Big Band RTV Slovenija je v letu 2015 praznoval 70-letnico delovanja. Ob tem častitljivem jubileju je Slavko Hren pripravil tri nove oddaje Velika imena malega ekrana. Na sporedu bodo 22. in 29. maja ter 5. junija ob 17.20 na TV SLO 1. Foto: Janez Kotar Foto:
Big Band RTV Slovenija je v letu 2015 praznoval 70-letnico delovanja. Ob tem častitljivem jubileju je Slavko Hren pripravil tri nove oddaje Velika imena malega ekrana. Na sporedu bodo 22. in 29. maja ter 5. junija ob 17.20 na TV SLO 1. Foto: Janez Kotar Foto:
25 let Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Foto Arhiv RTV Slovenija
Plesni orkester RTV Ljubljana ob 25-letnici delovanja. Foto Arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič z orkestrom. Foto arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič z orkestrom. Foto arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič in sax sekcija. Foto arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič in saksofonisti. Foto arhiv RTV Slovenija
Jože Privšek. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Jože Privšek. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Aleksander Skale za bobni. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Aleksander Skale za bobni. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Urban Koder. Foto: Stane Sršen
Urban Koder. Foto: Stane Sršen
Lojze Krajnčan. Foto: Stane Sršen
Lojze Krajnčan. Foto: Stane Sršen

Za začetke delovanja Big Banda RTV Slovenija je v največji meri zaslužen legendarni mojster, dirigent, skladatelj in glasbeni urednik Bojan Adamič. Ta je kmalu po koncu druge svetovne vojne zbral večjo zasedbo glasbenikov, ki je pod njegovim vodstvom prvič nastopila 27. junija 1945 ob ponovnem odprtju Postojnske jame. Jeseni istega leta so postali uradni orkester tedanjega Radia Ljubljana. Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60-ih let. Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek, ki je PORL popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in drugi.

VIME: 70 let Big Banda RTV Slovenija, 1. del
Nedelja, 22. maja, ob 17.20 na TV SLO 1
Prvi del trilogije predstavlja hiter presek zgodovine. Avtor oddaje Slavko Hren se dotakne pomena dejstva, da so orkester v njegovi zgodovini vodili Bojan Adamič, Jože Privšek in Lojze Krajnčan – trije dirigenti, ki so ga vsak po svoje zaznamovali, kot tudi dejstva, da je bil orkester še desetletja po drugi svetovni vojni središče vsega pomembnega dogajanja na področju slovenske zabavne glasbe. V orkestru so se kalili številni glasbeniki, ki so kasneje ustanavljali svoje instrumentalne ansamble (Ljubljanski jazz ansambel, Ansambel Mojmira Sepeta, Ansambel Jožeta Privška itd.). Razvila se je tudi slovenska skladateljska veja, ustanovil se je festival Slovenska popevka in številne druge institucije, ki so pomenile temelj tega, kar danes prepoznavamo kot slovenska zabavna glasba.
Fenomen Big Banda RTV Slovenija je v oddaji predstavljen skozi pripovedi od najstarejših glasbenikov, celo zadnjih dveh živečih, ustavnovnih članov »Adamičevega orkestra« - bobnarja Aleksandra Skaleta in trobentača Urbana Kodra, pa vse do najmlajših, ki danes igrajo v Big Bandu RTV Slovenija ali z njim sodelujejo. Med oddajo se vrstijo odlomki glasbenih točk iz različnih obdobij, saj je bil orkester desetletja ustvarjalec kakovostne in žanrsko zelo pisane zabave pri nas – od jazza, popevke, mjuziklov, plesne glasbe, do show programov, pri katerih je vselej prišla na površje uigranost orkestra in njegova prilagodljivost programskim potrebam.

VIME: 70 let Big Banda RTV Slovenija, 2. del
Zlata dirigentska trojica: Adamič, Privšek, Krajnčan
Nedelja, 29. maja, ob 17.20 na TV SLO 1
Orkestrski zvok Big Banda RTV Slovenija in njegovo identiteto so v preteklosti zaznamovali trije karizmatični dirigenti, skladatelji in orkestrski voditelji: Bojan Adamič, Jože Privšek in Lojze Krajnčan. Adamičevo začetno obdobje je v marsičem označeno s pionirstvom in tudi dejstvom, da so glasbeniki želeli igrati jazz, ki ga je oblast prepovedovala zaradi zahodnjaškega izvora in domnevne »kvarnosti za mladino«. Kmalu po tem, ko je leta 1964 vodenje orkestra v celoti prevzel Jože Privšek, je s prihodom novih članov profesionalni sestav dobil podobo tipičnega ameriškega big banda in se preimenoval v Big Band RTV Ljubljana. Poleg izjemnega dviga kvalitete muziciranja, kompozicije in aranžiranja, je Privšek poskrbel tudi za znatno povečan obseg promoviranja izvirne slovenske glasbe. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je taktirko v roke vzel Lojze Krajnčan, občasno pa tudi Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in Tadej Tomšič.
Oddaja, ki je bogato dokumentirana z glasbenimi odlomki iz različnih obdobij, osvetljuje vse tri velike glasbenike, ki so vsak po svoje zaznamovali svoje vodenje orkestra. Njen poseben čar pa skozi svoje spomine predstavlja Aleksander Skale, ustanovni član orkestra, nekdanji bobnar in dolgoletni urednik jazz oddaj na Radiu Ljubljana. Skale v oddaji osvetli tudi manj poznano glasbeno dogajanje v naših krajih pred ustanovitvijo »Adamičevega orkestra«.

VIME: 70 let Big Banda RTV Slovenija, 3. del
Adamičevi in Privškovi glasbeni dediči
Nedelja, 5. junija, ob 17.20 na TV SLO 1
Oddaja, ki sodi v sklop trilogije ob 70-letnici enega najuglednejših stalnih sestavov RTV Slovenija – Big Banda RTV Slovenija, je osredotočena na del zgodbe, ki jo, ob velikem spoštovanju do predhodnikov – od legendarnega Bojana Adamiča, skladateljev Urbana Kodra, Jureta Robežnika, Mojmirja Sepeta, Atija Sossa in številnih drugih, katerih ustvarjalnost je bila povezana z orkestrom, pišejo današnji člani orkestra. Z njimi še vedno muzicira skladatelj in dirigent Lojze Krajnčan, ki je leta 1992 taktirko prevzel od karizmatičnega skladatelja in vodje orkestra – Jožeta Privška. Danes ima orkester svoj umetniški svet, vodijo pa ga kar trije dirigenti – ob Krajnčanu še Tadej Tomšič in Patrik Greblo, vsak od njih pa skrbi za svoj programski sklop.
V oddaji sodelujejo: Lojze Krajnčan, Tadej Tomšič, Patrik Greblo, Darja Švajger, muzikolog Domen Prezelj, s spomini na zgodovino orkestra pa še Aleksander Skale, Urban Koder, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Dušan Hren in Elza Budau.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija