Ustvarjalci so predstavili svoje glasbeno ustvarjanje v pogovoru z vodjo založniške dejavnosti Mojco Menart. Foto:
Ustvarjalci so predstavili svoje glasbeno ustvarjanje v pogovoru z vodjo založniške dejavnosti Mojco Menart. Foto:

V pogovorih protagonistov teh izdaj z vodjo založniške dejavnosti RTV Slovenija Mojco Menart in ob izbranih glasbenih odlomkih je bilo predstavljenih vseh štirinajst umetniških projektov različnih zvrsti: 1 otroška, 1 ljudska in 2 zborovski, 3 komorne, 4 simfonične 1 operna in 2 jazzovski. Izdaje lastne glasbene produkcije RTV Slovenija segajo od kulturne glasbene dediščine do novih glasbenih snovanj, od več desetletij starih in skrbno restavriranih posnetkov do takih, ki so v studiih Radia Slovenija nastali pred par meseci, povezujejo pa tudi zelo različne generacije glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Vsem generacijam poslušalcev, ljubiteljev in poznavalcev glasbe so tako v predstavljenih glasbenih izdajah namenjene interpretacije od najmlajših članov Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija prek uveljavljenih glasbenih umetnikov na vrhuncu mednarodne umetniške poti pa do staroste slovenskih dirigentov, maestra Sama Hubada.

VIOLINČEK 3 - Nov Violinčkov plošček je namenjen predvsem otrokom, pa tudi staršem, starim staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter vsem, ki radi prisluhnejo otroški glasbi. In kdo sploh je Violinček? Gre za prav posebnega škrata z dirigentsko paličico, nenavadnimi copati in zanimivim klobukom z bleščečim violinskim ključem. Zelo mu je všeč glasba, še posebej tista za otroke, ki jo je že tretjič zapored zbral na zgoščenki z dvaindvajsetimi pesmimi, priloženo pesmarico in instrumentali ter igro spomina. Zapel jih je Otroški pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec, instrumentalisti RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom.
SLOVENSKA ZEMLJA V PESMI IN BESEDI 4 – ROBOVI IZROČILA - Gre za novo glasbeno izdajo iz zakladnice oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki nas popelje v nepozabno razkrivanje skrivnosti davnih dni na stiku ljudske in stare glasbe. Z izdajo želimo opozoriti, da v oddaljeni preteklosti ni bilo absolutne, ničemur namenjene glasbe med različnimi sloji ljudi, zaradi spremenjenega sloga življenja pa so jasno izraženi nameni tovrstne glasbe izgubljeni. Besedilna in glasbena zvočnost izdaje dokazujeta, da je bil današnji slovenski svet nekoč bogat kulturni prostor, razpet med Balkanom, južno, srednjo in vzhodno Evropo.
PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR: NAJBOLJŠE PESMI - Izbor petindvajsetih najboljših pesmi Partizanskega pevskega zbora ob njegovem letošnjem sedemdesetem jubileju. Zborovske skladbe Rada Simonitija, Bojana Adamiča, Marjana Kozine, Radovana Gobca, Viktorja Mihelčiča, Janeza Kuharja, Karola Pahorja, Pavla Šivica, Sveta Marolta Špika in Milka Škoberneta. Med avtorji besedil pa so France Kosmač, Tone Seliškar, Matej Bor, Karel Destovnik Kajuh in drugi.
APZ TONE TOMŠIČ UNIVERZE V LJUBLJANI Z DIRIGENTOM SEBASTJANOM VRHOVNIKOM: VEČNI ČAS V HIP UJET - Je zbirka slovenskih skladateljskih poti, kalejdoskop raznovrstnosti glasbenih jezikov, a križišče enakosti, v gostih, pastoznih zvočnih nanosih, ki so jih vajena slovenska ušesa. Skoraj vse zbrane in izbrane skladbe (avtorjev Damijana Močnika, Guistava Mahlerja, Nane Forte, Gašperja Jereba, Andreja Makorja , Tadeje Vulc in priredb ljudskih) so nastale z mislijo na Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.
CLARIPIANO: 20 - Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Ob 20-letnici skupnega muziciranja ponujata na novem albumu prerez njunega delovanja, razkrivata svojo estetsko usmeritev in naklonjenost izbranim delom. Poleg slovenskih avtorjev predstavljata tudi premišljen izbor miniatur svetovne literature. Dela Geralda Finzija, Marijana Lipovška, Ljuba Rančigaja, Krzysztofa Pendereckega, Clauda Debussyja, Janeza Matičiča, Lojzeta Lebiča in Witolda Lutoslawskega.
KOMORNI GODALNI ORGESRET SLOVENSKE FILHARMONIJE & ZAGREBAČKI SOLISTI: BITKA – BATTALIA - Heinrich Ignaz Biber, Nana Forte, Osvaldo Noé Golijov, Michael Kemp Tippett, Uroš Krek so avtorji, katerih dela ob njunih jubilejih izvajata ugledna komorna ansambla. Njunemu vrhunskemu skupnemu projektu na pot je hrvaški skladatelj in donedavni predsednik države Ivo Josipovič kot pomenljivo posvetilo zapisal tole misel svetovno znanega dirigenta Lorina Maazela: »Vedno sem verjel, da bi morale imeti umetnosti same po sebi in tudi njihovi eksponenti – umetniki, večjo vlogo v javnih zadevah. Toda ta vloga mora biti popolnoma apolitična, nepristranska in prosta vseh vnaprej začrtanih programov in načrtov. To je poslanstvo najvišje možne pomembnosti: namreč združevati narode in kulture na skupnih tleh, v katerih se lahko korenine miroljubne izmenjave in komunikacije prepletejo neopazno, vendar dokončno.«
BRAVO ORKESTER5: BRAHMS - BRITTEN; EN SHAO, STEFAN MILENKOVIĆ, JAMES OXLEY, BOŠTJAN LIPOVŠEK - Peta plošča zbirke BRAVO ORKESTER, ki predstavlja najboljše novejše posnetke Simfoničnega orkester RTV Slovenija, to pot sega po dveh znamenitih delih svetovne zakladnice: to sta Johannes Brahms: Violinski koncert v Duru in Benjamin Britten: Serenada za tenor, rog in godala. Orkestru dirigira šef dirigent En Shao, solisti pa so: Stefan Milenković (violina), James Oxley (tenor), Boštjan Lipovšek (rog).
STEFAN MILENKOVICH: BRAHMS & GLAZUNOV - VIOLINSKI KONCERT - EN SHAO - SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLO - Violinist Stefan Milenković, ki stalno živi v ZDA, veliko pa koncertira tudi po Evropi in je v Srbiji leta 2002 postal »Umetnik stoletja«, leto pozneje »Najbolj humana osebnost« in leta 2010 »Osebnost leta«, ima za seboj že izjemno dolgo in ustvarjalno umetniško pot. Na novi izdaji se skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (dirigent En Shao) predstavlja z violinskima koncertoma Johannesa Brahmsa in Alexandra Glazunova.
KLASIKA SLOVENIA - SKLADBE ZA ORKESTER, 1. DEL - Prestižna prva izdaja (dvojni CD z bogato priloženo knjižico v slovenskem in angleškem jeziku) je nastala v sodelovanju s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom SIGIC z izborom slovenske orkestrske glasbe in pomeni začetek ambicioznega načrta predstavitev ključnih del slovenske umetniške glasbe. Izbor krajših orkestrskih del desetih skladateljev ( Lajovic, Osterc, Kozina, Ramovš, Krek, Lipovšek, Škerjanc, Bravničar, Žebre, Ciglič) sega od tipajočega iskanja značilno slovenskega instrumentalnega izraza na začetku 20. stoletja in preko radikalnih novosti nove glasbe dvajsetih in tridesetih let, travmatičnega časa po 2. svetovni vojni, ki je prinesel različne odzive na pretekle in sodobne grozote, do nove samozavesti glasbenega modernizma. Na njej so skrbno restavrirani arhivski posnetki.
JUAN VASLE (BASBARITON): OPERNE ARIJE - Jagodni izbor arij prvaka ljubljanske Opere SNG: Belini, Čajkovski, Glinka, Rossini, Mozart, Massenet, Offenbach, Sorozábal, Švara, Verdi. Juan Vasle je v rodnem Buenos Airesu petje študiral pri Leonidasu Ivanovu in diplomiral na Visokem inštitutu za umetnost (Instituto Superior de Arte) v gledališču Colón. Izpopolnjeval se je pri Ernstu Haefligerju v Buenos Airesu in Münchnu, pri Antonu Dermoti na Dunaju in Heather Harper v Londonu.
TOMAŽ GRINTAL & BIG BAND RTV SLOVENIJA: "PRA DIZER ADEUS" - Tomaž Grintal je dolgoletni član - trobentač in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Igral je v različnih zasedbah, od orkestra ljubljanske Opere do ansambla Mojmirja Sepeta, bil je dirigent celjskega plesnega orkestra Žabe, vrhniškega Big Banda, s prijatelji je pred več kot tridesetimi leti ustanovil Greentown jazz band. Tomaž Grintal je napisal več kot 150 priredb pa tudi številne avtorske skladbe.
JANI MODER'S BRAIN BLENDER: ABACUS - Jani Moder sodi med vodilne slovenske jazz ustvarjalce, prisoten je na več kot 40tih albumih. Tokrat se nam s svojo avtorsko glasbo predstavlja v zasedbi Brain Blender (Jani Moder - električna kitara, akustična kitara, Marko Črnčec - rhodes, klavir, Robert Jukič - akustična bas kitara in Klemens Marktl - bobni, tolkala), v goste pa je povabil še Vida Ušeničnika (marimba, zvončki), saksofonista Ceneta Resnika in Lenarta Krečiča ter trobentača Igorja Matkovića.
KARMEN PEČAR (violončelo), GOTTLIEB WALLISCH (klavir): POULENC - LIPOVŠEK – BEETHOVEN - Karmen Pečar je vzbudila pozornost glasbene javnosti, ko je kot trinajstletna deklica debitirala z orkestrom Slovenske filharmonije ter z njim izvedla Elgarjev koncert za violončelo in orkester. Danes je za njo dolga vrsta koncertov, izdaj, projektov. Na novem albumu skupaj s prodornim dunajskim pianistom Gottliebom Wallischem izvaja skladbe Pulenca, Lipovška in Beethovena.
NINA ŠENK: DIALOGI & KROGI - Virtuoznost, kot jo slišimo v glasbi Nine Šenk, ni le v postavljanju visokih tehničnih zahtev, ampak gre skladateljici bolj za seganje do roba zvočne izraznosti. V zbrani igri ji morajo slediti tudi glasbeniki tako v orkestru kot seveda solisti. Pričujoči izbor štirih koncertov za violino, flavto, trobento in harmoniko z odličnimi slovenskimi solisti in osrednjima simfoničnima orkestroma vabi, da se ob njih se lahko odpravimo po sledi njenega virtuoznega izraza.