Vincenzo Nibali je spet oblekel rumeno majico, potem ko je na vzponu na La Planche Des Belles Filles strl konkurenco. Kolesarski navdušenci bodo še dolgo ugibali, kaj bi se zgodilo, če Alberto Contador ne bi padel. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je spet oblekel rumeno majico, potem ko je na vzponu na La Planche Des Belles Filles strl konkurenco. Kolesarski navdušenci bodo še dolgo ugibali, kaj bi se zgodilo, če Alberto Contador ne bi padel. Foto: Reuters
Alberto Contador
Alberto Contador je po padcu lovil glavnino, nato pa obupano končal dirko. Foto: EPA
Odločilne minute 10. etape: Nibali prehiter za vse
Po Froomu tudi Contador končal Tour

Že pred polovico 101. izvedbe je tako Dirka po Franciji po Chrisu Froomu (zanj je bila usodna peta etapa) izgubila še drugega velikega favorita. Dvakratni zmagovalec Toura je padel pri spustu s prelaza Le Petit Ballon, kar je bil drugi od sedmih vzponov izjemno zahtevne ponedeljkove etape.

Contador se ni želel takoj predati
Špancu je pomagal zdravnik in je lahko nadaljeval, toda glavnina mu je ušla za štiri minute. Contador je trudil ujeti priključek, 77 km pred ciljem pa spoznal, da je vse zaman, saj je bila poškoba kolena prehuda. V solzah je odstopil, s tem pa so Nibaliju, ki je po 10. etapi spet oblekel rumeno majico, na široko odprta vrata do končne zmage.

Rodriguezu za tolažbo pikčasta majica
Na francoski državni praznik so prireditelji Toura pričakovano izbrali spektakularno etapo, ki se je končala s šestkilometrskim vzponom prve kategorije na smučarsko središče La Planche des Belles Filles. To je bil pravi teren, kjer bi lahko Contador napadel Nibalija, tako pa ritmu italijanskega šampiona ni mogel slediti nihče. Ujel je tudi Joquima Rodrigueza, ki je (seveda z izjemo zadnjega) dobil vse gorske cilje in oblekel pikčasto majico. Drugo mesto je s 15 sekundami zaostanka osvojil Francoz Thibaut Pinot, tretji pa je bil Alejandro Valverde.

Simon Špilak se je zelo dobro držal in bil na zadnjem vzponu dolgo v skupini z najboljšimi. Okrog tri kilometre pred vrhom mu je zmanjkalo moči. Osvojil je 20. mesto.

Gallopin le en dan v rumenem
V skupnem seštevku je na drugem mestu Richie Porte (zaostaja dve minuti in 23 sekund), tretji pa je Alejandro Valverde. Tony Gallopin, ki je po 9. etapi prevzel skupno vodstvo, se je trudil na vso moč, toda klanci so bili pričakovani prestrmi in je skupno zdrsnil na peto mesto. Etapa je bila zaradi dežja, ki je na trenutke močil karavano, še zahtevnejša, spet je bilo veliko padcev. Poleg Contadorja jo je skupil tudi Thiago Machado, vendar je lahko nadaljeval dirko. Z ovinka je spektakularno odneslo Nibalijeva pomočnika Micheleja Scarponija. V torek bo na Touru prost dan.

Dirka po Franciji, 10. etapa, 161 km

Mulhouse-La Planche des Belles:
  1. V. NIBALI        ITA  4:27:26 
  2. T. PINOT         FRA    +0:15 
  3. A. VALVERDE      ŠPA     0:20 
  4. J. C. PERAUD     FRA isti čas 
  5. R. BARDET        FRA     0:22 
  6. T. VAN GARDEREN  ZDA isti čas 
  7. R. PORTE         AVS     0:25 
  8. L. KÖNIG         ČEŠ     0:50 
  9. J. RODRIGUEZ     ŠPA     0:52 
 10. M. NIEVE         ŠPA     0:54 
 ...                           
 20. S. ŠPILAK        SLO     1:26 
131. K. KOREN         SLO    29:43 


 

Skupni vrstni red:

Po 10. etapi:             
  1. V. NIBALI        ITA 42:33:38
  2. R. PORTE         AVS    +2:23
  3. A. VALVERDE      ŠPA     2:47
  4. R. BARDET        FRA     3:01
  5. T. GALLOPIN      FRA     3:12
  6. T. PINOT         FRA     3:47
  7. T. VAN GARDEREN  ZDA     3:56
  8. J. C. PERAUD     FRA     3:57
  9. R. COSTA         POR     3:58
 10. B. MOLLEMA       FRA     4:08
 ...                            
 62. S. ŠPILAK        SLO    55:22
139. K. KOREN         SLO  1:32:59
                             
 
Odločilne minute 10. etape: Nibali prehiter za vse
Po Froomu tudi Contador končal Tour