Svetovni prvak Peter Sagan se je veselil osme etapne zmage na Touru. Foto: Reuters
Svetovni prvak Peter Sagan se je veselil osme etapne zmage na Touru. Foto: Reuters
Geraint Thomas
Geraint Thomas bo zelo verjetno obdržal rumeno majico do srede, ko na sporedu prvi zahteven vzpon na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Sagan že pomislil, da je znova krenil prezgodaj
Zadnja 2 km tretje etape Toura

stvo je obdržal Geraint Thomas.

Drugi je bil Avstralec Michael Matthews, tretji pa Irec Daniel Martin. Četrti je bil specialist za klasike, Belgijec Greg van Averamet, še zadnji v času zmagovalca. Thomas je ciljno črto prečkal kot osmi, deveti je bil njegov moštveni kolega Chris Froome.
Vzpon v Longwyju je naredil selekcijo, med "preživelimi" šprinterji pa je imel največ moči svetovni prvak Sagan. Slovaku se je pred začetkom zaključnega šprinta zgodila nevšečnost, saj se mu je iz pedala odpel kolesarski čevelj, a ga to ni zmotila na poti do osme etapne zmage na Touru.
"Ekipa je opravila izjemno delo, spredaj je bila ves dan. Ni bilo lahko. Tehnični del v zaključku je povzročil veliko stresa v glavnini. Noro zahteven vzpon. BMC je opravil odlično delo za Richieja. Ko je napadel, je naredil razliko. Tristo metrov pred ciljem sem moral napasti. Rekel sem si, presneto, spet sem začel prehitro. Začel sem s šprintom, pa se mi je odpela noga. Spet napaka, vprašal sem se, kaj se mi dogaja. Matthews me je skoraj prehitel, toda uspelo mi je," je bil zadovoljen kapetan ekipe Bora Hansgrohe.

Ubežniki brez možnosti za uspeh
Karavano je trasa na 212 kilometrov dolgi poti vodila od Veviersa v Belgiji prek Luksemburga do Longvyja v Franciji. Kolesarji so premagali tri klance četrte kategorije in dva tretje, vključno s ciljnim vzponom dolgim 1,6 kilometra in 5,8-odstotnim naklonom. Etapo je sicer zaznamoval beg. Sprva je bila spredaj šesterica, pozneje deveterica, najdlje je vztrajal Francoz Lilian Calmejane, toda deset kilometrov pred ciljno črto pa je bila glavnina skupaj.

 
Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V 3. etapi je največ točk zbral uporabnik sjshark (415 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci ravninskih etap, medtem ko bodo zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov prejeli knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

Thomas 12 sekund pred Froomom
Rumeno majico je zadržal Thomas, vrh pa je v barvah ekipe Sky, saj je zdaj drugi Froome, za moštvenim kolegom zaostaja 12 sekund, toliko kot tretji Matthews. Sagan je z desetimi sekundami bonifikacij že četrti.

Bole najboljši Slovenec
Grega Bole
je v cilj prišel na 62. mestu z 51 sekundami zaostanka, Jani Brajkovič (oba Bahrain Merida) je bil 86., Primož Roglič (LottoNl-Jumbo) 90., oba sta zaostala minuto in 49 sekund. Borut Božič, tretji Slovenec v dresu Bahrain-Meride, je po padcu končal na 185. mestu in z zaostankom devetih minut in pol.
V torek nova priložnost za šprinterje
V torek je na sporedu četrta etapa od Mondorf-les-Bainsa do Vittela, po 207,5 kilometra bodo imeli priložnost za nov obračun najboljši šprinterji.

 
3. etapa, Verviers-Longwy, 212,5 km:            
  1. P. SAGAN         SLK      5:07:19
  2. M. MATTHEWS      AVS          vsi
  3. D. MARTIN        IRS         isti
  4. G. VAN AVERMAET  NEM          čas
  5. A. BETTIOL       ITA        +0:02
  6. A. DEMARE        FRA          vsi
  7. J. FUGLSANG      DAN             
  8. G. THOMAS         VB         isti
  9. C. FROOME         VB             
 10. R. MAJKA         POL          čas
 ...                                  
 62. G. BOLE          SLO         0:51
 86. J. BRAJKOVIČ     SLO         1:49
 90. P. ROGLIČ        SLO     isti čas
185. B. BOŽIČ         SLO         9:28

Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. G. THOMAS         VB     10:00:31 
  2. C. FROOME         VB        +0:12 
  3. M. MATTHEWS      AVS     isti čas 
  4. P. SAGAN         SLK         0:13 
  5. E. BOASSON HAGEN NOR         0:16 
  6. P. R. LATOUR     FRA         0:25 
  7. P. GILBERT       BEL         0:30 
  8. M. KWIATKOWSKI   POL         0:32 
  9. T. WELLENS       BEL     isti čas 
 10. N. ARNDT         NEM         0:34 
 ...                                   
 68. G. BOLE          SLO         2:09 
 81. P. ROGLIČ        SLO         2:39 
 98. J. BRAJKOVIČ     SLO         3:07 
173. B. BOŽIČ         SLO        11:57 
Sagan že pomislil, da je znova krenil prezgodaj
Zadnja 2 km tretje etape Toura