Jan Gričar je dvakratni zmagovalec tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, dobitnik Škrjančeve in študentske Prešernove nagrade ter štipendist Yamahine glasbene fundacije za Evropo. Foto: Primož Bregar
Jan Gričar je dvakratni zmagovalec tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, dobitnik Škrjančeve in študentske Prešernove nagrade ter štipendist Yamahine glasbene fundacije za Evropo. Foto: Primož Bregar
En Shao
En Shao je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom šefa dirigenta En Shaa bo najprej izvedel skladbo Manuella de Falle, Trirogeljnik, Suito št. 2 iz baletne glasbe. Sledil bo Tomasijev Koncert za altovski saksofon in orkester, s katerim se bo kot solist večera predstavil mladi nadarjeni saksofonist Jan Gričar.

V drugem delu koncerta bo Simfonični orkester krstno izvedel simfonično pesnitev Simfonija Mont Blanc. Nastala je pod okriljem in na pobudo mreže orkestrov ONE (Orchestra Network for Europe), katere član je tudi naš orkester. Pet orkestrov iz petih evropskih držav je predlagalo vsak svojega skladatelja in vsak od njih je prispeval en stavek. Slovenijo zastopa skladateljica Nina Šenk, Francijo Dominique Probst, Nemčijo Benjamin Schweitzer, Poljsko Jarosƚaw Cheƚmecki in Slovaško Juraj Filas. Skladatelji bodo prisostvovali prvi izvedbi v Ljubljani, kar je za Simfonični orkester RTV Slovenija velika čast.

V dneh po premieri bo Simfonija Mont Blanc izvedena v Franciji s Pikardijskim orkestrom iz Amiensa, konec oktobra pa v Katowicah v izvedbi Šlezijske filharmonije. Februarja 2015 sledi izvedba s Slovaško Sinfonietto v Žilini, konec maja 2015 pa še z Jensko filharmonijo, ki jo bo vodil En Shao.

***

Jan Gričar je med drugim dvakratni zmagovalec tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, dobitnik Škrjančeve in študentske Prešernove nagrade ter štipendist Yamahine glasbene fundacije za Evropo.

Nina Šenk je končala mojstrski študij na visoki šoli za gledališče in glasbo v Münchnu. Med študijem je dobila več nagrad, med drugim Evropsko nagrado za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic za Koncert za violino in orkester (2004), Prešernovo nagrado akademije za glasbo ter prvo nagrado na festivalu Weimarski pomladni dnevi za sodobno glasbo za skladbo Movimento fluido (2008). Njene skladbe so bile izvajane na pomembnejših festivalih doma in v tujini.

Mreža simfoničnih orkestrov ONE je bila ustanovljena leta 2004 in deluje s pomočjo subvencij Evropske unije za Kulturne programe. Simfonični orkester RTV Slovenija je član mreže od leta 2007. Orkestri izvajajo aktivnosti, ki podpirajo evropski medkulturni dialog, spodbujajo transnacionalno mobilnost umetnikov in izmenjavo umetniških in kulturnih del.