Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je predstavila pritožbe javnosti, ki se nanašajo na programe in portal RTV Slovenija, ter odzivno poročilo vodstva zavoda. Foto: Stane Sršen
Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je predstavila pritožbe javnosti, ki se nanašajo na programe in portal RTV Slovenija, ter odzivno poročilo vodstva zavoda. Foto: Stane Sršen

Večino odzivov javnosti sprožajo programi TV Slovenija. Največ pripomb je nad informativnim in razvedrilnim programom, ki jima sledijo splošne tematike, med njimi oglasi. Ti so preglasni, jih je preveč ali pa so neprimerni, meni javnost.

Programsko pa so naše gledalce – poleg že omenjenih oglasov – motili, na primer, pristransko motivirane vsebine, neustrezen način vodenja oddaj ali poročanja, nekakovostna programska ponudba, neustrezna raba slovenskega jezika, predvidene ukinitve oddaj, nekakovostno novinarstvo, tehnične motnje, neuravnotežena glasnost zvoka, neustrezno športno komentiranje ter neokusna vizualna podoba oddaj. TV-programi pa so dobili tudi pohvale; med njimi izstopajo oddaje Igralci brez maske, Igralci pojejo, Slovenski vodni krog, Dobra ura z Bernardo Žarn in pa informativni program.

Pri radijskih kolegih se je javnost izrekala proti neustreznim prispevkom ali vodenju radijskih oddaj, neustreznemu glasbenemu izboru in drugim, posamičnim motečim elementom v programu. Radio pa je dobil veliko pohval; več kot tretjino odzivov poslušalcev predstavljajo pohvale oddajam Prvega programa, Vala 202 in programa Ars.

Na portalu MMC so uporabnike motili neustrezni novinarski prispevki, vsebinsko skope ali neažurne objave programskih vsebin na spletu, motena ali omejena možnost spremljanja programa v tujini in pa neustrezne objave na teletekstu ali njegovo nedelovanje.

Vodstvo zavoda se je na pritožbe gledalcev, poslušalcev in uporabnikov portala odzvalo z ustreznejšim načrtovanjem programskih terminov, pozornostjo pri govoru, z novimi razvedrilnimi vsebinami ter s še večjo pozornostjo pri objektivnem in uravnoteženem podajanju informacij, motečo glasnost pa bo odpravilo z novimi merilniki zvoka. Nekatere težave je težje odpraviti – spremljanje zakodiranih vsebin prek spleta je namreč urejeno z avtorskimi pogodbami, delovanje teleteksta pa je pogojeno s tehnologijo, ki jo uporabljajo naši gledalci, oziroma s ponudbo operaterjev/ponudnikov televizije.

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani varuhinje.

Prvi varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija se mandat izteče konec tega meseca. Nasledil jo bo Lado Ambrožič.