Foto:
Foto:
V nedeljo, 18. septembra,  ob 20.50 bo na 1. programu Radia Slovenija prvič na sporedu Sami naši. Foto: Radio Slovenija
V nedeljo, 18. septembra, ob 20.50 bo na 1. programu Radia Slovenija prvič na sporedu Sami naši. Foto: Radio Slovenija
Oddaja NaGlas! z voditeljico Sašo Banjanac Lubej je jeseni na sporedu v novem terminu, in sicer vsak drugi torek ob 14.40 na TV SLO 1. Foto: Darko Ostrc
Oddaja NaGlas! z voditeljico Sašo Banjanac Lubej je jeseni na sporedu v novem terminu, in sicer vsak drugi torek ob 14.40 na TV SLO 1. Foto: Darko Ostrc

Polurna radijska oddaja Sami naši bo mozaično sestavljena iz novinarskih prispevkov, reportaž, informacij, intervjujev in glasbe. V njej bodo obravnavali aktualne dogodke v Sloveniji, povezane s kulturno-umetniškim ustvarjanjem etničnih skupin, ki v Sloveniji delujejo že dlje časa. Predstavili vam bodo znane in manj znane športnike, znanstvenike, umetnike in ustvarjalce, ki prihajajo iz sosednjih držav in s svojim delom bogatijo slovensko družbo. Ukvarjali se bodo tudi z vprašanji, s katerimi se vsakodnevno soočajo pripadniki teh etničnih skupin in tako skušali opozoriti na prednosti in raznolikosti družbe ter njeno dolžnost, da vsakemu posamezniku, ne glede na jezik, versko ali narodno pripadnost omogoči varno in spodbudno okolje.

Oddajo bo ustvarja novinarska ekipa, ki se že dlje časa ukvarja s tematiko etničnih skupnosti v Sloveniji, med njimi so tudi sodelavci oddaje NaGlas!: Vesna Hrdlička Bergelj, Biljana Žikić, Sonja Cekov Stojanoski, Admir Baltić in Nina Dragičević, urejala in vodila jo bo novinarka Ivana Stipić Lah, za glasbo pa bo skrbela glasbena urednica Aida Kurtović.

NaGlas! se je po poletnem premoru vrnil na program v novem terminu, in sicer je na sporedu vsak drugi torek ob 14.40 na 1. programu Televizije Slovenija. Voditeljica oddaje Saša Banjanac Lubej skupaj s sodelavci, pripadniki narodnih skupnosti v njihovih jezikih, pripoveduje zgodbe o vključevanju priseljencev v slovensko okolje in pomenu ohranjanja lastne identitete, kulture in jezika. Z zanimivimi prispevki in gosti si oddaja NaGlas! prizadeva za večjo strpnost, saj priseljenci in pripadniki narodnih skupnosti, ki so že bili rojeni v Sloveniji, bogatijo slovensko družbo. Vse oddaje NaGlas! so dostopne v spletnem arhivu RTV4D, oddajo pa lahko spremljate tudi na Facebooku, Twitterju in You Tubu.

Pevec skupine Dan D Tomislav Jovanović Tokac, biatlonski zmagovalec Jakov Fak, režiserka Ivana Đilas, antropologinja Svetlana Slapšak, pevka Katalene Vesna Zornik, član slovenske košarkarske reprezentance Alen Omić, legenda mariborskega nogometa Kliton Bozgo, modna oblikovalka, ki je Kekčev klobuk predstavila New Yorku Sanja Grcić, znanstvenica iz Makedonije, ki je v Slovenijo pripeljala splet Borka Džonova Jerman Blažič. To so samo nekatera vidnejša imena priseljencev in članov skupnosti nekdanje Jugoslavije, ki izstopajo v slovenskem javnem prostoru in so jih predstavili v slabih dveh letih predvajanja oddaje NaGlas!.