V petek, 13. februarja, bodo imeli dijaki in dijakinje nekaterih srednjih šol priložnost, da se v nacionalni RTV hiši srečajo z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Foto:
V petek, 13. februarja, bodo imeli dijaki in dijakinje nekaterih srednjih šol priložnost, da se v nacionalni RTV hiši srečajo z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Foto:
Učenci 2. OŠ Slovenska Bistrica v oddaji Radio Hudo! Foto: arhiv Programa za mlade
Učenci 2. OŠ Slovenska Bistrica v oddaji Radio Hudo! Foto: arhiv Programa za mlade

Na priporočilo EBU-ja bo Radio Slovenija ob svetovnem dnevu radia odprl vrata mladim in jih vključil v svoj program. Na povabilo 1. programa Radia Slovenija – Prvi se je odzvala Violeta Bulc, evropska komisarka za promet, zato bodo imeli dijakinje in dijaki nekaterih srednjih šol tokrat priložnost, da se v nacionalni RTV hiši srečajo z evropsko komisarko. Po srečanju, ki se bo začelo v petek ob 10.00, si bodo dijakinje in dijaki ogledali še radijsko hišo.

Pomemben cilj letošnjega svetovnega dneva radia ni le povečanje poslušanosti radijskih programov med mladimi, ampak tudi iskanje inovativnih rešitev, ki bi odgovorile na vprašanje, na kakšen način vključiti mlade v produkcijo radijskih programov po načelu »mladi za mlade«.

Osnovnošolci iz več krajev po Sloveniji, ki v zadnjih letih sodelujejo na novinarskih delavnicah Radio Hudo!, se bodo ta dan s pogovori in izborom glasbe vključevali v oblikovanje dnevnega programa na 1. programu Radia Slovenija. Ker je v petek, 13. februarja, tudi informativni dan za srednje šole in fakultete, bodo njihova razmišljanja povezana z izbiro poklica. Novinarske delavnice Radio Hudo!, ki vsako šolsko leto potekajo na 12-ih osnovnih šolah izven Ljubljane, so inovativen pristop, kako mlade v njihovih domačih okoljih vključiti v produkcijo radijskih programov za svoje vrstnike in jim na neposreden način približati radijski medij. Drugi način so socialna omrežja, ki jim tudi program za mlade na 1. programu Radia Slovenija, posveča veliko pozornosti.

1. program Radia Slovenija – Prvi s specializiranimi oddajami nagovarja predšolske otroke, osnovnošolce in dijake. Ob sredah zvečer je med 20.00 in 21.00 na sporedu oddaja Gymnasium, ki v evropsko obarvani različici Gymnasium.eu daje možnost dijakinjam in dijakom, da debatirajo o pomembnih vprašanjih Evropske unije. Sobotni dopoldanski program med 8.00 in 9.00 je namenjen najmlajšim v oddaji Radijski ringaraja. Sledi mu enourni programski pas, ki ga v okviru inovativnega projekta Radio Hudo! oblikujejo osnovnošolci sami. Tudi nadaljevanje sobotnega programa je v oddajah Kulturomat – o kulturi mladih in za mlade - ter popotniški oddaji Gori, doli, naokoli namenjeno mladim poslušalcem.