Simon Geschke po veliki zmagi ni mogel skriti solz na cilju. Foto: EPA
Simon Geschke po veliki zmagi ni mogel skriti solz na cilju. Foto: EPA
Tejay Van Garderen
Tejay Van Garderen je imel po prostem dnevu glavobol, na vzponih je bil popolnoma nemočen. Foto: EPA
Tudi slovenski navijači obiskali Tour
Geschke po zmagi kariere: O tem sem sanjal 15 let
Van Garderen Tour končal v avtomobilu BMC-ja

Kolesar Giant-Alpecina je imel največ moči v veliki skupini ubežnikov na prvi alpski etapi. Nemec je napadel pred začetkom predzadnjega vzpona na Col d'Allos in imel na cilju dobre pol minute prednosti pred Američanom Andrewom Talanskyim, Rigoberto Uran pa je zaostal za minuto.
"Nisem pričakoval, da bi lahko zmagal. Pred današnjo etapo se nisem najbolje počutil. Večinoma sem se peljal z ubežno skupino, pred vzponom na Col d'Allos pa sem začutil, da sem dovolj močan, da lahko začnem napad. Ko sem prišel do prednosti, sem vedel, da je to moja priložnost. Bilo je resnično neverjetno. To je šele moja tretja etapna zmaga v profesionalni karieri, še kot začetnik pa sem sanjal, da bom nekoč zmagal na Touru. Nisem si mislil, da mi bodo na cilju tekle solze," je bil ob svojem največjem uspehu v karieri presrečen 29-letni nemški kolesar, ki mu je čestital tudi Luka Mezgec, z njim si na dirkah pogosto deli sobo.
Contador po padcu izgubil dve minuti
Vrstili so se napadi na vodilnega Frooma. Alberto Contador je poskusil že na prelazu Saint Michel, a ni bil uspešen. Najvišja točka letošnjega Toura Col d'Allos (2250 m) je popolnoma razredčila skupino favoritov. Na vratolomnem spustu je 9,5 km pred ciljem padel Contador in do cilja izgubil več kot dve minuti. Z napadom je nekajkrat poskusil Nairo Quintana, a se mu ni uspelo odlepiti od Frooma. Oba vodilna kolesarja sta v cilj prišla skupaj, Alejandro Valverde je zaostal sedem sekund, Vincenzo Nibali pa 15.
Van Garderen končal Tour v klubskem avtomobilu
Izjemno slabo se je že od štarta 17. etape počutil Tejay Van Garderen. Imel je hud glavobol. Američan, ki je bil pred etapo na tretjem mestu v skupnem seštevku (zaostajal je le 22 sekund za Quintano), je omagal že na prvem vzponu tretje kategorije na Leques. Večkrat je potreboval pomoč glavnega zdravnika na dirki. 70 km pred ciljem na prelaz Saint Michel je sestopil s kolesa in se razočaran usedel v klubski avtomobil BMC-ja.
Prav tako se je od letošnje dirke poslovil tudi aktualni svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski (Etixx).

Valverde tretji, Frank že osmi
V skupnem seštevku se je Valverde prebil na tretje mesto. Geraint Thomas je na četrtem mestu prehitel Contadorja. Lanski zmagovalec Nibali je napredoval na sedmo mesto. Največ je pridobil Mathias Frank. Švicar je etapo končal minuto in 40 sekund za Geschkejem, prebil se je že na osmo mesto.
Movistar v odličnem položaju
Ekipa Movistar ima zdaj dva kolesarja med prvo trojico in v naslednjih dneh bodo verjetno sledili novi napadi na Frooma. "Zdaj smo res v zelo dobrem položaju. Zelo dobro sodelujeva s Quintano. Izjemno veliko sva vložila v to etapo, do konca so še tri zelo težke etape. Oba imava lepe možnosti za zmagovalni oder v Parizu," je bil zadovoljen Valverde.
Froome pričakuje še močnejše napade
"Z vsemi napadi so me maksimalno testirali. V naslednjih dneh lahko pričakujem še več napadov. Glavna tekmeca sta Quintana in Valverde, pazil bom predvsem na njiju. Malce sem bil presenečen, ko so se napadi vrstili že 60 km mpred ciljem. Quintana je še vedno zelo močan, a gorskih etap je vse manj. Do konca so še tri etape v Alpah. Pričakujem tudi, da bo Contador zdaj napadel že zelo zgodaj, saj precej zaostaja tudi za mesti, ki vodijo na zmagovalni oder," je pojasnil Froome, ki je imel znova močno podporo ekipe Sky. Richie Porte se je vrnil iz ubežne skupine in narekoval ritem v skupini favoritov.
Edini slovenski kolesar na letošnjem Touru Kristijan Koren je v cilj prišel z 22 minutami zaostanka, v skupni uvrstitvi pa je zdaj 58.
Na drugi alpski etapi na vrsti dolg vzpon na Glandon
V četrtek bo na sporedu 18. etapa, od Gapa do Saint Jean de Maurienneja (186,5 km). Na sporedu bo kar sedem klancev. Najzahtevnejši bo prelaz posebne kategorije Glandon (1.924 m) 40 km pred ciljem. Vzpon je dolg kar 21,7 km s povprečnim naklonom 5,1 odstotka.

17. etapa, 
Digne les Bains-Pra Loup, 161 km:      
  1. S. GESCHKE       NEM    4:30:10 
  2. A. TALANSKY      ZDA      +0:32 
  3. R. URAN          KOL       1:01 
  4. T. PINOT         FRA       1:36 
  5. M. FRANK         ŠVI       1:40 
  6. S. KRUIJSWIJK    NIZ       2:27 
  7. N. ROCHE         IRS       3:02 
  8. J. CASTROVIEJO   ŠPA       3:04 
  9. S. PAUWELS       BEL       3:05 
 10. A. YATES          VB       3:21 
 ...                                   
 18. N. QUINTANA      KOL       7:16 
 20. C. FROOME         VB   isti čas 
 21. A. VALVERDE      ŠPA       7:23 
 22. V. NIBALI        ITA       7:31 
 31. A. CONTADOR      ŠPA       9:33 
 93. K. KOREN         SLO      22:13

Skupni vrstni red po 17. etapi:                          
  1. C. FROOME         VB   69:06:49 
  2. N. QUINTANA      KOL      +3:10 
  3. A. VALVERDE      ŠPA       4:09 
  4. G. THOMAS         VB       6:34 
  5. A. CONTADOR      ŠPA       6:40 
  6. R. GESINK        NIZ       7:39 
  7. V. NIBALI        ITA       7:49 
  8. M. FRANK         ŠVI       8:47 
  9. B. MOLLEMA       NIZ      11:47 
 10. W. BARGUIL       FRA      13:08 
 ...                                   
 58. K. KOREN         SLO    1:40:11 

Tudi slovenski navijači obiskali Tour
Geschke po zmagi kariere: O tem sem sanjal 15 let
Van Garderen Tour končal v avtomobilu BMC-ja