Primož Roglič je lani dobil eno etapo. Letos je v izjemni formi in apetiti so veliki. Foto: Reuters
Primož Roglič je lani dobil eno etapo. Letos je v izjemni formi in apetiti so veliki. Foto: Reuters
V posameznem moštvu bo tokrat osem kolesarjev v nasprotju s prejšnjimi leti, ko jih je bilo devet. Foto: Reuters

Trasa bo letos dolga 3.351 kilometrov. Od 21 etap jih bo osem ravninskih, pet razgibanih, šest gorskih, od tega tri s ciljem na vzponu. V tretji etapi bodo kolesarji vozili moštveni kronometer, predzadnja etapa bo posamična vožnja na čas. Kolesarji bodo morali prek 26 prelazov druge, prve in ekstra kategorije.

Podčrtajte si 25. julij
Najdaljša etapa bo dolga 231 kilometrov, najkrajša le 65 kilometrov. To bo 17. etapa (25. julij), ki so jo poimenovali dinamitna z zaključnim 16-kilometrskim vzponom s povprečnim naklonom osmih odstotkov na 2.215 metrov visoki Col du Portet. Tu bo hkrati tudi najvišja točka tega Toura. Z izjemo kronometrov gre za najkrajšo etapo v zadnjih 30 letih, v kateri se bo verjetno napadalo od samega začetka in bo prava poslastica za navijače ob progi in pred TV-zasloni.

Štart kot v formuli ena
Kolesarji bodo v tej etapi dobili štartne položaje na podlagi skupnega seštevka. Najboljših 20 kolesarje po 16 etapah bo startalo povsem spredaj, kolesar z rumeno majico pa bo na nekakšnem "pole positionu". Preostali kolesarji bodo razvrščeni v štiri skupine, ki bodo razporejene za njimi.

"Takšen način štarta bomo uporabili le za ta dan. Prepričani smo, da bo v tako kratki etapi ogromno napetosti, start etape kot v formuli pa bo umiril strasti," verjame tehnični direktor Toura Thierry Gouvenou.

Prenosi na TV Slovenija in MMC-ju
Za nemoten potek dirke bo ob celotni trasi skrbelo 29.000 policistov, varnostnikov in gasilcev. Za dirko je akreditiranih 2.000 novinarjev, med njimi tudi novinar TV Slovenija David Črmelj, ki bo s snemalcem spremljal dirko zadnji teden. Tour bo spremljalo 94 televizijskih in 68 radijskih postaj. Slika bo šla v 190 držav.

Ob celotni progi pričakujejo od 10 do 12 milijonov gledalcev. 80 odstotkov bo Francozov, 20 odstotkov tujih turistov.

Na Televiziji Slovenija in MMC-ju si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali vse etape, razen ene. Komentatorja bosta Tomaž Kovšca in Martin Hvastija.

Roglič na stavnicah na devetem mestu
Za konec poglejmo še stavnice. Prvi favorit je štirikratni zmagovalec Chris Froome, ki ima kvoto 2,37. Sledijo Avstralec Richie Porte (5,00), Kolumbijec Nairo Quintana (8,5), Španec Mikel Landa (11), Italijan Vincenzo Nibali (12), Nizozemec Tom Dumoulin (13), Britanec Geraint Thoimas in Francoz Romain Bardet (17). Na devetem mestu je slovenski adut Primož Roglič, za katerega stavnice ponujajo kvoto 23.