Obiskovalcem je zapela tudi Tinkara Kovač, ki je že vso glasbeno kariero tesno povezana z Radiem Koper. Foto: Radio Koper
Obiskovalcem je zapela tudi Tinkara Kovač, ki je že vso glasbeno kariero tesno povezana z Radiem Koper. Foto: Radio Koper
Praznovanje 65-letnice Radia Koper
Radio Koper - Capodistria je ob 65. rojstnem dnevu odprl vrata svojim poslušalcem. Foto: Radio Koper

Na druženju ob 65-letnici radijskih programov Radia Koper in Radia Capodistria sta ob 18. uri nastopila letošnja predstavnica Slovenije na izboru za Pesem Evrovizije, Tinkara Kovač in legendarni primorski glasbenik Enzo Hrovatin. Na večernem koncertu, ob 20. uri, pa sta obiskovalce zabava mlada kantavtorja z obeh strani meje, Žiga Rustja in Matteo E. Basta.

"Ni mejnika in ene sklade, ampak sem se preprosto rodila tukaj na Radiu Koper in sem vedno z vami," je povedala Tinkara Kovač. Obiskovalci so se dobro zabavali in izvedeli tudi kaj novega. "Najbolj zanimiv mi je bil ogled radia, še posebej arhiva. Nisem vedela, da imate v njem toliko plošč, zgoščenk in trakov z našo zgodovino," je dejala poslušalka Maja iz Kopra. Zvesti poslušalec Radia Koper Stane iz Divače pa je dejal: "Ste najboljši radio, ker nam prinašate aktualne novice in vse kar se dogaja pri nas."

Praznovanje v maju
Danes, v nedeljo, 25. maja, bodo ustvarjalci obeh radijskih programov, regionalnega radijskega programa v slovenskem jeziku (Radio Koper), in radijskega programa za italijansko narodno skupnost (Radio Capodistria), nadaljevali praznovanje v Lokvi pri Divači. Ob 20. uri bo nastopila legendarna zasedba Prizma, ki letos praznujejo 40 let glasbenega ustvarjanja, z uspešnicami Pogum, Senca, Od enih do treh … Tam bodo tudi člani skupin Venera, ki so skupaj že pol stoletja, in Kalamari, ki se na glasbenih odrih družijo že dve desetletji. Pred mikrofon jih bo v svoji oddaji povabil Drago Mislej - Mef.
Praznovanje obletnice v juniju in juliju
Praznovanje se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih: v ponedeljek, 9. junija, bodo skupaj z italofonsko skupnostjo v Pretorski palači organizirali mednarodni simpozij o jeziku kot izkušnji na meji med dvema svetovoma ter medijski izkušnji ob meji. Ob 20.30 bo v koprskem pokrajinskem muzeju še koncert italijanskega igralca in pevca Monija Ovadie. Vse julijske sobote pa bodo obiskovalci izolske plaže Svetilnik uživali v dobri družbi in glasbi Radia Koper.
Iz zgodovine radia
Radio Koper se je prvič oglasil 24. maja 1949 zvečer z imenom Radio jugoslovanske cone Trsta - Radio Trieste zona Jugoslava, redno pa je začel oddajati naslednje jutro. Po ukinitvi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila na lastne oddajnike, leta 1980 je začel delovati Studio Nova Gorica, leta 1992 pa se je program v slovenščini razširil na celodnevni.