Vincenzo Nibali, član moštva Astana, bo vsaj v ponedeljek namesto v majici italijanskega državnega prvaka, ki si jo je privozil prejšnjo soboto, kolesaril v rumeni majici. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali, član moštva Astana, bo vsaj v ponedeljek namesto v majici italijanskega državnega prvaka, ki si jo je privozil prejšnjo soboto, kolesaril v rumeni majici. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali
Sicilijanec, čigar vzdevek je "Lo squalo" (morski pes), je "ugriznil" v pravem trenutku. Zadnji Italijan, ki je nosil rumeno majico na Touru, je bil leta 2009 Rinaldo Nocentini. Oblečeno jo je imel osem dni. Foto: Reuters
Dirka po Franciji
Ob cestah v Angliji se je znova zbralo veliko število gledalcev. Foto: Reuters

Za padec sem sam kriv. Takoj, ko bo mogoče, se bom osebno opravičil Simonu Gerransu. V gneči sem skušal najti luknjo tam, kjer je ni bilo. Zelo sem si želel zmagati.

Mark Cavendish po sobotnem padcu
Nibali veliki junak druge etape Toura
Zadnja dva kilometra druge etape Toura

lda, je po 201 kilometru dobil Italijan Vincenzo Nibali, ki je napadel dva kilometra pred ciljem.

Član moštva Astana, novopečeni italijanski prvak izpred tedna dni, je za Chrisom Froomom in Albertom Contadorjem tretji favorit za končno zmago na letošnjem Touru, nihče pa ni pričakoval, da bi lahko že drugi dan oblekel rumeno majico.
29-letnik iz Messine, zmagovalec lanskega Gira d'Italia in Vuelte leta 2010, je prvič dobil etapo na Dirki po Franciji.
Ubežniki ujeti 36 km pred ciljem
Druga etapa na Otoku je bila nekakšna britanska različica klasike Liege-Bastogne-Liege. To, kar na belgijski preizkušnji pomeni Cote de la Redoute, je bil tokrat vzpon na 524 metrov visok Holme Moss slabih 60 kilometrov pred koncem zelo razgibane etape.
Tam se je na 4,7 kilometra dolgem klancu s povprečnim naklonom sedem odstotkov po podatkih policije zbralo približno 60.000 gledalcev. Prvi je gorski cilj druge kategorije prečkal Francoz Blel Kadri, za njim pa še pet ubežnikov, med katerimi je bil tudi Nemec Tony Martin. Glavnina jih je ujela 36 kilometrov pred ciljem.
Nibali: Zadnji kilometer in pol je bil res dolg
Tudi v zaključku etape v Sheffieldu so morali kolesarji pet kilometrov pred koncem čez manjši vzpon, na katerem se je naredila selekcija. Napadla sta tudi Contador in lanski zmagovalec Froome, toda vse je pretental Nibali. Pobegnil je zasledovalcem in v cilju zadržal toliko prednosti, da je lahko že nekaj metrov prej zmagoslavno dvignil roke v zrak (glej video desno spodaj!).

Drugo mesto je z zaostankom dveh sekund zasedel Belgijec Greg van Avermaet, tretje Poljak Michal Kwiatkowski, četrto pa Slovak Peter Sagan, ki je skupno drugi.
"To je bil fantastičen dan, naredil sem dobro potezo. Bilo je težko, ker je bilo veliko vetra v prsi. Zadnji kilometer in pol je bil res dolg. Jasno pa je, da bo težko zadržati rumeno majico do Pariza. Bolj kot na to, da bi pridobil nekaj sekund prednosti, sem ob napadu mislil na etapno zmago. Resnično se počutim dobro. Vsi so pričakovali šprint, jaz pa sem jih presenetil tudi po zaslugi odličnega dela ekipe," je povedal Nibali, ob katerem so ob koncu ostali štirje pomočniki, od katerih je bil najbolj dejaven Danec Jakob Fuglsang. Nobeno drugo moštvo v zadnjih kilometrih ni imelo toliko kolesarjev skupaj.
Froome: Upam, da so utrujeni tudi drugi
Froome je dejal, da je bilo najpomembneje biti v ospredju in se izogniti težavam: "Bil je težek dan, toda imel sem neverjetno podporo. Utrujen sem, a hkrati upam, da so po takšnem dnevu utrujeni tudi drugi."
Contador je dodal, da je bila etapa pravšnja priložnost za preizkus moči: "Najpomembnejša stvar je biti na pravem mestu v glavnini. Etap z možnostjo za napad bo še veliko."
Poškodba Cavendisha prehuda

V rumenem je vozil Nemec Marcel Kittel, ki je v soboto drugič zapored dobil uvodno etapo Toura, potem ko je bil najmočnejši v šprintu v Harrogatu. Prvi šprinterski favorit in domači adut Mark Cavendish je padel ter si izpahnil ramo, po dodatnih pregledih pa so se odločili, da dirke ne bo nadaljeval.
V ponedeljek kolesarje čaka 155 kilometrov dolga, ravninska preizkušnja med Cambridgeem in Londonom, ki bo tudi zadnja v Angliji.

Sodelujte v nagradni igri Navidezna dirka, v kateri ste v vlogi direktorja moštva!

York-Sheffield, 201 km:               
  1. V. NIBALI          ITA    5:08:36
  2. G. VAN AVERMAET    BEL      +0:02
  3. M. KWIATKOWSKI     POL        vsi
  4. P. SAGAN           SLK           
  5. T. GALLOPIN        FRA           
  6. M. ALBASINI        ŠVI           
  7. A. TALANSKY        ZDA           
  8. B. MOLLEMA         NIZ       isti
  9. T. VAN GARDEREN    ZDA           
 10. R. BARDET          FRA           
 ...                                  
 13. A. CONTADOR        ŠPA           
 19. C. FROOME           VB        čas
 70. S. ŠPILAK          SLO       4:34
 80. K. KOREN           SLO      10:31
 
Po drugi etapi:                       
  1. V. NIBALI          ITA    9:52:43
  2. P. SAGAN           SLK      +0:02
  3. G. VAN AVERMAET    BEL           
  4. M. ALBASINI        ŠVI        vsi
  5. C. FROOME           VB           
  6. B. MOLLEMA         NIZ           
  7. J. VAN DEN BROECK  BEL       isti
  8. A. CONTADOR        ŠPA           
  9. T. VAN GARDEREN    ZDA           
 10. J. FUGLSANG        DAN        čas
 ...                                  
 70. S. ŠPILAK          SLO       4:34    
 99. K. KOREN           SLO      10:31

Za padec sem sam kriv. Takoj, ko bo mogoče, se bom osebno opravičil Simonu Gerransu. V gneči sem skušal najti luknjo tam, kjer je ni bilo. Zelo sem si želel zmagati.

Mark Cavendish po sobotnem padcu
Nibali veliki junak druge etape Toura
Zadnja dva kilometra druge etape Toura