V letu 2013 se je poslovila tudi Margaret Thatcher. Foto: EPA
V letu 2013 se je poslovila tudi Margaret Thatcher. Foto: EPA
Gospodarski pregled leta 2013 s pogledom v prihodnost v oddaji Studio ob 17-ih.
Gospodarski pregled leta 2013 s pogledom v prihodnost v oddaji Studio ob 17-ih. Foto: EPA
Eurobasket 2013 - po dolgem času je Slovenija zadihala kot eno.
Eurobasket 2013 - po dolgem času je Slovenija zadihala kot eno. Foto: EPA
Tajfun na Filipinih je spet opozoril, da se moč vremenskih ujm stopnjuje.
Tajfun na Filipinih je spet opozoril, da se moč vremenskih ujm stopnjuje. Foto: EPA

Kaj so delali politiki in kakšen je bil njihov izplen? V kakšnih pogojih je poslovalo gospodarstvo? Kateri so največji športni dosežki in kateri največji kulturni dosežki leta, ki se izteka? Vse to in še več v Studiu ob 17-ih na Radiu Slovenija ter v oddajah Televizije Slovenija – Slovenija v letu 2013 in Svet v letu 2013.

V Informativnem programu Radia Slovenija bodo v oddajah Studio ob 17-ih ob koncu leta pregledali, kaj nam je prineslo iztekajoče se leto. V kakšnih pogojih je letos poslovalo gospodarstvo ter kdaj in kako do novih delovnih mest – gospodarski pregled leta 2013 s pogledom v prihodnost z Urško Jereb Brankovič v ponedeljek, 23. decembra. Največji športni dosežki v pregledu v petek, 27. decembra. Kaj so delali politiki in kakšen je bil njihov izplen, bo novinarka Nataša Mulec predstavila skupaj z njihovimi izjavami, ki jih ne smemo pozabiti v soboto, 28. decembra. Največji kulturni dosežki in nagrajenci leta se bodo zvrstili v oddaji Studio ob 17-ih v ponedeljek, 30. decembra. Andrej Stopar bo pregledal svet v letu 2013 v popraznični oddaji v četrtek, 2. januarja 2014.

V ponedeljek, 30. decembra, ob 21. uri bo na 1. programu TV Slovenija na sporedu oddaja Slovenija v letu 2013. Iztekajoče se leto je razgalilo razraščanje korupcije, politične prevrate, zastoj gospodarstva in krepitev klientelistično-lobističnih navez v ozadju ključnih odločitev države. Vzdušje tudi po objavi obremenitvenih testov bank, ki naj bi vendarle napovedali očiščenje mlade države, celo njeno katarzo, ostaja klavrno. Nič boljše slike Slovenija ne kaže niti pri skrbi za svojo kulturno dediščino. Odločen boj proti tajkunom, prebujanje ljudskih množic in naši športniki pa so tisti, ki vendarle prižigajo kanček upanja v nekoč enotno državo upanja.

Po pregledu dogajanja v Sloveniji sledi še oddaja Svet v letu 2013 v četrtek, 2. januarja 2014, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Revščina v Evropi in drugod po svetu se poglablja, politične in gospodarske elite pa ne najdejo odgovora, kako preprečiti odtekanje milijard vsot v davčne oaze. Simbol nemočne mednarodne skupnosti ostaja brutalna vojna v Siriji. Poslovili so se trije ljudje, ki so vsak po svoje zaznamovali tok zgodovine: Margaret Thatcher, Hugo Chavez in Nelson Mandela. Prvovrstno presenečenje je bila menjava za zidovi Vatikana; Edvard Snowden pa je razkril, da so Združene države Amerike še bolj paranoidne, kot so bile po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Tajfun na Filipinih je spet opozoril, da se moč vremenskih ujm stopnjuje, posledice segrevanja ozračja pa vsaj pri politikih ostajajo prezrte. Združeni narodi menijo, da je prihodnost prehranske varnosti v uživanju žuželk, v laboratoriju pa je bil vzgojen prvi zrezek. To je le nekaj poudarkov iz oddaje Svet v letu 2013, avtorja Dejana Štamflja.