Foto: Jani Ugrin Foto:
Foto: Jani Ugrin Foto:

Sprejeti sta bili dve spremembi, in sicer spojitev televizijskega informativnega in parlamentarnega pasu v eno uredniško-producentsko enoto ter spojitev radijskega Prvega in informativnega programa. S sprejeto dopolnitvijo statuta pa bo ustanovljena nova uredniško-producentska enota Program plus.

»Z združitvijo Informativnega in Parlamentarnega programa Televizije Slovenija se produkcijski procesi prilagajajo najnovejši tehnologiji, Televizija Slovenija pa se s tem postavlja ob bok najuspešnejšim tujim televizijam« je v svoji obrazložitvi zapisala direktorica Televizije Slovenija dr. Ljerka Bizilj. Uredniško-producentska enota, zadolžena za poseben nacionalni program, namenjen parlamentarnim vsebinam Državnega zbora Republike Slovenije in njegovih teles, se bo tako združila z Informativnim programom Televizije Slovenija. Namen združitve je predvsem v ustvarjanju bogatejšega, verodostojnejšega in kakovostnejšega programa. Združitev pa bo doprinesla tudi kvalitetnejše pokrivanje dogajanja v Državnem zboru in njegovih delovnih telesih ter programsko obogatitev 3. programa Televizije Slovenija.

Hkrati pa se bo ustanovila uredniško-producentska enota Program plus, v okviru katere bodo jutranji program, eksperimentalni program in oddaje plus. Z uredniško-producentsko enoto Program plus se bo povečala povezanost vseh programov Televizije Slovenija (informacija, kultura, šport, izobraževanje, zabava) in pospešil razvoj hibridnih žanrov. V okviru tega programa bo Televizija Slovenija razvijala tudi program in oddaje, ki so sicer financirane iz sponzorskih ali evropskih sredstev ter jih je trenutno težko vključiti v specializirana uredništva.

Radio Slovenija bo z novo radijsko strategijo pridobil Prvi program, ki bo pretežno informativen ter produkcijsko najzahtevnejši radijski program, namenjen zahtevnejšemu občinstvu. Val 202, pa bo lahko zaradi delne razbremenitve informativnih vsebin še učinkoviteje nagovarjal mlajše občinstvo, okrepil glasbene vsebine in razvijal nove storitve, ki so pisane ne kožo multimedialnemu občinstvu. »S spojitvijo bo omogočena še večja in hitrejša izmenjava idej in programskih predlogov, večja programska učinkovitost, programska fleksibilnost in njegova odprtost« je zapisal v svoji obrazložitvi direktor Radia Slovenija Miha Lampreht.

Statutarne spremembe bodo uresničene v roku 6 mesecev po njihovem sprejetju. Generalni direktor mag. Marko Filli je glede sprejetih sprememb in dopolnitev Statuta povedal: »Po temeljiti tehnološki posodobitvi javnega zavoda imamo možnost prilagoditi in posodobiti delovne procese tako, da bo sodobna tehnologija učinkovito uporabljena za večji obseg produkcije najkakovostnejših vsebin za naše uporabnike.«