Marcel Kittel je bil najmočnejši v sprintu prve etape. Foto: Reuters
Marcel Kittel je bil najmočnejši v sprintu prve etape. Foto: Reuters
Kate Middleton in Mark Cavendish
Pred začetkom je kolesarje pozdravila tudi Kate Middleton. Na fotografiji v pogovoru z Markom Cavendishem, ki pa ni upravičil velikih pričakovanj britanskih navijačev. Foto: Reuters
Kittel v rumeni majici po prvem dnevu
Kittel drugič zapored dobil uvodno etapo
Kittel izkoristil padec Cavendisha

Pričakovano se je etapa, ki je potekala od Leedsa do Harrogata v Veliki Britaniji, kamor se je Tour vrnil po sedmih letih, in je ob progo privabila izjemno veliko število gledalcev, odločila v sprintu, a na klancu približno kilometer pred ciljem je močno napadel Fabian Cancellara, ki si je tudi privozil kar lepo prednost, toda sprinterji so ga s svojimi pomočniki ujeli ter med seboj obračunali za etapno zmago.

Sodelujte v nagradni igri Navidezna dirka, v kateri ste v vlogi direktorja moštva!

V sprintu sta se 300 metrov pred ciljno črto zapletla domači adut Cavendish in Simon Gerrans, ki sta grdo padla, Britanec, ki je želel odriniti Avstralca, celo na glavo, nato pa se je prijel za ključnico. Etapa se je končala v rojstnem kraju Cavendisheve mame.

Ob padcu si je Cavendish izpahnil desno ramo. Po dodatnih preiskavah pa se bodo odločili, če bo na dirki še nastopal, so zapisali pri njegovi ekipi Omega Pharma QuickStep. "Za padec sem sam kriv. Takoj, ko bo možno, se bom osebno opravičil Simonu Gerransu. V gneči sem skušal najti luknjo tam, kjer je ni bilo. Zelo sem si želel danes zmagati," je dejal Cavendish.

Na 101. Tour smo se dobro pripravili tudi na RTV Slovenija, kjer bomo prav vse etape prenašali na TV Slovenija 2, številne zanimivosti pa boste lahko slišali in prebrali tudi na Valu 202 in na naši spletni strani.

Kittel je bil v sprintu izjemno močan in brez konkurence, drugo mesto pa je zasedel Slovak Peter Sagan, ki se je komaj rešil padca, tretje pa Litovec Ramunas Navardauskas. 26-letni Kittel je dosegel peto etapno zmago na Touru, tudi lani je dobil uvodno etapo Dirke po Franciji. "Neverjetno. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Zmaga in rumena majica drugič zapored, to je res nekaj posebnega. Pa še vzdušje je tukaj pred takšnim številom navijačev prav izredno," je dejal junak uvodne etape.

Na 101. največji kolesarski dirki na svetu nastopata dva Slovenca, ki pa nista bila v ospredju, a sta v cilj prikolesarila v času zmagovalca. Simon Špilak je zasedel 131. mesto, Kristijan Koren, ki je dolgo v zaključku etape kolesaril v ospredju vlaka Cannondala ob pripravljanju položaja Saganu, pa je bil 136.

Dolgo so bili v begu trije kolesarji, nato sta odpadla Francoza Nicolas Edet in Benoit Jarrier, 42-letni Jens Voigt, ki 17. nastopa na Touru, s čimer je izenačil rekord, je nato bežal sam in si privozil pikčasto majico, toda glavnina ga je ujela. Kittel bo nosil rumeno majico na drugi etapi, ki bo kolesarje iz Yorka popeljala v Sheffield.

PRVA ETAPA                                                            
Leeds-Harrogate, 190,5 km:            
  1. M. KITTEL          NEM    4:44:07
  2. P. SAGAN           SLK        vsi
  3. R. NAVARDAUSKAS    LIT           
  4. B. COQUARD         FRA           
  5. M. ROGERS          AVS           
  6. C. FROOME           VB           
  7. A. KRISTOFF        NOR       isti
  8. S. VANMARCKE       BEL           
  9. J. J. ROJAS GIL    ŠPA           
 10. M. ALBASINI        ŠVI           
...                                   
131. S. ŠPILAK          SLO           
136. K. KOREN           SLO        čas
Kittel v rumeni majici po prvem dnevu
Kittel drugič zapored dobil uvodno etapo
Kittel izkoristil padec Cavendisha