Ruben Plaza Molina je imel na zaključnem vzponu največ moči med ubežniki. Foto: EPA
Ruben Plaza Molina je imel na zaključnem vzponu največ moči med ubežniki. Foto: EPA
Peter Sagan
Peter Sagan je še petič zasedel drugo mesto na letošnjem Touru, a zelene majice mu do Pariza ne bo več mogoče sleči. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je na spustu pridobil 28 sekund pred preostalimi favoriti. Bo Italijan v Alpah v boljši formi? Foto: EPA
Plazi uspel pobeg, Sagan petič drugi
Hud padec Thomasa na zaključnem spustu

Dobrih 200 km dolga etapa (Bourg de Peage-Gap), se je po vzponu na prelaz druge kategorije Mense (8,9 km, povprečni naklon pa 5,6-odstoten) končala s strmim spustom. Glavni pomočnik vodilnega Chrisa Frooma na letošnjem Touru Geraint Thomas se je v spustu zaletel v drog ob cesti. Britanec se je hitro pobral in prišel v cilj le 38 sekund za vsemi favoriti.
Thomas: Doživel sem že hujše padce
"V redu sem, le malce pretresen. Doživel sem že hujše padce. Trudil sem se prestati vzpon, ne vem pa, zakaj se na spustu nekateri postavijo ravno tja, kjer si ti. Kakšna pa je razlika med petim in tretjim mestom? Le spusti se dol," je povedal Thomas, ki je bil jezen na Francoza Warrena Barguila.
Britanec je tudi pravi šaljivec: "Verjetno me bo zdravnik kmalu vprašal moje ime in datum rojstva. Odgovoril mu bom, da sem Chris Froome. Prijazen francoski gledalec me je potegnil iz jarka nazaj na cesto. Veliko gledalcev je res prijaznih, le nekateri niso. Izgubil sem tudi očala, pa ravno takih ne izdelujejo več."
Nibali pridobil 28 sekund, Gallopin zaostal
Froome je v cilj prišel z glavnino več kot 18 minut za zmagovalcem. V boju za rumeno majico tokrat ni imel večjih težav z Albertom Contadorjem, odbil je vse njegove napade na zadnjem vzponu. Lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, ki že precej zaostaja v skupnem seštevku, si je privozil 28 sekund prednosti na spustu. Froome njegovega napada ni pokril. Tudi drugi iz najboljše deseterice so svojo nalogo dobro opravili, le Tony Gallopin je padel na skupno 11. mesto.
Froome ostal brez pomočnika Kennaugha
"Vseskozi smo skušali nadzorovati etapo. Zavedal sem se, da bodo ubežniki prišli do cilja. Ko je napadel Nibali, mu nisem sledil, saj zaostaja že osem minut in ni eden glavnih tekmecev za zmago. Ko je Thomas nesrečno padel, sem upal, da se bo ritem upočasnil. Res nisem želel, da izgubljamo sekunde po nepotrebnem," je poudaril vodilni Froome, ki je ostal brez enega pomočnika. Peter Kennaugh je odstopil zaradi bolezni.
Uspeh kariere za Plazo
23 ubežnikov si je na zadnji etapi pred začetkom Alp v sredo privozilo skoraj 18 minut pred skupino z vsemi favoriti. Španec Plaza je imel največ moči na zaključnem vzponu in tudi v spustu je zadržal prednost. Veselil se je uspeha kariere, saj je pri 35 letih dobil prvo etapo na Dirki po Franciji.
Sagan ima že 89 točk naskoka pred Greiplom
Sagan je z vratolomnim spustom prišel na drugo mesto, zaostal je pol minute. Že petič na letošnjem Touru je končal na drugem mestu. Dobil je tudi vmesni šprint in s tem 20 točk, na cilju pa še 25 točk in zelena majica je do Pariza njegova. Ima že 405 točk, najboljši šprinter Toura Andre Greipel pa 316. Tretji je bil Kolumbijec Jarlinson Pantano.
"Zelo težko je bilo priti do cilja, do zmage. Počutil pa sem se kar dobro in vsi v skupini smo dobro sodelovali. To je bila etapa, ki me je že predtem zelo zanimala. Hvala članom moje ekipe za vse, kar so naredili," je povedal kolesar Lampreja, ki je bil tudi vpleten v dopinško afero Puerto, a so ga oprali krivde.
Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren je etapo končal na 65. mestu (+24,58), skupno pa je 53. Pred alpskimi etapami imajo v torek kolesarji dan počitka.

16. etapa, 
Bourg de Peage-Gap, 201 km:
  1. R. PLAZA         ŠPA   4:30:10 
  2. P. SAGAN         SLK     +0:30 
  3. J. PANTANO       KOL      0:36 
  4. S. GESCHKE       NEM      0:40 
  5. B. JUNGELS       LUKS     isti 
  6. C. RIBLON        FRA       čas 
  7. D. TEKLEHAIMANOT ERI      0:53 
  8. T. DE GENDT      BEL      1:00 
  9. L. A. MATE       ŠPA      1:22 
 10. T. VOECKLER      FRA  isti čas 
 ...                                   
 24. V. NIBALI        ITA     17:44 
 25. A. CONTADOR      ŠPA     18:12 
 28. C. FROOME         VB      isti 
 32. N. QUINTANA      KOL       čas 
 34. G. THOMAS         VB     18:50 
 65. K. KOREN         SLO     24:58 


Skupni vrstni red po 16. etapi:
  1. C. FROOME         VB  64:47:16 
  2. N. QUINTANA      KOL     +3:10 
  3. T. VAN GARDEREN  ZDA      3:32 
  4. A. VALVERDE      ŠPA      4:02 
  5. A. CONTADOR      ŠPA      4:23 
  6. G. THOMAS         VB      5:32 
  7. R. GESINK        NIZ      6:23 
  8. V. NIBALI        ITA      7:49 
  9. B. MOLLEMA       NIZ      8:53 
 10. W. BARGUIL       FRA     11:03 
 ...                                   
 53. K. KOREN         SLO   1:25:14 

Plazi uspel pobeg, Sagan petič drugi
Hud padec Thomasa na zaključnem spustu