Več kot 200 nastopajočih dvignilo obiskovalce na noge. Foto: Alan Radin
Več kot 200 nastopajočih dvignilo obiskovalce na noge. Foto: Alan Radin
Koncert Radia Koper
Radio Koper je pripravil največji narodno-zabavni koncert na Obali. Foto: Alan Radin

Organizatorji so ponosni, da so na koncertu vsi glasbeniki igrali v živo in to zimzelene narodno-zabavne skladbe ter največje hite. Koncert so pripravili v času praznovanja 60-letnice Avsenikove glasbe in z njo začetkov slovenske narodno-zabavne glasbe. Prav zato so koncert posvetili tako Avsenikovi pesmi, ki je to glasbeno zvrst ustvaril in z njo osvojil svet. Njegov kvintet je postal slovenska blagovna znamka in enako se je zgodilo s Slakovim triom. Koncert so posvetili tudi začetkoma praznovanja 45-letnice glasbe Ottavia Brajka in 40-letnice Primorskih fantov, ki ju bodo na Primorskem praznovali prihodnje leto.

Vzporedno z Avsenikovo glasbeno potjo so z narodno-zabavno glasbo zasloveli tudi Beneški fantje, ki so na začetku glasbene poti sicer izvajali beneške in furlanske ljudske pesmi, potem pa je Birtičeva glasba kmalu segla v srca ljudi in verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi znal zapeti pesmi Rdeči cvet, Zvezde žarijo, Vince rumeno in drugih… Prav s pesmijo Zvezde žarijo se je sinoči začelo glasbeno potovanje skozi zgodovino slovenske in primorske narodno-zabavne glasbe in se nadaljevalo s pesmijo Ottavia Brajka V naši kantini.

V Kopru so sinoči igrali in peli primorski ansambli: Beneški fantje, ki nadaljujejo Birtičevo in Bukovčevo glasbeno pot, pa Primorski fantje, Malibu, Modri val, Denis Novato s prijatelji, Ano ur'co al' pej dvej, Kraški kvintet, Snežnik in Erazem. Obiskovalci pa so lahko po večletnem premoru na odru videli tudi člane ansambla Taims iz Trsta ter Vrtnica iz Nove Gorice. Ljubitelje narodno-zabavne glasbe so pozdravili tudi člani najstarejšega še delujočega ansambla pod vodstvom Franca Šegovca, Štirje kovači, Fantje s Praprotna iz Selške doline ter Navihanke in Modrijani.