Simfonični orkester RTV Slovenija Foto: RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija Foto: RTV SLO

Program, ki ga bodo predstavili v Ljubljani – Vltavo Bedricha Smetane, Prvi violinski koncert Maxa Brucha ter Sedmo simfonijo Antonina Dvoržaka – bodo glasbeniki nadgradili še z uverturo k operi Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta in Koncertom za violino in orkester v D-duru, op. 35 ,ter Simfonijo št. 6 v h-molu, op. 74 ,(Patetično) Petra Iljiča Čajkovskega.

Prvi koncert bo na sporedu v Wittnu. Orkester bo nastopil v Mestni dvorani. Sledila bosta koncerta v koncertni dvorani DeSingel v Antwerpnu in dvorani Glasbenega centra Fritsa Philipsa v Eindhovnu na Nizozemskem. Orkester se bo potem vrnil v Nemčijo, natančneje v mesti Mülheim an der Ruhr in Villigen - Schwenningen. Z orkestrom bo na turnejo odpotovala tudi televizijska ekipa in budno spremljala vse dogajanje ter pripravila dokumentarni film o tem delovnem potovanju.

Orkester bo vodil dirigent Danjel Rajskin, solist v obeh violinskih koncertih pa bo Vadim Gluzman. Danjel Rajskin je odraščal v Sankt Peterburgu, tam pa je obiskoval tudi glasbeno šolo in se učil igranja viole in dirigiranja. Pri dvajsetih letih je zapustil Sovjetsko zvezo in odšel študirat v Amsterdam in Freiburg ter postal eden vodilnih violistov v Evropi. Klub temu pa se je odločil za dirigentsko kariero. Kmalu je navdušil kritike ter postal znan kot eden najbolj vsestranskih dirigentov mlajše generacije.

Leta 2005 je postal šef dirigent Državnega orkestra Renske filharmonije v Koblenzu, leta 2008 pa še šef dirigent Filharmoničnega orkestra Arturja Rubinsteina v Lodžu. Nastopil je že s številnimi orkestri, zadnja leta pa je tudi gost opernih hiš.

Danjel Rajskin je lani dobil ugledno nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta z violončelistom Julianom Stecklom.

Vadim Gluzman se je rodil v Sovjetski zvezi, leta 1990 pa se je preselil v Izrael. V Rusiji je študiral pri Zaharju Bronu, v Ameriki pa na slovitem Julliardu pri Dorothy DeLay in Masau Kawasakiju. Igra na Stradivarijevo violino 'ex-Leopold Auer' – posodilo mu jo je Stradivarijevo združenje iz Chicaga.

Vadim Gluzman oživlja violinsko tradicijo 19. in 20. stoletja in jo nadgrajuje s svojo izjemno natančnostjo in virtuoznostjo. Prav tako je velik ljubitelj sodobne glasbe, sodeluje s številnimi skladatelji ter premierno izvaja njihova dela. Igral je že s številnimi svetovno znanimi orkestri in znamenitimi dirigenti. Vadim Gluzman je bil tudi gost številnih festivalov, med drugim je leta 2010 s svojo ženo in dolgoletno glasbeno partnerico, pianistko Angelo Yoffi, ustanovil tudi svoj festival komorne glasbe na severni obali (North Shore Chamber Music Festival).

Diskografija Vadima Guzmana obsega že petnajst zgoščenk, zadnja je izšla julija letos in je posvečena glasbi Sergeja Prokofjeva, lani je izšla zgoščenka s prvim posnetkom skladbe par.ti.ta Lere Auerbach, leto prej pa zgoščenka s posnetki skladb Maxa Brucha. Na njej je znameniti Koncert za violino in orkester št. 1 v g-molu, op. 26, ki ga je izvajal tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Prav za ta posnetek je dobil številne dobre ocene in priznanja.

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955 in je v svoji več kot polstoletni zgodovini zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju. Vodili so ga dirigenti Uroš Prevoršek (1955–1966), Samo Hubad (1966–1980), Stanislav Macura (1980 –1981), Anton Nanut (1981–1998), Lior Shambadal (2000–2003) in David de Villiers (2003–2006). Septembra 2006 je mesto šefa dirigenta prevzel odlični kitajski dirigent En Shao. Temeljna dejavnost orkestra so arhivska in koncertna snemanja. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar, ki obsega od baročne do sodobne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb dobil številna visoka priznanja. Čeprav je večino posnetkov orkestra slišati na vseh radijskih in TV-programih, sta njegova domača in mednarodna diskografija izjemno obsežni (več kot 150 zgoščenk. V zadnjem času ga je širše občinstvo spoznalo v okviru t. i. projektov “crossover”– v povezavi klasične glasbe z drugimi glasbenimi zvrstmi (koncerti s skupino Siddartha, TerraFolk, Dan D in Silence). Ob tem tudi redno gostuje po vsej Evropi. Simfonični orkester RTV Slovenija je član mednarodne mreže orkestrov ONE – Orchestra Network Europe.