Bojan Kastelic. Foto: Matej Kolaković
Bojan Kastelic. Foto: Matej Kolaković
false
Neva Zajc v družbi Mihe Lamprehta, dr. Ljerke Bizilj in mag. Marka Fillija. Foto: Matej Kolaković
false
Tomaž Marolt. Foto: Matej Kolaković
false
Big Band RTV Slovenija. Foto: Matej Kolaković
false
Lado Vindiš. Foto: Matej Kolaković
false
Stane Sršen. Foto: Matej Kolaković
false
Igor Velše. Foto: Matej Kolaković
false
Igor Mitrović. Foto: Matej Kolaković
false
Milan Krapež. Foto: Matej Kolaković

se je na današnji podelitvi priznanj RTV Slovenija za leto 2016 zahvalil tistim sodelavcem in sodelavkam, ki so s svojim strokovnim in kakovostnim delom pomembno prispevali k razvoju in delovanju javnega medijskega servisa na različnih področjih njegovega ustvarjanja. Priznanja so bila podeljena v naslednjih kategorijah: priznanje za življenjsko delo, priznanje za izjemne oz. nadpovprečne prispevke v daljšem delovnem obdobju, priznanje za izjemne oz. nadpovprečne delovne dosežke v preteklem letu in častna priznanja.
Prireditev je popestril raper Klemen Klemen, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija, pod vodstvom Lojzeta Krajnčana.

Priznanje za življenjsko delo

Bojan Kastelic
Bojan Kastelic je s svojo tankočutnostjo, poetično osvetlitvijo in obvladovanjem tehnologije filmskega in televizijskega snemanja, močno zaznamoval poklic snemalca v funkciji direktorja fotografije. V svojem opusu je plodovit avtor, ki o svojem poslanstvu pravi, da direktor fotografije ni samo odgovoren za kakovost slike, temveč je tudi oseba, ki oživi zgodbo skozi pretvorbo v sliko.
Bojan Kastelic je sodeloval pri številnih filmih: Fant, pobratim smrti, Varuh meje, Pisma iz Egipta, Instalacija ljubezni in ostalih. Z izvrstno kamero je s pretanjenim občutkom za osvetlitev, barve in kompozicijo kadra ustvaril izjemno vizualno podobo dokumentarnih filmov Potovka in Prijatelj čebelar, ter potrdil visoko, mednarodno primerljivo raven dokumentaristične vizualne estetike na nacionalni televiziji. Je prejemnik številnih nagrad, med drugimi tudi Badjurove in Babičeve.
Bojan Kastelic je bil mentor številnim sodelavcem, na katere je z entuziazmom prenašal svoje neprecenljivo znanje.

Neva Zajc
Neva Zajc je vse svoje službeno življenje preživela na Radiu Koper, s katerim je začela sodelovati že kot študentka. Njena ljubezen do mikrofona se je sicer začela na frekvencah Radia Študent v Ljubljani, kasneje pa je njen radijski dom za vedno postal Koper. Od prvega stika z mikrofonom pa vse do danes, je kultura v najširšem pomenu besede: knjiga, gledališče, balet, likovna umetnost in vse, kar lepega ustvari človeška ustvarjalnost, tisto, kar opredeljuje Nevo Zajc. Prispevki v informativnem programu Radia Slovenija, posebne oddaje, njena dolgoletna oddaja »lz kulturnega sveta« na Radiu Koper, intervjuji z mnogimi svetovno priznanimi ustvarjalci kulture v najširšem pomenu besede in mnogo drugega, so tisto kar skorajda samoumevno povezujemo z njenim imenom. Ob imenu Neve Zajc uporabiti izraz, da bi si jo morali, če je ne bi bilo, izmisliti, ne zveni prav nič izrabljeno. Neva je radio in radio je Neva!
Neva Zajc je bila v svoji dolgoletni delovni karieri tudi mentorica številnim mladim, nadebudnim študentom, ki jim je s srčnostjo predajala skrivnosti novinarskega poklica. Ob prejemu priznanja iz rok v. d. generalnega direktorja mag. Marka Fillija je Neva Zajc poudarila simboličnost trenutka, saj je tudi on eden izmed njih.

Tomaž Marolt
Tomaž Marolt je svojo ustvarjalno pot takoj po končanem študiju arhitekture posvetil oblikovanju scenografije. Za svoje delo je v preteklih letih prejel več odmevnih stanovskih nagrad, kar ga nedvomno umešča med pomembnejša imena v slovenskem likovnem prostoru. Pretežen del svoje profesionalne kariere je posvetil televizijskemu mediju in oblikovanju specifičnega televizijskega scenskega prostora. Na TV Slovenija je ustvaril izjemno obsežen in raznovrsten opus scenografij za prav vse zvrsti in žanre. Njegove scenografije vedno odlikuje splet različnih likovnih disciplin in tehnologij. S svojim delom in skrbjo za strokovna merila predstavlja nesporno ustvarjalno avtoriteto na svojem področju. Njegov lucidni analitični vpogled v svet podobe sodobnih medijev, oplemeniten z vztrajnostjo, inventivnostjo in pripadnostjo hiši, pomeni izjemno dragocen potencial za RTV Slovenija.

Priznanje za izjemne oz. nadpovprečne dosežke v daljšem časovnem obdobju

Lado Vindiš
Lado Vindiš je svojo pot v športnem uredništvu na TV SLO pričel pred 40-timi leti. V dolgih letih prizadevnega dela si je pridobil bogato organizacijsko in tehnično znanje. Je človek, ki je s človeškim pristopom vedno skušal projekte izpeljati na zadovoljstvo vseh. ln to mu je in mu uspeva še danes, brez velikih besed s profesionalnostjo in človečnostjo.

Stanislav Sršen
Dolgoletno delo Staneta Sršena, zaradi katerega bi ga nedvomno lahko označili za starosto radiotelevizijske fotografije, je zagotovilo, da štiri desetletja zgodovine slovenske televizije ne bodo utonila v pozabo. Kot fotograf in fotoreporter naše hiše je bil vedno na mestu dogajanja, ne ozirajoč se na del dneva, praznike ter letne, pa tudi politične čase. Je eden tistih srečnežev, ki jim je delo predstavljalo življenjsko strast.

Igor Velše
lgor Velše je kot član skupine napovedovalcev eden od najprepoznavnejših glasov Radia in Televizije Slovenija, ki se je v skoraj dvajsetih letih rednega dela na Radiu dokazal na številnih področjih napovedovalskega delovanja. Zanj je vsako besedilo nova zgodba, ki se je nikoli ne loteva z avtomatizmom, ampak z živim, njemu lastnim zanosom. V številnih oddajah pred mikrofonom na Radiu ali kot voditelj na Televiziji odlično knjižno izreko združuje z živostjo in energičnostjo ter tako ustvarja prepričljivo vez med avtorji besedil in poslušalci oziroma gledalci.

Igor Mitrović
Igor Mitrović, priznani orkestrski glasbenik - solist violončelist, je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija od leta 1994. Na enem najodgovornejših mest v orkestru je njegov doprinos k homogenosti orkestra neprecenljiv. Kot solist in komorni glasbenik sodi v sam vrh slovenske glasbene poustvarjalnosti, izvedel je veliko število del svetovnega repertoarja in del slovenskih skladateljev, v arhivu imamo na desetine njegovih posnetkov.

Milan Krapež
Na Radiu Ljubljana od leta 1974, najprej honorarni sodelavec Vala202, kasneje urednik, kmalu tudi voditelj Veselega tobogana, ki je bil takrat vrsto let radijska in tudi televizijska oddaja. Za radio jih je pripravil in vodil več kot 200. Malo je kulturnih domov, dvoran in telovadnic po Sloveniji, v katerih v preteklih štirih desetletjih ni bilo razvedrilne oddaje z njegovim govornim in uredniškim podpisom. Neprešteto pa je število njegovih arhiviranih oddaj. Še vedno pa jih z navdušenjem ustvarja.

Priznanje za izjemne oz. nadpovprečne delovne dosežke v preteklem letu so prejeli: Barbara Brezavšček Stegeman, Petra Hauc in Tatjana Smisl, Adrijan Bakić, Rade Bojič, Tomaž Zaletel, Boštjan Kolbezen, Peter Barušič, Peter Hanzl, Lidija Hren, Bernard Vrh, Vlasta Jeseničnik, Tjaša Krajnc, Franc Kuplen,Dejan Ladika, Aleksandra Kerin Kovač, Luka Lukič, Gorazd Kosmač, Slavko Jerič, Nataša Müller, Bernard Perme, Projektna skupina OE OZ za zagon digitalnega radia DAB+ (Frančišek Obolnar, Jure Grjolj, Marijan Kerč, Boštjan Koprivnikar, Jan Čuric Lešek, Roman Matko, Stojan Vitežnik, Marko Brlogar, Bojan Ramšak, Gregor Jeraša, Jakob Mlakar in Andrej Trojer), Gabrijela Milošič, Timotej Semenič in Anton Šturm.

Častno priznanje so prejeli naslednji sodelavci: Janez Čebulj, Janez Kovač, Ivan Milovanović, Jadranka Oblak, Davorin Tomažin, Janko Špunt, Marjan Vrebec, Ernest Munda, Dušan Zadnik.