RTV Slovenija se je pridružila več kot 460 javnim prostorom v Sloveniji in postala t. i. UNICEF-ova Varna točka za otroke. Pomembno je, da je Varna točka odprta 24 ur na dan. Foto: Jani Ugrin
RTV Slovenija se je pridružila več kot 460 javnim prostorom v Sloveniji in postala t. i. UNICEF-ova Varna točka za otroke. Pomembno je, da je Varna točka odprta 24 ur na dan. Foto: Jani Ugrin
Varna točka in razstava Dan soseda
Obiskovalce sta nagovorila generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli in izvršni direktor UNICEF-a, Tomaž Bergoč. Foto: Jani Ugrin
Varna točka in razstava Dan soseda
Na Dan soseda je bilo tudi odprtje razstave del z natečaja, ki ga je RTV Slovenija pripravila v sodelovanju s sosedi. Foto: Jani Ugrin
Varna točka in razstava Dan soseda
RTV Slovenija so obiskali tako mladi kot malce starejši sosedje. Foto: Jani Ugrin

Uradni naziv Varna točka je generalnemu direktorju RTV Slovenija, mag. Marku Filliju predal izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, Tomaž Bergoč. Da je RTV Slovenija Varna točka, opozarjajo oznake (smejoča se hišica) na obeh vhodih TV Slovenija na Kolodvorski 2 v Ljubljani in na vhodu Radia Slovenija na Tavčarjevi 17 v Ljubljani.

RTV Slovenija se je projektu UNICEF-a pridružila na pobudo sodelavk in sodelavcev. Pri projektu aktivno sodeluje več kot 40 prostovoljcev, na katere se bodo lahko obrnili otroci, ki se bodo v stiski zatekli v javni zavod.

»Ko je prišla pobuda do mene, sem bil zelo vesel, predvsem zato, ker je prišla od samih sodelavk in sodelavcev. In število prijavljenih prostovoljcev kaže na to, da imamo med našimi sodelavci veliko srčnih ljudi, ki so pripravljeni pomagati,« je ob prejemu naziva povedal generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli.

»Še posebej smo veseli pobud za vključitev v Varne točke, ki pridejo s strani posameznih institucij. RTV Slovenija bo imela s svojim poslanstvom v projektu dvojno vlogo. Kot dan in noč odprta Varna točka bo prispevala k blaženju stisk otrok, kot nacionalna medijska hiša pa lahko pomembno prispeva k ozaveščanju otrok in njihovih staršev o samem projektu,« pa je ob tej priložnosti poudaril izvršni direktor UNICEF-a, Tomaž Bergoč.

Kaj je varna točka?
Varna točka je posebno označen javni prostor, namenjen otrokom, da se vanj zatečejo v primeru, če se znajdejo v kakršnikoli stiski na mestnih ulicah (so se izgubili, grozijo jim sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju …). Varne točke so zaživele že v 27 krajih po Sloveniji, v njih sodeluje preko 1.000 srčnih ljudi, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati otrokom v stiski.

Z Varnimi točkami nudimo otrokom:
- »Prvo pomoč v stiski« – takojšnjo ustrezno pomoč odraslega otroku/mladostniku v stiski.
- »Bližnjico do strokovne pomoči« - pomoč pri reševanju problema Več informacij najdete tudi na spletni strani Unicefa.
Odprtje razstave del z natečaja »Dan soseda«
Ob predaji naziva je bilo tudi odprtje razstave del otrok in mladostnikov, ki so sodelovali v natečaju Dan soseda. Likovno-literarni natečaj je MMC RTV Slovenija pripravil v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Center in OŠ Toneta Čufarja.

V natečaju so sodelovali posamezniki, skupine ali razredi OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani, otroci iz četrtne skupnosti Center v Ljubljani in člani Bansi kluba MMC RTV Slovenija z likovnimi deli na temo medsosedskih odnosov, in sicer v dveh starostnih kategorijah.
Zaradi velikega števila prijav in odličnih izdelkov je komisija v vsaki kategoriji izbrala več nagrad kot je bilo zapisano v natečaju. V 1. kategoriji (vrtec in osnovna šola od 1. do 5. razreda) so nagrado prejela likovna dela Aleksandra Zakrajška iz 1. b razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorici Tatjana Kastelic in Marina Petelin), 2. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Eva Prohinar), Ive Vesel iz 4. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Lea Lenček), Ane Krivec iz 5. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentor Franc Hozjan) ter Noe Pale Stankov iz 5. b razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Simona Grbac).

V 2. kategoriji (osnovna šola od 6. do 9. razreda) pa so nagrado prejela literarna dela Taje Mužič iz 6. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Zdenka Ferenc), Špele Tocko iz 7. b razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Zdenka Ferenc), Lanne Kalan iz 8. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Zdenka Ferenc) in Lučke Godina iz 9. a razreda OŠ Toneta Čufarja (mentorica Zdenka Ferenc).
O akciji Dan soseda
Dan soseda, ki ga obeležujemo 15. maja, je akcija Četrtne skupnosti Center, katere namen je spodbujanje mladih k razmišljanju o pomenu in vlogi medosebnih odnosov s sosedi. RTV Slovenija je letošnji Dan soseda poleg z javnim natečajem obeležila tudi z vodenimi ogledi mlajših in starejših obiskovalcev radijske in televizijske hiše.