Alberto Contador je pred štirimi tedni doživel veličastni sprejem po zmagi na Giru. Rojaki imajo še večja pričakovanja pred začetkom Toura v soboto v Utrechtu. Foto: EPA
Alberto Contador je pred štirimi tedni doživel veličastni sprejem po zmagi na Giru. Rojaki imajo še večja pričakovanja pred začetkom Toura v soboto v Utrechtu. Foto: EPA
Rafal Majka
Rafal Majka je lani v Pariz pripeljal v pikčasti majici najboljšega hribolazca. Foto: Reuters

Danes je ekipo predstavil tudi Tinkoff-Saxo. Majka je lani dobil dve gorski etapi Toura in oblekel pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Contador lovi prav poseben podvig, ki je do zdaj uspel le sedmerici kolesarjev. V isti sezoni so kolesarsko dvojno krono osvojili Belgijec Eddy Merckx kar trikrat (1970, 1972 in 1974). Po dvakrat so prestižen dvojček osvojili Italijan Fausto Coppi (1949 in 1955), Francoz Bernard Hinault (1982 in 1985) in Španec Miguel Indurain (1992 in 1993), po enkrat pa Francoz Jacques Anquetil (1964), Irec Stephen Roche (1987) in Pantani (1998).

Na letošnjem Giru je imel Contador veliko težav. Začetni padci in izmučenost proti koncu dirke na prelazu Finestre in v Sestriereju sta ga skoraj stali zmage v Milanu. Prav tako pa so se pokazale slabosti v moštvu, ki na gorskih etapah ni zdržalo napadov Astane. Strmi prelaz Mortirolo je moral "El Pistolero" prevoziti sam.

Ob 25-letnem Majki bodo Contadorju pomagali še Čeh Roman Kreuziger, Italijan Ivan Basso in Avstralec Michael Rogers. Slovaku Petru Saganu bo adut za zmage na šprinterskih etapah.

"Ni skrivnost, da je naš glavni cilj osvojiti letošnji Tour z Albertom na čelu karavane. Naša osrednja pozornost bo namenjena temu, da bomo najprej oblekli rumeno majico in da je ne bomo slekli vse do finiša v Parizu. Seveda pa se zelo dobro zavedamo, da gre za velikanski podvig, v tako zgoščeni konkurenci in na takšni dirki," je načrt razkril športni direktor ekipe Steven de Jongh.