Voditelj Prizme optimizma Milan Krapež se bo tokrat izkazal tudi kot glasbeni solist; na fotografiji z igralko Violeto Tomič. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Voditelj Prizme optimizma Milan Krapež se bo tokrat izkazal tudi kot glasbeni solist; na fotografiji z igralko Violeto Tomič. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Tilen Artač bo kot profesorica Ifigenija analiziral tudi sarajevsko sceno. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Kaj bo tokrat ušpičil Sašo Hribar, in to v kombinaciji s Tilnom Artačem in Violeto Tomič? Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Pesmi bosansko - hercegovskega pesnika Mileta Stojića so prevedene v več kot dvajset svetovnih jezikov! Foto: Jasmin Fazlagić
Vokalna solistka ob Big Bandu bo Nuša Derenda. Foto: Hugo Šekoranja
Med iskrenimi ljudmi bo ena od skladb, ki jih bo ob Big Bandu zapela Alenka Godec. Foto: Hugo Šekoranja

Med nastopajočimi bodo, kot Prizmi optimizma pritiče, tudi domačini: iz Slovenije v Sarajevo priseljena mezzosopranistka Mateja Čarman Skelo, mešani pevski zbor Camerata Slovenica in bosansko – hercegovski pesnik, publicist in novinar Mile Stojić. Iz Ljubljane pa na sarajevski oder Prizme optimizma prihajajo igralka Violeta Tomič, imitatorja in satirika Sašo Hribar in Tilen Artač ter vokalni solistki Nuša Derenda in Alenka Godec. Voditelj Milan Krapež se bo tokrat izkazal tudi kot inštrumentalni solist; izvedel bo skladbo z naslovom The Typewriter (Pisalni stroj). Skladbo je leta 1950 napisal ameriški skladatelj lahke orkestralne glasbe Leroy Anderson. Tudi solistični inštrument je – pisalni stroj. Nastopil bo z Big Bandom, ki ga bo vodil dirigent Lojze Kranjčan.

***

Mezzosopranistka Mateja Čarman Skelo se je rodila v Kranju. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2004 diplomirala iz kitare pod mentorstvom prof. Andreja Grafenauerja. Življenjska pot, ljubezen, jo je odpeljala v Sarajevo, kjer je leta 2010 diplomirala pod mentorstvom primadone Radmile Bakočević.

Mile Stojić, bosansko – hercegovski pesnik, bo predstavil svojo poezijo. Študij slavistike je zaključil na Univerzi v Sarajevu. Kot literarni kritik je pisal za številne jugoslovanske časopise. Med letoma 1989 in 1992 je bil glavni urednik časopisa Odjek v Sarajevu. Leta 1992 je zapustil Sarajevo in bil najprej urednik zagrebškega političnega glasila Tjednik, nato pa je odšel na Dunaj, kjer je na tamkajšnji univerzi predaval južnoslovansko književnost. Zdaj živi in ustvarja v Sarajevu. Njegovo poezijo zaznamujeta nostalgija in politična angažiranost. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset svetovnih jezikov.

Mešani pevski zbor Camerata Slovenica, zbor, ki deluje v okviru Slovenskega kulturnega društva Sarajevo in poje v slovenščini, je prvič nastopil že pred dvajsetimi leti, peli so za člane SKD Cankar. Nastopali so na kulturnih dnevih, na Cankarjevih dnevih, poznajo jih tudi gledalci bosanske nacionalne televizije. Večkrat so nastopali v Sloveniji, predstavili so se na srečanju Slovencev iz izseljenstva, znamenite nastope pa so izvajali na festivalu Baščaršijske noći v Sarajevu; štirikrat so se predstavili na Taboru slovenskih zborov v Stični. Zboru zdaj dirigira Melita Čičić.

Delavsko kulturno društvo Cankar je bilo ustanovljeno v Sarajevu leta 1934. Delovalo je do začetka leta 1941, ko je bilo – kakor večina delavskih društev – prepovedano. Člani so bili slovenski obrtniki in delavci; želeli so ohranjati slovenski jezik, kulturo, navade ter vzpostavljati kulturne vezi s Slovenijo. Leta 1945 so društvo obnovili kot Radničko kulturno društvo, ki je delovalo do ponovne prepovedi leta 1951. Med vojno, 13. marca 1993. leta, je bilo društvo obnovljeno in poimenovano Slovensko kulturno društvo Cankar. Začetek delovanja je zaznamoval kulturni program. Prva značilna manifestacija so bili Cankarjevi dnevi, ki so postali tradicionalni kulturni dogodek. Od leta 2007 je SKD Cankar v novih prostorih v Splitski ulici 12; šteje okrog 250 članov. S priložnostnimi kulturno – umetniškimi programi pa vsako leto zaznamuje pomembne slovenske praznike.
Poleg dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za otroke ter tečaja slovenskega jezika za odrasle Slovensko društvo Cankar Sarajevo - tako se imenujejo od lani - ponuja tudi čitalnico z bogato knjižnico, ki vsebuje okrog pet tisoč knjig, ima pestro izbiro slovenskih časopisov in revij za otroke, mladino in odrasle. V okviru društva deluje tudi dokumentacijski center, ki zbira zgodovinsko gradivo o Slovencih v Bosni in Hercegovini. Mešani pevski zbor Camerata Slovenica ohranja slovensko glasbeno tradicijo in predstavlja društvo na umetniški način. Eden od pomembnejših športnih dogodkov je Spominski teniški turnir Jan Doršner, ki poteka v okviru Cankarjevih dnevov v spomin na vsestranskega mladega športnika Jana Doršnerja, ki je izgubil življenje 2. decembra 1992 na prvi obrambni črti mesta Sarajeva.

***

Člani Big Banda RTV Slovenija in Alenka Godec bodo v sodelovanju z BiH Jazz Band Supportom v Clubu Monument v Sarajevu dan pred neposrednim prenosom Prizme optimizma, torej v petek, 6. junija, ob 21.30 pripravili dobrodelni koncert Benefit Jazz Session. Dobiček od prodanih vstopnic bodo poklonili žrtvam poplav v Bosni in Hercegovini.