Joaquim Rodriguez, ki je zelo slabo odpeljal uvodni etapi v Pirenejih, je v nalivu na Plateau de Beille pokazal svojo moč. Foto: EPA
Joaquim Rodriguez, ki je zelo slabo odpeljal uvodni etapi v Pirenejih, je v nalivu na Plateau de Beille pokazal svojo moč. Foto: EPA
Chris Froome, Alejandro Valverde in Nairo Quintana
Alejandro Valverde in Nairo Quintana sta skušala streti Chrisa Frooma, ki pa je imel veliko pomoč pomočnikov. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana prepričljivo vodi v točkovanju mladih kolesarjev. Kolumbijec bo z napadi nadaljeval v Alpah od srede do nedelje. Foto: EPA
Froome ohranil visoko prednost
Glavni konkurenti skupaj (neuspešno) napadali Frooma

12. etapa Dirke po Franciji se je odločala na 15,8 kilometra dolgem ciljnem klancu s povprečnim naklonom 7,9 odstotka. Na najstrmejšem delu je bil naklon tudi 10-odstoten.
36-letni Španec, ki je že precej zaostal v skupnem seštevku, je z odlično vožnjo v močnem nalivu (temperatura se je med etapo povzpela do 38 stopinj Celzija, na koncu pa padla na 12 stopinj Celzija) več kot za minuto prehitel Jakoba Fuglsanga. Tretje mesto je zasedel Romain Bardet.

Bo "Purito" zdaj skušal osvojiti pikčasto majico?
"Že nekaj dni se odlično počutim. Z napadom sem poskušal že v prejšnjih etapah, danes se mi je posrečilo. Take etape so po mojem okusu, jasno pa je, da me najboljši ne bi spustili med ubežnike, če bi bil nevaren za skupno uvrstitev. Verjamem, da to ni moj zadnji uspeh na tej dirki, v Alpah bom zagotovo spet poizkušal. Najbrž pa bo vseeno težje, kot je bilo danes," je dejal kapetan Katjuše, ki se je prebil na drugo mesto v razvrstitvi za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Zbral je 52 točk, Froome jih ima 61.

"Lahko rečem, da sem kot Atletico Madrid. Nikoli se ne ve, kaj lahko pričakujete od mene," je še dodal Rodriguez.

Porte in Thomas pokrila vse napade
Na ciljnem vzponu so tekmeci vodilnega Frooma skušali s številnimi napadi. 6,5 km pred ciljem je poskusil Alberto Contador, Richie Porte je takoj pokril napad in po 300 metrov zatem je bil Španec ujet.

Vincenzo Nibali je krenil 6,1 km pred ciljem, 5 km pred ciljem pa je silovito potegnil Alejandro Valverde, Porte in Geraint Thomas sta mu lahko sledila, Froome pa je malce zaostal. Pomočnika sta malce znižala ritem in znova je bila skupina favoritov skupaj. 3,5 km pred ciljem je poskusil še Nairo Quintana, takoj je popustil Porte, a je izjemno močni Thomas ujel Kolumbijca.

1,9 km pred ciljem je napadel Froome, sledila sta mu Quintana in Contador, kmalu so priključili tudi vsi ostali. Zaostala le Nizozemca Robert Gesink in Bauke Mollema.

Froome: Tekmeci mi niso dali dihati
"Tekmeci mi niso dali dihati. Toda po zaslugi moštvenih kolegov smo vse napade odbili. Na srečo imamo lahko defenzivno taktiko, tako bo tudi v Alpah. Moram reči, da sem po zaslugi Geraint Thomasa in Richieja Porta prihranil nekaj moči za Alpe, trenutno se počutim zelo samozavestnega. A vselej lahko pride slab dan, zato ne bom ničesar napovedoval," je poudaril Froome.
Štart 12. etape je bil v Lannemezanu, prvi težji preizkus je bil po 50. kilometru, ko so kolesarji opravili z vzponom druge kategorije na Col de Portet d'Aspet. Na polovici so se spopadli s 14-kilometrskim vzponom prve kategorije na Col de la Core, po 130 kilometrih pa še z enim prelazom prve kategorije, Port de Lers je bil dolg 13 kilometrov.
Kwiatkowski popustil na zadnjem vzponu
Že na prvem od štirih kategoriziranih vzponov je ušlo 22 kolesarjev, imeli so že 13 minut prednosti, med katerimi je bil tudi "El Purito". Dolgo je najbolje kazalo svetovnemu prvaku Poljaku Michalu Kwiatkowskemu, ki pa je na zadnjem vzponu popolnoma omagal.
Koren varčeval z močmi
Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren je zaostal več kot 33 minut, izgubil še nekaj mest v skupni razvrstitvi, padel je na 72. mesto. V naslednjih dneh sledijo bolj razgibane etape in morda bi lahko poskušal s prebojem v skupino ubežnikov.

12. etapa, 
Lannemezan-Plateau de Beille, 195 km:  
  1. J. RODRIGUEZ       ŠPA    5:40:14 
  2. J. FUGLSANG        DAN      +1:12 
  3. R. BARDET          FRA       1:49 
  4. G. IZAGIRRE        ŠPA       4:34 
  5. L. MEINTJES        JAR       4:38 
  6. J. BARTA           ČEŠ       5:47 
  7. R. SICARD          FRA       6:03 
  8. M. CHEREL          FRA       6:28 
  9. A. VALVERDE        ŠPA       6:46 
 10. C. FROOME           VB       6:47 
 11. N. QUINTANA        KOL        vsi 
 12. T. PINOT           FRA            
 13. T. VAN GARDEREN    ZDA       isti 
 14. A. CONTADOR        ŠPA            
 15. P. ROLLAND         FRA        čas 
 ...                                   
114. K. KOREN           SLO      33:34

Skupni vrstni red po 12. etapi:
  1. C. FROOME           VB   46:50:32 
  2. T. VAN GARDEREN    ZDA      +2:52 
  3. N. QUINTANA        KOL       3:09 
  4. A. VALVERDE        ŠPA       3:58 
  5. G. THOMAS           VB       4:03 
  6. A. CONTADOR        ŠPA       4:04 
  7. R. GESINK          NIZ       5:32 
  8. T. GALLOPIN        FRA       7:32 
  9. V. NIBALI          ITA       7:47 
 10. B. MOLLEMA         NIZ       8:02 
 ...                                   
 15. J. RODRIGUEZ       FRA      13:45 
 72. K. KOREN           SLO    1:19:25 
Froome ohranil visoko prednost
Glavni konkurenti skupaj (neuspešno) napadali Frooma