Film Sladkorčki osvešča o zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1 in opozarja na prežečo nevarnost sodobnega življenjskega sloga, ki vse prehitro vodi do kroničnih obolenj. Foto: Sladkorčki Foto:
Film Sladkorčki osvešča o zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1 in opozarja na prežečo nevarnost sodobnega življenjskega sloga, ki vse prehitro vodi do kroničnih obolenj. Foto: Sladkorčki Foto:
»Naš najnovejši dokumentarno izobraževalni film skozi svetle primere uspešnega sodelovanja medicinske stroke z bolniki, njihovimi družinami in socialnim okoljem daje odličen zgled ter dviga voljo bolnikom in ne nazadnje ponuja navdih za zdravo življenje tudi čisto zdravim ljudem,« pravi Aleša Valič, urednica izobraževalnega uredništva na Televiziji Slovenija.
»Naš najnovejši dokumentarno izobraževalni film skozi svetle primere uspešnega sodelovanja medicinske stroke z bolniki, njihovimi družinami in socialnim okoljem daje odličen zgled ter dviga voljo bolnikom in ne nazadnje ponuja navdih za zdravo življenje tudi čisto zdravim ljudem,« pravi Aleša Valič, urednica izobraževalnega uredništva na Televiziji Slovenija. Foto: arhiv RTV

Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunsko obolenje, ki se najpogosteje razvije pri otrocih in mladih odraslih, pojavi pa se lahko tudi v vseh drugih življenjskih obdobjih. Zdravljenje bolezni traja vse življenje. Prav zato jenadvse pomembno poznati njen potek in načine, kako čim dlje ohranjati lastno vitalnost.

»Zdravju in medicini odmerjamo v naših programih precej prostora, saj sta pri gledalcih to zaželeni temi, ki dosegata dober odziv,« poudarja Aleša Valič, urednica izobraževalnega uredništva na Televiziji Slovenija. Zato so z veseljem prisluhnili pobudi Zavoda Kinoks, da predstavijo najširši javnosti tudi njihov drugi film o sladkorni bolezni. »Ravno sladkorna bolezen je ena tihih sodobnih uničevalk zdravja, na katero moramo biti pozorni, še preden bi nas utegnila doleteti. A tudi ko postane dejstvo, se lahko zoperstavimo njeni moči,« pravi Aleša Valič in dodaja: »Prav o takem ravnanju govori dokumentarno izobraževalni film Sladkorčki in skozi svetle primere uspešnega sodelovanja medicinske stroke z bolniki, njihovimi družinami in njihovim socialnim okoljem daje odličen zgled in napotek, dviga voljo bolnikom in ne nazadnje ponuja navdih za zdravo življenje tudi čisto zdravim ljudem.«

Film Sladkorčki tako osvešča o zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1 in opozarja na prežečo nevarnost sodobnega življenjskega sloga, ki vse prehitro vodi do kroničnih obolenj. V filmu je orisano vsakodnevno soočanje treh sladkornih bolnikov s strogim redom in disciplino, ki jo s seboj prinaša ta bolezen.

Skupna točka vseh treh obdobij - spremljamo namreč otroštvo, najstništvo in odraslo dobo - v zdravljenju sladkorne bolezni je volja do življenja. Zgodba se začne z najmlajšim akterjem v filmu, šestletnim Tristanom Papežem, nadaljuje se s športno usmerjenim in odločnim najstnikom Davidom, v odraslo dobo pa nas popelje pedagoginja in znana pevka iz ansambla Perpetum Jazzile Ana Turšič, ki je v dolgih letih obiskovanja pediatrične klinike stkala močne vezi z lečečo zdravnico Natašo Bratina. Pripoved zaokroži aktivna Bernarda Medved, ki v zrelih letih uči veščine obvladovanja sladkorne bolezni najmlajše bolnike. Pomemben je tudi ključni moment povezanosti bolnikov z zdravniki, ki ob vrhunskem strokovnem znanju do otrok nastopajo toplo in sočutno.

»S sladkorno boleznijo sem se srečala že kot otrok in sem zbadanje s takrat ogromnimi iglami za inzulinsko zdravljenje velikokrat videla pri teti,« podoživlja Sanja Švajger, producentka filma Sladkorčki iz Zavoda Kinoks. »Velik napredek v zdravljenju te bolezni ponuja neizčrpne iztočnice za sporočanje in ozaveščanja javnosti. Tudi s filmom Sladkorčki ozaveščamo in razširjamo vedenje o zahtevnem življenju ljudi s sladkorno boleznijo,« pojasnjuje Sanja Švajger.