Od 4. oktobra dalje vas bo vsak petek zvečer ob 20.30 na 1. programu Televizije Slovenija pozdravljal Blaž Švab. (Foto: Arhiv RTV Slovenija) Foto:
Od 4. oktobra dalje vas bo vsak petek zvečer ob 20.30 na 1. programu Televizije Slovenija pozdravljal Blaž Švab. (Foto: Arhiv RTV Slovenija) Foto:

V studiu bo Blaž Švab, na terenu pa Smiljan Greif
Oddajo bo v studijskem delu vodil Blaž Švab, terenske prispevke in rubrike pa bo pripravljal Smiljan Greif. Oba sta kot voditelja sodelovala v narodno-zabavnih oddajah regionalnega programa Televizije Maribor, hkrati pa sta izvrstna poznavalca tovrstne glasbe v Sloveniji. Blaž je preko ansambla Modrijani v stalnem stiku s slovenskimi avtorji in izvajalci, Smiljan pa z izvajalci in skupinami sodeluje kot glasbeni producent.

Slovenska polka in valček 2013 – predizbori
Na javni razpis za sodelovanje na 19. festivalu Slovenska polka in valček, ki je bil odprt do 31. avgusta, je prispelo 18 polk in 23 valčkov. Izborna strokovna komisija, ki jo sestavljajo Igor Podpečan, Tomaž Guček, Avgust Skaza, Smilja Baranja in Vili Bertok, je v četrtek, 5. septembra, poslušala in preučila vse prijete prijave in se odločila, da v predizbore povabi vse prijavljene skladbe, od tega je štirim izvajalcem svetovala manjše popravke pri vokalno-instrumentalni izvedbi in strokovno pomoč vokalnih pedagogov oz. profesionalnih piscev besedil. Predizborna izločanja bodo med 16. in 18. septembrom v prostorih Regionalnega RTV-centra v Mariboru.

O izboru skladb za 19. festival
Vseh 41 prijavljenih skladb se bo v predizborih potegovalo za uvrstitev v polfinale (12 polk in 12 valčkov). Finalisti polfinalnega izločanja (šest polk in šest valčkov) se bodo nato na festivalu, ki ga bomo v petek, 10. januarja 2014, ob 20. uri prenašali na 1. programu Televizije Slovenija, pomerili za dve veliki nagradi – tj. nagrado za najboljšo polko in nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva.