3. Oddaja Odkrito bo po novem na sporedu ob 23. uri, prav tako bo nekaterih sprememb deležna pogovorna oddaja Intervju. Oktobra bosta prvič na sporedu pogovorno-mozaična oddaja s poglobljeno gospodarsko tematiko Točka preloma in prenovljena Tarča, ki bo zamenjala četrtkove Poglede Slovenije.

Tednik in Studio City
V ponedeljek, 2. septembra, se na TV SLO 1 po krajšem predahu ponovno vračata Tednik ob 20. uri in Studio City ob 21. uri. V Tedniku so pripravili zgodbo o slepem humoristu Sebastjanu Kameniku, ki ima srečen konec, hkrati pa je ponoven dokaz neprimernega odnosa slovenskih uradnikov; spregovorili bodo tudi o razmahu divjega prašiča, ki povzroči kar 90 odstotkov celotne škode na kmetijskih površinah, kar spravlja kmete v obup; tretja zgodba pa bo govorila o preživetih dopustniških dneh, ki so se za večino od nas že končali, in o preživljanju prostih dni nekoliko drugače. V prvi oddaji nove sezone Studia City pripravljajo pogovor o kadrovanju v državnih podjetjih. Po imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper bodo s strokovnjaki v studiu osvetlili posledice tovrstne prakse in tri vladne alternativne predloge imenovanja upravljavcev državnega premoženja. Govorili bodo o napovedanih rezih v socialne transfere, v goste pa bodo povabili Boštjana Videmška in Jureta Eržena, avtorja nove knjige Upor: Arabska pomlad in evropska jesen.

Globus
Zunanjepolitična oddaja Globus, ki jo vodita Polona Fijavž in Igor Jurič, bo spet na sporedu v torek, 3. septembra, ob 23. uri na TV SLO 1. Tema tokratnega Globusa, ki začenja novo sezono, bo strateški forum na Bledu, že osmi po vrsti, na katerem bo več sto politikov in strokovnjakov razpravljalo o žgočih vprašanjih sodobne družbe in iskalo odgovore nanje. Svet se spreminja z veliko hitrostjo in v ospredje prihajajo nove močne države. Evropa zato izgublja svoj položaj v svetu in če ne želi zdrsniti na obrobje, se mora tudi sama spremeniti. Ne zamudite Globusa z uglednimi tujimi gosti.

Odkrito
Odkrito, pogovorna oddaja o specializiranih družbenih in političnih temah, se vrača na male zaslone v sredo, 4. septembra, ob 23. uri na TV SLO 1. Prvo v nizu oddaj bo vodila Nataša Markovič, posvetili pa jo bodo zadevi Patria. 5. septembra bo po treh mesecih od obsodilne sodbe v zadevi Patria v javnost prišla pisna obrazložitev sodbe. V oddaji Odkrito bodo analizirali dosedanji potek sodnega procesa in preigrali nadaljnje scenarije enega najbolj odmevnih sojenj v Sloveniji.

Intervju
Pogovorna oddaja z zanimivimi osebnostmi iz najrazličnejših področij. Intervju bo v novi sezoni prvič na sporedu v nedeljo, 8. septembra, ob 21.30 na TV SLO 1. Intervjuje bosta pripravljali Lidija Hren in Ksenija Horvat Petrovčič, med osebnostmi, s katerimi bodo gledalci preživljali nedeljske večere, bodo kitajski pesnik Yang Lian, mednarodno priznani mikrokirurg Zoran Arnež, slovenska Izraelka Miriam Steiner Aviezer in predsednica Upravnega odbora SKB, Cvetka Selšek.

Točka preloma
V torek, 1. oktobra, ob 20. uri bo na TV SLO 2 prvič na sporedu pogovorno-mozaična oddaja s poglobljeno gospodarsko tematiko. Oddajo bosta vodila Janja Koren in Lidija Pak. Kakšna je krvna slika slovenskega gospodarstva, kdo je v rdečih številkah in kdo že okreva? Katera podjetja se lahko postavijo ob bok mednarodni konkurenci? Kaj se dogaja na svetovnih borzah, kdo so največje zvezde na svetovnem poslovnem nebu? Kdo je največji, najuspešnejši in naj po številnih drugih kriterijih v Sloveniji in po svetu? Ocene in komentarji naših gospodarstvenikov in ekonomistov v novi gospodarski oddaji Točka preloma.

Tarča
Poglede Slovenije bo zamenjala prenovljena Tarča, ki bo prvič na sporedu v četrtek, 3. oktobra, ob 20. uri na TV SLO 1. Uro in pol dolgo aktualno, polemično oddajo s poudarkom na raziskovalnem novinarstvu bodo vodili Tanja Gobec, Slavko Bobovnik, Rosvita Pesek in Igor E. Bergant, urednici oddaje bosta Lidija Hren in Nataša Rijavec Bartha. V vroči politični temi bodo odpirali najbolj aktualne in najbolj zahtevne teme.

Prava ideja!
Poslovno-podjetniška oddaja Prava ideja! bo ponovno na sporedu v četrtek, 5. septembra, ob 21.30 na TV SLO 1 v HD-tehniki. Tudi v šesti sezoni bodo ustvarjalci gledalce seznanjali z novimi zgodbami o poslovnih uspehih podjetnih Slovencev. Kako jim v težavnih gospodarskih razmerah uspe uresničiti svoje sanje in poiskati dobro idejo, ki šele z uresničitvijo na trgu postane prava ideja - takšna, ki prinaša dobiček, nova delovna mesta, zadovoljstvo zaposlenih? Kako v podjetju ustvarijo pozitivno klimo in zgradijo učinkovit tim sodelavcev, kako se jim obrestujeta družbena odgovornost in okoljska osveščenost. Kaj je ključ do uspeha? Oddaja bo obogatena z evropskimi vsebinami, kako torej za dobre, perspektivne ideje pridobiti tudi evropski denar. Tudi Prava ideja! je vzbudila pozornost in je letos sofinancirana z evropskim denarjem.