Prvo oddajo Slikovitih 55, ki bo posvečena glasbenim festivalom, bo vodila Lorella Flego. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Prvo oddajo Slikovitih 55, ki bo posvečena glasbenim festivalom, bo vodila Lorella Flego. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Bernarda Žarn (Foto: Žiga Culiberg)
Drugo slikovito nedeljsko popoldne bo vodila Bernarda Žarn (Foto: Žiga Culiberg)
Oddaja Slikovitih 55, bo v nedeljo, 13. oktobra, posvečena mojstru televizijskega razvedrila in dobitniku številnih nagrad, Mariu Galuniču. (Foto: Žiga Culiberg)
Oddaja Slikovitih 55, bo v nedeljo, 13. oktobra, posvečena mojstru televizijskega razvedrila in dobitniku številnih nagrad, Mariu Galuniču. (Foto: Žiga Culiberg)
Tretja oddaja Slikovitih 55 bo posvečena pregledu narodno-zabavnih oddaj. (Foto: Arhiv RTV SLO)
Tretja oddaja Slikovitih 55 bo posvečena pregledu narodno-zabavnih oddaj. (Foto: Arhiv RTV SLO)
V nedeljo, 27. oktobra, bomo oddajo posvetili humorju in satiri. Voditelj oddaje bo Rok Kužel. (Foto: Stane Sršen)
V nedeljo, 27. oktobra, bomo oddajo posvetili humorju in satiri. Voditelj oddaje bo Rok Kužel. (Foto: Stane Sršen)
Ena največjih slovenskih televizijskih zvez - Miša Molk (Foto: Žiga Culiberg)
Obletniška oddaja Slikovitih 55, bo v nedeljo, 17. novembra, posvečena eni največjih slovenskih televizijskih zvezd – Miši Molk. (Foto: Žiga Culiberg)
Skozi oddajo o bogati zgodovini televizijskega ustvarjanja športnega programa vas bo v nedeljo, 24. novembra, popeljala novinarka in voditeljica športnega programa Sara Oblak.
Skozi oddajo o bogati zgodovini televizijskega ustvarjanja športnega programa vas bo v nedeljo, 24. novembra, popeljala novinarka in voditeljica športnega programa Sara Oblak.
Voditelj oddaje o popularni in sodobni glasbi bo Andrea Flego (Foto: Tadej Bernik)
Voditelj oddaje o popularni in sodobni glasbi bo Andrea Flego (Foto: Tadej Bernik)
Voditelj oddaje o Veselem toboganu bo Milan Krapež (Foto: Stane Sršen)
Voditelj oddaje o Veselem toboganu bo Milan Krapež (Foto: Stane Sršen)
Oddaja Slikovitih 55 bo v nedeljo, 15. decembra, posvečena Mitu Trefaltu (Foto: Stane Sršen)
Oddaja Slikovitih 55 bo v nedeljo, 22. decembra, posvečena Mitu Trefaltu (Foto: Stane Sršen)
Zadnjo oddajo Slikovitih 55 bo povezovala Valentina Smej Novak. (Foto: Stane Sršen)
Zadnjo oddajo Slikovitih 55 bo povezovala Valentina Smej Novak. (Foto: Stane Sršen)

Kaj prinaša nova oddaja?
Obletniška oddaja Slikovitih 55 bo na sporedu vsako nedeljo do konca leta na 1. programu Televizije Slovenija. V seriji trinajstih razvedrilnih oddaj bomo obujali spomine na najbolj uspešne glasbene festivale, izjemne športne dosežke, velika imena informativnega programa, pozabili pa ne bomo niti na najbolj priljubljene domače igrane oddaje in humoristične serije. Oddaja Slikovitih 55 bo raznolik mozaik prepoznavnih televizijskih posnetkov, dopolnjen z intervjuji in glasbenimi nastopi v studiu.

Slikovitih 55: Glasbeni festivali
Nedelja, 6. oktobra, ob 17.15 na TVS 1
Prva oddaja bo posvečena glasbenim festivali, ki smo jih ustvarjali oz. na katerih smo sodelovali: EMA, Izbor za Pesem Evrovizije, festival Melodije morja in sonca, Slovenska popevka, Vesela jesen, Zlata vrtnica, Pop delavnica ... V studiu ali v prispevkih bodo o svojih izkušnjah s festivali govorili Dušan Hren, Blažka Müller Pograjc, Nuša Derenda, Mojca Mavec, Peter Poles, Ajda Kalan, Slavko Hren, Jani Kenda, Tadej Hrušovar, Miša Molk, Mario Galunič, Bernarda Žarn … V oddaji bodo kot glasbene gostje v živo nastopile Branka Kraner, Nuša Derenda in Hannah Mancini. Voditeljica prve oddaje je Lorella Flego.

Slikovitih 55: Mario Galunič
Nedelja, 13. oktobra, ob 17.15 na TVS 1
Drugi slikovito nedeljsko popoldne bo posvečeno mojstru televizijskega razvedrila in dobitniku številnih nagrad, Mariu Galuniču. Oddaja bo gledalcem ponudila pregled opusa izjemno uspešnih razvedrilnih oddaj, s katerimi Mario že dve desetletji privablja množično gledalstvo pred male ekrane. V prijetnem pogovoru z voditeljico druge oddaje Bernardo Žarn se bosta sprehodila skozi zgodovino njegovega ustvarjanja, v studijskem delu pa se bodo njegovem delu med drugim poklonili Desa Muck, Boris Kobal in Nina Pušler.

Slikovitih 55: Narodno-zabavne oddaje
Nedelja, 20. oktobra, ob 17.15 na TVS 1
Tretja oddaja Slikovitih 55 bo posvečena pregledu narodno-zabavnih oddaj. Dolgoletna voditeljica, urednica in poznavalka narodno-zabavne glasbe Smilja Baranja bo gostiteljica oddaje. V studiu ali v prispevkih se bodo svojega ustvarjanja spomnili Jože Galič, Boris Kopitar, Natalija Verboten, Andrej Hofer, Vesele Štajerke in mnogi drugi.

Slikovitih 55: Humor in satira
Nedelja, 27. oktober, ob 17.15 na TVS 1
Spomnili se bomo legendarnega Franeta Milčinskega Ježka, v goste povabili njegovo vnukinjo Nano in se pogovarjali z Ervinom Fritzem in Janezom Škofom. V goste smo povabili tudi Jureta Godlerja in Tilna Artača, skupaj pa bomo obujali nostalgične spomine na oddaje TV Žehtnik, Pop satirikon, TV Kavarna, Moped show, TV Poper, Teater Paradižnik, Pravi biznis in Hri bar … Oddajo bo vodil Rok Kužel.

Slikovitih 55: Legende informativnega programa
Nedelja, 3. november, ob 17.15 na TVS 1
Gostje prve novembrske oddaje bodo Ajda Kalan, Slavko Bobovnika in Janez Čuček, ki se bodo spominjali svojih začetkov in delovanja v informativnem programu naše televizije. Pogovarjali smo se tudi z Natašo Pirc Musar, Jankom Šoparjem, Jurijem Gustinčičem in prvim »vremenkom« Pavletom Jakopičem … Glasbeni gost bo Rudi Bučar, gostitelj oddaje pa bo Sekumady Conde.

Slikovitih 55: Humoristične nadaljevanke
Nedelja, 10. november, ob 17.15 na TVS 1
Predstavili bomo humoristične nadaljevanke Kulturno-umetniškega programa Televizije Slovenija. V studiu se bodo voditeljici Carmen L. Oven pridružili komediograf Tone Partljič, igralec Ivo Ban, Bilbi, Ana Pupedan in Adi Smolar. Gostili bomo Jerneja Šugmana in režiserja Jureta Pervanje. Obudili bomo spomine na oddaje Dekameron, Mali oglasi, Ščuke pa ne ščuke pa ni, Naša krajevna skupnost, Vrtičkarji …

Slikovitih 55: Miša Molk
Nedelja, 17. november, ob 17. 15 na TVS 1
V oddaji se bomo posvetili eni največjih slovenskih televizijskih zvezd, Miši Molk. S pomočjo arhivskih posnetkov se bomo sprehodili skozi njeno uspešno televizijsko delo. Novinarka, napovedovalka, voditeljica, urednica in scenaristka oddaj, odgovorna urednica Razvedrilnega programa, dejavna sodelavka zveze evropskih radiotelevizij EBU, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev. O Miši Molk bodo v studiu in v prispevkih spregovorili Magnifico, Svetlana Makarovič, Boris Cavazza, Vinko Šimek, Dušan Hren, Jure Košir, Peter Poles, Lado Bizovičar, Sergija Stojkovič, Jon Ola Sand, Sašo Radovič, Marko Japelj, Tomaž Marolt, Stane Sumrak ... Voditeljica oddaje bo Ula Furlan.

Slikovitih 55: Šport
Nedelja, 24. november, ob 17. 15 na TVS 1
Novinarka in voditeljica športnega uredništva Sara Oblak nas bo popeljala skozi bogato zgodovino televizijskega ustvarjanja športnega programa TV Slovenija in TV Ljubljana. Spomnili se bomo uspešnih komentatorjev, urednikov in novinarjev kot so Marko Rožman, Ivo Milovanovič, Andrej Stare, Jolanda Bertole, Marjan Fortin, Miha Žibrat, Igor E. Bergant, Marjan Lah, produkcijskih in režijskih presežkov Bena Hvale in Staneta Škodlarja, prvih sodelovanj športnikov samostojne Slovenije na olimpijskih igrah, slovite akcije Podarim dobim, največjih športnih dogodkov, ki so se dogajali v Sloveniji (SP v hokeju 1966, prvi prenosi skokov iz Planice, EP v rokometu 2004, SP v košarki 1970, EP v košarki 2013), vsakoletnih prenosov Zlate lisice, Kranjske Gore, Planice …

Slikovitih 55: 100 let Františka Čapa
Nedelja, 1. december, ob 17. 15 na TVS 1
Prva decembrska oddaja bo posvečena stoletnici Františka Čapa. V oddaji se bodo prepletale zgodbe in spomini na Čapove filme, objavljeni bodo odlomki iz edinega na filmski trak posnetega Čapovega portreta. Premierno bodo o Čapu in njegovem delu spregovorili: češki veleposlanik v Ljubljani Petr Voznica, kurator Slovenske kinoteke Jurij Meden, filmski publicisti Jela Krečič, Peter Stanković in Radovan Čok s kratkimi povzetki svojega novega branja Čapovih mojstrovin ter igralec Demeter Bitenc, ki je Čapa tudi osebno poznal in z njim sodeloval pred kamero. Zaživeli bodo tudi odlomki iz Čapovih celovečercev in priljubljeni junaki: Vesna, Samo, Hiperbola in mnogi drugi.

Slikovitih 55: Popularna in sodobna glasba
Nedelja, 8. december, ob 17. 15 na TVS 1
Spomnili se bomo glasbenih oddaj TV Ljubljana in TV Slovenija. Od začetkov še od poznih 50-ih let pa vse do še aktualnih oddaj. Voditelju Andrei Flego se bodo v studiu pridružili Dario Diviacchi, Dragan Bulič, Saša Einsiedler in Dušan Hren. V živo bosta nastopili skupini Big Foot Mama in Sixtynine. V prispevkih pa bodo o svojem ustvarjanju in sodelovanju pri glasbenih oddajah spregovorili Peter Poles, Miha Šalehar, Jadranka Juras, Katarina Čas, Maja Pavlin, Mojca Mavec,Tjaša Železnik, Peter Juratovec, Stane Sušnik, Marko Prpič, Slavko Hren, Zvone Tomac, Igor Bašin …

Slikovitih 55: Veseli tobogan
Nedelja, 15. december, ob 17.15. na TVS 1
Otroška radijska glasbena oddaja Veseli tobogan letos praznuje že petdeset let. Kar nekaj let smo jo lahko spremljali tudi na televiziji. Voditelja Marjan Kralj in Jana Osojnik ter nezamenljivi Toni Gašperič kot teta Mara so se vtisnili v spomin neštetih otrok, ki so skozi vsa ta leta nastopili na Veselem toboganu. In nekateri od njih so postali znani in priznani glasbeniki. Oddajo, v kateri bo, med drugimi, nastopilo kar nekaj perspektivnih pevcev, bo vodil Milan Krapež skupaj z mlado sovoditeljico Majo.

Slikovitih 55: Mito Trefalt
Nedelja, 22. december, ob 17.15. na TVS 1
Mito Trefalt je pomembno zaznamoval Razvedrilni program Televizije Slovenija. Najprej kot voditelj, na začetku še v športnem uredništvu, potem pa tudi kot uspešen urednik. V času njegovega urednikovanja smo lahko spremljali veliko zanimivih kvizov, igric in glasbenih oddaj, kot so Košnikova gostilna, Nedeljskih 60, Ona in on, Titanik, Igre brez meja, Komu gori pod nogami, Hugo, Igre brez meja, Teater Paradižnik …

Slikovitih 55: Kuharske oddaje
Nedelja, 29. december, ob 17.15. na TVS 1
V zadnji oddaji iz serije Slikovitih 55 bomo govorili o kuharskih oddajah, ki so v 55-ih letih nastajala na TV Ljubljana in TV Slovenija. O oddajah bodo spregovorili voditelji, kuharji in ustvarjalci Bojan Emeršič, Gregor Baković, Benjamin Launay, Danilo Ivanuša, Marija Šeme Baričevič, Anja Tomažin, Damjan Babič, Rok Kužel … Spomnili se bomo oddaj z mojstrom Ivačičem, Lonček kuhaj, Čari začimb, Zrno do zrna, sobotnih in nedeljskih popoldanskih priprav okusnih jedi. Oddajo bo vodila in seveda predvsem tudi kuhala Valentina Smej Novak. K dobri hrani sodi tudi odlična glasba, zato bodo v živo nastopili Neisha in Muff.