Sporočila za javnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
false
Za glasbo živimo je glasbeno-dokumentarna oddaja, v kateri sledimo razvoju javnega glasbenega šolstva v Sloveniji. Premierno jo bomo predvajali v sredo, 9. novembra, ob 20.45 na TV SLO 2. Foto: iz glasbeno-dokumentarne oddaje
false
Godalni orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Foto: iz glasbeno-dokumentarne oddaje

Dodaj v

Za glasbo živimo – 200 let javnega glasbenega šolstva

Glasbeno-dokumentarna oddaja TV Slovenija
26. oktober 2016 ob 11:35
Ljubljana - RTV SLO

Dvesto let je od ustanovitve prve javne glasbene šole v Sloveniji. Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj je pripravilo glasbeno-dokumentarno oddajo Za glasbo živimo, v kateri spremljamo razvoj javnega glasbenega šolstva od prve glasbene šole do danes. Premiera oddaje bo v sredo, 9. novembra, ob 20.45 na TV SLO 2.

Oddaja Za glasbo živimo – 200 let javnega glasbenega šolstva razkriva razgibano pot glasbenega šolstva na Slovenskem in požrtvovalno delo slovenskih glasbenih pedagogov. Po prvi javni glasbeni šoli, ustanovljeni leta 1816 pri Ljubljanski normalki, kjer je več glasbil učil en sam učitelj, se je glasbeno šolstvo skozi leta razvijalo in razraščalo z glasbenimi šolami pri Filharmonični družbi (1875) in Glasbeni matici (1882), pozneje pa z Ljubljanskim glasbenim konservatorijem (1919) in Glasbeno akademijo (1939).

Osrednja nit oddaje so glasbeni pedagogi, ki so svojo ljubezen do glasbe prenašali na učence. O svojem pedagoškem delu spregovorijo Tomaž Habe, Robert Kamplet, Ana Kavčič Pucihar, Peter Napret in Selma Chicco Hajdin, strokovni govorki sta dr. Darja Koter in dr. Branka Rotar Pance, o svojih spominih na začetek glasbenega šolanja spregovori tudi skladatelj Janez Matičič. Oddajo bogatijo arhivski posnetki in vizualizacije glasbe, posnete z učenci glasbenih šol nižje stopnje (Trobilni trio GŠ Franca Šturma), srednje stopnje (Godalni orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor) in višje stopnje (Dekliški zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani).

Scenarij za oddajo je pripravil njen režiser Jernej Kastelec.


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: iz oddaje

false
false
Prijavi napako

Sporočila za javnost pripravlja in objavlja Služba za komuniciranje RTV Slovenija. Dodatna vprašanja lahko posredujete na e-naslov pr@rtvslo.si.
Kazalo