Sproščene in zabavne sobotne popoldneve bosta gostila Bernarda Žarn in Jože Robežnik. Foto: Miloš Ojdanić
Sproščene in zabavne sobotne popoldneve bosta gostila Bernarda Žarn in Jože Robežnik. Foto: Miloš Ojdanić
Kviz Vem! bosta izmenično vodila Aljoša Ternovšek (desno) in Anže Zevnik. Prvič že v ponedeljek, 26. januarja! Foto: Žiga Culiberg
Slovenski izbor za Pesem Evrovizije, EMA, bo v soboto, zadnjega februarja. Foto: logo
Tudi v novo sezono Slovenskega pozdrava nas bosta peljala Darja Gajšek in Blaž Švab. Foto: Žiga Culiberg
Mladinsko oddajo Kdo si pa ti? bodo prevevali multukulturni ritmi, dišave, navade, besede. Foto: logo
Na tekmovanjih za Evrovizijskega mladega plesalca imamo fantastične uspehe. Na fotografiji Patricija Crnkovič, ki nas je na tekmovanju zastopala leta 2013, pred njo pa že Urška Vidmar, Anže Škrube, Ana Klašnja in Petra Župančič. Foto: RTV Slovenija
Med Pozabljenimi bomo spoznali Branimirja Tumo ... Foto: osebni arhiv
Voz z Ljubljanskega barja govori o najstarejšem kolesu na svetu in o ljudeh, ki so ga izdelali in uporabljali. Foto: Uroš Hočevar
Med Nevidnimi spomeniki je tudi Kitajski zid na Krasu. Foto: Thomas Aymard in Igor Vrtačnik
Slovenski igralec v tujem filmu: Sebastian Cavazza v Lei in Dariji. Foto: s snemanja filma Lea in Darija
Katarina Čas v filmu Policist. Foto: iz filme The Guard (Policist)
Branko Završan v filmu Tir. Foto: Fandango
Ponavljali bomo priljubljeno dansko serijo Oblast. Foto: iz nadaljevanke Borgen
Ob 70. obletnici konca 2. sv. vojne bomo predvajali film Estate Violenta. Foto: iz filma
V Rosselinijevem filmu Stromboli je igrala Ingrid Bergman, ki se ji bomo posvetili jeseni. Foto: iz filma
Te dni snemamo drugo sezono nadaljevanke Nova dvajseta. Foto: iz nadaljevanke

»Sem velika zagovornica nacionalnega medija, javnega servisa. Želim, da gledalcem ponudimo čim več kakovostnega programa – informativnega, izobraževalnega, kulturnega, želim si, da bi posneli več filmov, dobrih dokumentarcev, serij, da bi imeli dober športni in razvedrilni program,« je v uvodu svoje predstavitve povedala direktorica TV Slovenija dr. Ljerka Bizilj.

»Po pogovorih v vseh oddelkih, s številnimi sodelavci, sem našla mnogo somišljenikov; ugotavljam, da so kolegi pripravljeni na spremembe na bolje! Pripravljamo notranjo reorganizacijo Televizije, saj imamo zelo sodobno tehnologijo in je temu treba marsikaj prilagoditi. Oddelke in službe povezujemo in postavljamo na strokovne temelje.

Najtežje delo nas čaka na področju programa. Programska shema je postavljena, manjše stvari je mogoče prilagajati, večje pa bomo po dobrem razmisleku Programskemu svetu predlagali v prihodnjih mesecih. V naslednjih dneh bomo začeli analizirati vsako oddajo, vsak program posebej: od koncepta, strukture do kapacitet in financ, skratka vse,« je ob zagonu novega leta še povedala direktorica TV Slovenija, odločena, da se bodo napovedane spremembe zagotovo zgodile v doglednem času.

Programske novosti

Razvedrilni program TV Slovenija bo v prvih mesecih letošnjega leta predstavil paket razvedrilnih programskih novosti – zabavni kviz Vem!, novo sobotno in novo nedeljsko popoldansko oddajo ter novo sobotno večerno oddajo. Konec februarja pa bomo prek izbora EMA izbrali predstavnika RTV Slovenija na jubilejni Pesmi Evrovizije.

Prva novost, ki bo na male ekrane prišla že v ponedeljek, 26. januarja, je zabavni kviz Vem! Ta bo skozi dinamični in sodobni format pred TV-zaslone pritegnil vse generacije. S preprostimi, zabavnimi in zanimivimi vprašanji bosta tekmovalce izpraševala Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik. Kviz bo na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.25 na 1. programu TV Slovenija. Več o kvizu smo zapisali tukaj.
Sobotni in nedeljski popoldnevi prinašajo novi razvedrilni oddaji s poudarkom na popoldanski družinski zabavi. Sobotna popoldanska oddaja, ki bo prvič na sporedu v soboto, 14. februarja, ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija bo lahkotna, živahna, polna humorja, zabavnih pogovorov in prispevkov s terena. V oddaji bodo prav posebno nalogo imeli tudi gledalci. Za sproščeno in zabavno sobotno popoldne bosta skrbela televizijka Bernarda Žarn in humorist Jože Robežnik. V marcu se bo sobotnemu popoldnevu pridružil še nedeljski. To bo pogovorni šov, v katerem bo za prijetno vzdušje ob kakovostni glasbi poskrbel hišni band. Prvič si jo boste lahko ogledali v nedeljo, 1. marca, ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija.
Marec je tudi mesec, ko bodo sobotni večeri rezervirani za družinsko vsegeneracijsko zabavo. Takrat namreč prihaja na male ekrane nova razvedrilna oddaja, ki bo gostila izjemne sogovornike, jih postavljala pred nenavadne izzive, večere pa bo zaokrožila tudi kakovostna glasba in nepozabne točke.

Podrobnosti vseh treh oddaj bodo znane kmalu.

Izbor EMA, prek katerega bomo izbrali našega predstavnika na jubilejni, 60. Pesmi Evrovizije, bo v soboto, 28. februarja, ob 20. uri v studiu 1 Televizije Slovenija. Televizijsko občinstvo si ga bo lahko ogledalo v neposrednem prenosu na našem 1. programu. Na izboru se bo predstavilo osem skladb. Strokovna komisija je skladbe izbrala prek javnega razpisa, nekaj pa jih na Emo prihaja s posebnim povabilom. O izbranih izvajalcih si lahko preberete tukaj.
Letošnji izbor Pesmi Evrovizije bo med 19. in 23. majem na avstrijskem Dunaju. Vse tri evrovizijske večere, dva predizbora in veliki finale, bomo prenašali v programih Televizije Slovenija. TV Slovenija bo prav tako sodelovala pri velikem jubilejnem koncertu ob obletnici Pesmi Evrovizije, ki ga pripravlja britanski BBC. Pravi spektakel, poln nostalgije, bomo predvajali v 'evrovizijskem' tednu.

Festival Slovenska polka in valček letos praznuje okroglo 20-letnico obstoja in ta častitljiv jubilej bomo s posebnim festivalskim programom obeležili tudi na letošnjem festivalu, ki ga bomo po enoletnem premoru organizirali aprila 2015. V sodelovanju z občino Piran in Avditorjem Portorož pa načrtujemo organizacijo festivala Melodije morja in sonca, ki letos praznuje 35-letnico delovanja. Na sporedu bo julija, kot je v navadi.

Petkovi večeri ostajajo tradicionalno narodno-zabavno glasbeno obarvani. Slovenski pozdrav se z uspešnimi in priljubljenimi rubrikami Mali velikani, Kdo ve več?, Kuhamo slovensko, Na obisku in drugimi vrača v petek, 6. februarja, ob 20. uri na 1. program Televizije Slovenija. Za dobro voljo in zabavno vzdušje bosta tudi v novi sezoni skrbela voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab.

Kulturni in umetniški program TV Slovenija bo v letu 2015 postregel z novimi oddajami, s snemanjem in premiernim predvajanjem novih del ter posebnimi filmskimi cikli. Izpostavljamo večje novosti.

Otroški in mladinski program pripravlja novi oddaji Kdo si pa ti? in V svojem ritmu. Prva, ki gre na spored konec februarja, bo mladincem v njim bližnjem jeziku predstavila vrstnike, ki so se v Slovenijo priselili ali pa se tu rodili, pa jih z drugimi kulturami tesno povezuje njihova kultura. V svojem ritmu, na sporedu bo jeseni, pa bomo spoznali srednješolske glasbene skupine, ki se bodo pomerile v določenem glasbenem žanru.

Junija bo v Plznu tekmovanje Evrovizijski mladi plesalci 2015, kjer Slovenija žanje izvrstne uspehe. Za nacionalni izbor skrbi Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj, našega predstavnika bomo izbrali februarja. Predvajali bomo operne in baletne predstave z domačih in tujih odrov, premierno pa tudi tuje in domače dokumentarne filme oziroma oddaje.

Dokumentarna serija Pozabljeni, ki je nastala v Dokumentarnem programu, ohranja spomin na 20 Slovenk in Slovencev, ki so s svojim delom vidno in pomembno zaznamovali slovensko narodno bit s svojimi dosežki na področju znanosti, umetnosti, kulture, politike. Dokumentarce je ustvarila vrsta režiserjev, ki so v zelo kratkem času uspešno opravili veliko delo, ki je samo po sebi zgleden prispevek k obogatitvi slovenskega narodnega spomina.

Med dokumentarnimi filmi, ki so nastali v Izobraževalnem uredništvu, pa izpostavljamo igrano – dokumentarni film Kaj bi drugje dali za rimski zid! o 2000. obletnici nastanka rimske Emone, film Voz z Ljubljanskega barja o najstarejšem kolesu na svetu in ljudeh, ki so ga uporabljali in izdelali, oddajo Tistega majskega dne o koncu 2. svetovne vojne ter oddajo Nevidni spomeniki, ki bo predstavila edinstveno tehniško dediščino zgradb in naprav, ki so spremljale Južno železnico.
Nove oddaje načrtuje Uredništvo oddaj o kulturi. Kako vam slovenski filozofi lahko spremenijo življenje? bo oddaja, v kateri bodo filozofi skušali odgovoriti na zagate, ki zanimajo širši krog ljudi. V sodelovanju Uredništva oddaj o kulturi in Uredništva tujih igranih oddaj pa nastaja pogovorna oddaja Kinoteka (od pomladi do jeseni ob petkih zvečer), ki bo uvod v nov enako imenovan filmski termin; ta bo sistematično predstavljal najpomembnejša dela filmske zgodovine.
Med tujimi filmi in serijami ne zamudite januarskega cikla o holokavstu, februarskega cikla tujih filmov, v katerih igrajo Slovenci (Tir, Zlato, Lea in Darija ter Policist), ponovitve Oblasti, Umorov na podeželju, Gdč. Marple, Foylove vojne in Poirota, marčevskega cikla italijanskega neorealizma (Vittorio De Sica), aprilskih filmov ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, majskega cikla ob 100. obletnici rojstva Orsona Wellesa, junijskih melodram, in jesenskih poklonov Ingrid Bergman, Francoisu Truffautu in Krzysztofu Kieslowskemu.
Domača igrana produkcija načrtuje snemanje treh filmov, to so Cimre (režija Klemen Dvornik), Stekle lisice (režija Boris Jurjaševič) in Diamantna poroka (režija Simon Intihar). Trenutno snemamo drugo sezono nadaljevanke Nova dvajseta. Letos bo v pripravi scenarij za igrani projekt Kajuh, napisal ga bo Metod Pevec. Premierno pa bomo to leto predvajali filme Avtošola (režija Janez Burger), Dekleta ne jočejo (režija Matevž Luzar) in Sošolki (režija Darko Sinko).
V Uredništvu verskih oddaj so pripravili portret dr. Antona Strleta z naslovom Sluh svetosti, dokumentarno oddajo, ki bo na sporedu v aprilu, ob praznovanju velike noči. V neposrednem prenosu bogoslužja iz zamejstva bo televizijska ekipa obiskala Bistrico ob Zilji na avstrijskem koroškem, ki jo vodi Stanko Trap. Na Zilji se je tudi po njegovi zaslugi ohranilo narečje, ki je edinstveno med slovenskimi narečji. V tedenski oddaji Obzorja duha pa bodo spremljali priprave in nato uprizoritev Škofjeloškega pasijona.

Šport
Pred vrati je svetovno moško rokometno prvenstvo v Katarju, na katerem visoko meri tudi Slovenija. Ob nastopih slovenske reprezentance ga bomo od 15. januarja do finalne tekme 1. februarja spremljali s studijskim programom na 2. programu TV Slovenija.
Letošnje svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v ameriškem Vailu bomo spremljali med 3. in 15. februarjem. Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo med 18. februarjem in 1. marcem v švedskem Falunu, sledi svetovno prvenstvo v biatlonu med 4. in 15. marcem v finskem Kontiolahtiju. Športno uredništvo bo vsa svetovna prvenstva spremljalo in nadgrajevalo z dodatnim odmerkom studijskega programa, ki ga bo pripravljalo ob siceršnji novosti te sezone – studijskem programu ob koncih tedna, ki spremlja vse prenose zimskih športov.
Seveda pa si bo mogoče v okviru športnega programa ogledati tudi vsa tekmovanja za svetovni pokal v zimskih športih; od običajnih tudi tekme svetovnega prvenstva v deskanju in prostem slogu, ki se začenja te dni v avstrijskem Kreischbergu. Zagotovili bomo prenose ob vseh velikih slovenskih zimskih športnih dogodkih, od pokala Vitranc in Planice, svetovnega pokala v deskanju na Rogli do Zlate lisice in ženskih skokov v Ljubnem, in dnevno pripravljali oddaje.
Prenašali bomo že tradicionalni Tour de France, nogometne kvalifikacije, tekme v atletiki, drsanju, plavanju, odbojki in ostalih športih.
Junija bomo spremljali prve evropske igre, ki bodo v azerbajdžanski prestolnici Baku.
Nov vrhunec pa nas čaka že jeseni. Velika košarkarska tekmovanja so v zadnjih letih na TV Slovenija rušila številne rekorde gledanosti, zato lahko podobno pričakujemo tudi ob prvenstvu EuroBasket 2015. Na sporedu bo septembra, letos pa ga gostijo kar štiri države: predtekmovanja Nemčija, Hrvaška in Latvija, izločilne boje do finala pa Francija. Slovenska reprezentanca bo predtekmovanja igrala v Zagrebu.

V Informativnem programu bomo vsebinsko in oblikovno izpopolnjevali in nadgrajevali predvsem dnevno-informativne vsebine. Med aktualnimi in dokumentarnimi oddajami bomo prednostno obravnavali nove in prenovljene oddaje v osrednjih informativnih terminih, nadaljevali pa bomo tudi z oddajami informativnega programa, ki so se do zdaj izkazale za uspešne.

V okviru parlamentarnega programa nadaljujemo prakso sledenja trendom sodobnih televizij, predvsem s poudarkom na sodobnih tehnologijah ter živem in raznolikem programu.

Ob vseh napovedanih novostih bomo posodobili in oplemenitili tudi nekatere med obstoječimi oddajami, zato vas vabimo, da ostanete naši kritični in, upamo, zadovoljni gledalci tudi v bodoče.

Video izjave z dogodka: