Chris Froome vsak dan odgovarja na neprijetna vprašanja o dopingu. Foto: EPA
Chris Froome vsak dan odgovarja na neprijetna vprašanja o dopingu. Foto: EPA
Lance Armstrong
43-letni Armstrong je skupaj z nekdanjim angleškim nogometašem Geoffom Thomasom prekolesaril 13. etapo Toura (Muret-Rodez), v petek pa bo še 14. etapo (Rodez-Mende). Zbrati želita dober milijon evrov za zdravljenje levkemije. Tako Američan kot Anglež sta sicer premagala raka. Foto: EPA
Froome ohranil visoko prednost
Glavni konkurenti skupaj (neuspešno) napadali Frooma

Tejay van Garderen zaostaja že skoraj tri minute, Nairo Quintana pa tri minute in devet sekund. Alberto Contador in Vincenzo Nibali bosta imela velike težave, da se bosta prebila na zmagovalni oder v Parizu, o zmagi niti ne razmišljata.

"Upal sem, da se bo kakšen izmed glavnih tekmecev sprijaznil z mirnejšim dnem. Do cilja sem skušal priti brez posebnih pospeškov ritma, nisem pa želel izgubiti časa. Res je pravi sanjski scenarij, da me je Geraint Thomas pospremil prav do ciljne črte. Pireneji so bili odlični za našo ekipo. Precej raje imam vročino, a tudi dež danes me ni preveč motil. Počutim se zelo močnega in upam, da mi bo šlo tudi v Alpah tako dobro," je bil navdušen Froome.

Pred dvema letoma premalo jedel na etapi do Alpe d’Hueza
Od srede do naslednje sobote bo Tour štiri dni gostoval v Alpah. Prelaza Glandon in Croix de Fer (prevozili ga bodo z obeh strani) sta izjemno zahtevna, za konec pa sledi še znameniti L’Alpe d’Huez.

"Pred nami so še štiri gorske etape. Tekmeci imajo še dovolj priložnosti, da se vse spremeni. Pričakujem še močnejše napade v Alpah, tudi na spustih," je poudaril zmagovalec Toura pred dvema letoma.

"Če bi lahko izbiral, bi si želel dobiti etapo na legendarni L’Alpe d’Huez. To bo predzadnja etapa in takrat bo na cilju znan zmagovalec Toura. Izpolnile bi se mi sanje, da v rumeni majici dobim to etapo na mitskem vzponu. Pred dvema letoma sem premalo jedel na etapi do Alpe d’Hueza. Tokrat bom imel dovolj energijskih gelov," je še dodal 30-letni Britanec.

Jalabert in Vasseur sta ga ostro kritizirala
Froome na novinarskih konferencah bolj malo časa govori o dirki, novinarje zanima predvsem, ali je čist. Nekdanja francoska kolesarja Laurent Jalabert in Cedric Vasseur, ki komentirata Tour za francosko televizijo, sta v analizah vožnje Frooma na prvi etapi v Pirenejih v torek izrazila številne sume. Vzpon ekstra kategorije do La Pierre Saint Martina je zmogel v 41 minutah. Posebej jima ni šlo v glavo, s kakšno lahkoto je potolkel tekmece in v sedečem položaju naredil veliko razliko. Razvil je izjemno moč (prek 600 vatov), vse skupaj je spominjalo na Lancea Armstronga med letoma 1999 in 2005.

Slog vožnje ni prav nič podoben pravim hribolazcem, Marco Pantani, Richard Virenque in Alberto Contador so v stoječem položaju silovito pospeševali in tako strli tekmece. Španec je na tak način brez pomočnikov prevozil sloviti Mortirolo pred dvema mesecema in odbil napad Astane z Mikelom Lando in Fabijem Arujem na čelu.

Znova poudaril, da so vsi v ekipi Sky čisti
"Res je prav zanimivo slišati, da sta Jalabert in Vassuer na tak način pokomentirala moje dirkanje v torek. Res sem zelo razočaran. Ljudje poslušajo nekdanje kolesarje in potem še bolj dvomijo o nas. Vseskozi se poudarja le doping. To ni pravično do kolesarjev, ki vozimo letošnji Tour. Tudi v osrednjem časniku L’Equipe so naštevali razloge za dvom o moji čistosti. Še enkrat lahko le poudarim, da vsi v ekipi Sky vozimo čisti," je sklenil vodilni kolesar Toura.

Armstrong: Priznam, da je krivda za taka vprašanja predvsem moja
Na Dirki po Franciji je danes kolesaril tudi Lance Armstrong, ki zbira sredstva za boj proti levkemiji. "Zavedam se, kako se počuti Froome, ki je trenutno sredi Toura. Vseskozi mora poslušati ista vprašanja. Pošteno priznam, da je krivda za to predvsem moja," je poudaril Armstrong, ki so mu odvzeli vseh sedem zmag na Touru.

"Vsi vidijo njegovo neverjetno vožnjo, razlike so že zares velike. Videli so, kako je v velikem prenosu premagoval strme odseke. Vsi nato govorijo, da je on le še eden v vrsti "dopingirancev". Ni pošteno, da mora odgovarjati na vprašanja o kolesarjih, ki so jemali prepovedana poživila deset ali 15 let nazaj," je še dodal 43-letni Američan.

Froome ohranil visoko prednost
Glavni konkurenti skupaj (neuspešno) napadali Frooma