Sodelavci Regionalnega RTV-centra Koper-Capodistria so se povezali s Slovenci, ki živijo na Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji in Avstriji oziroma s tam delujočimi slovenskimi mediji in društvi, ki dnevno prispevajo svoje aktualne vsebine. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič Foto:
Sodelavci Regionalnega RTV-centra Koper-Capodistria so se povezali s Slovenci, ki živijo na Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji in Avstriji oziroma s tam delujočimi slovenskimi mediji in društvi, ki dnevno prispevajo svoje aktualne vsebine. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič Foto:
Na obisku pri sodelavcih portala v njihovem delovnem okolju v slovenskem programu na Deželnem sedežu ORF v Celovcu.  Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič
Na obisku pri sodelavcih portala v njihovem delovnem okolju v slovenskem programu na Deželnem sedežu ORF v Celovcu. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič
Na delovnem obisku pri novinarskih kolegih časnika Primorski dnevnik v Trstu. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič
Na delovnem obisku pri novinarskih kolegih časnika Primorski dnevnik v Trstu. Foto: Barbara Kampos / Davor Lonzarič

Portal Slovenci v sosednjih državah na enem mestu podaja vpogled v pestro dogajanje med Slovenci v sosednjih državah na najrazličnejših področjih njihovega življenja, delovanja in ustvarjanja. Je okno v svet, ki prispeva k širitvi skupnega kulturnega prostora ter vedenju in zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah so! In da živijo ustvarjalno, polno in aktivno življenje.

Kdo ustvarja portal?

Posebnost portala je, da ga soustvarjajo Slovenci, ki živijo na Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji in Avstriji. Sodelavci Regionalnega RTV-centra Koper-Capodistria smo se povezali s tam delujočimi slovenskimi mediji in društvi, ki dnevno prispevajo svoje aktualne vsebine. Stalni sodelavci portala so tako kolegi novinarji slovenskih uredništev Deželnega sedeža RAI v Trstu, novinarji časnika Primorski dnevnik, ustvarjalci slovenskega programa na Deželnem sedežu ORF Celovec, ustvarjalci časnika Porabje, člani Društva Porabske mladine ter člani slovenskih društev na Hrvaškem. Na portalu objavljamo tudi vsebine in oddaje o Slovencih v sosednjih državah, ki jih ustvarimo sodelavci RTV Slovenija. Skrbnik portala je Regionalni RTV-center Koper-Capodistria, kjer se v okviru slovenskega radijskega in televizijskega programa s Slovenci v sosednji državi srečujemo ves čas in v okviru katerih o naših rojakih na drugi strani meje poročamo v vseh naših oddajah.

Prenovljeni portal še bližje uporabnikom

Portal smo prenovili, da bi vsebine še bolj približali čim širšemu krogu uporabnikov in v želji, da bi lahko svoje rojake, ki živijo izven državnih meja in v svojem specifičnem geografskem okolju ohranjajo slovenski jezik in kulturo, dobro spoznali tudi uporabniki, ki živijo v Sloveniji. In zato, ker želimo te vsebine približati tudi mladim.

Portal smo v celoti prilagodili novemu načinu uporabe spleta, za vse mobilne naprave. Stran je že na prvi pogled sveža, obogatena s številnimi povezavami, novimi rubrikami, avdio in video vsebinami, pregledno zbranimi na enem mestu. Klik kamorkoli vodi v nove in nove vsebine. Na Portalu za Slovence v sosednjih državah odslej lahko v živo poslušate kar štiri radijske postaje: Radio Koper, Radio Trst A, Slovenski radio ORF in Radio Monošter.

Portal za Slovence v sosednjih državah je odprta stran. Kdorkoli se nam lahko kadarkoli na njej pridruži. Veseli bomo novih sodelavcev oziroma obiskovalcev in seveda novih vsebin.

Na predstavitvi prenovljenega portala, ki bo v torek, 6. oktobra 2015, ob 11. uri v Studiu 3 Televizije Koper-Capodistira, bomo prvič predstavili tudi vse naše sodelavce. Našo osebno izkaznico, v katero boste lahko vpogledali kadarkoli, pa smo pripravili na malo drugačen način prek živih posnetkov v delovnih okoljih. Ko smo jo snemali, se je izoblikoval tudi slogan Portala Slovencev v sosednjih državah: »Smo na drugi strani. Smo na vseh straneh. In smo na enem mestu!«

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija