Chris Froome je prvi teden Toura opravil z odliko. Foto: EPA
Chris Froome je prvi teden Toura opravil z odliko. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana je dočakal gorske etape, ko bo zagotovo napadel. Foto: EPA
Razburljiv prvi teden Toura

Kapetan ekipe Sky je pred začetkom gorskih etap v Pauju pojasnil, da je izjemno zadovoljen s prvim tednom. Direktor Skya Dave Brailsford je bil nasmejan, saj ga je skrbel predvsem prvi teden. Cilj je bil, da Froome ne izgubi preveč časa. Zdaj je v najboljšem položaju, saj so glavni tekmeci precej izgubili.

Tejay van Garderen (BMC) zaostaja le 12 sekund in zanimivo bo videti, kako se bo Američan odrezal v naslednjih treh dneh. Zmagovalec Gira Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je na petem mestu, zaostaja minuto in tri sekunde, ostal pa je brez Ivana Bassa, ki je odpotoval v Italijo zaradi raka na testisih.

Nairo Quintana (Movistar) se je prav tako zelo bal prvega tedna, imel je le en zelo slab dan, drugače pa se je Kolumbijec dobro odrezal. Lani je na Giru dokazal, da mu na strmih klancih ni para, v Franciji pa so vzponi predvsem zelo dolgi. Alejandro Valverde je že poudaril, da mu bo pomagal, njegov glavni cilj je letos Dirka po Španiji.

Branilec naslova Vincenzo Nibali (Astana) zaostaja že dve minuti in 22 sekund. Italijan je lani po odstopih Frooma in Contadorja že po desetih dneh imel zmago na Touru v žepu, tokrat pa mu ne gre prav veliko po načrtih. Astana ne deluje močno.

Danes so na sporedu trije vzponi četrte kategorije, na koncu pa sledi ciljni vzpon do Pierre Saint Martina (1610 m), bolj znan kot prelaz Soudet. To je prvi zares zahteven vzpon na letošnji driki. Klanec je dolg 15,3 kilometra, povprečni naklon je 7,4-odstoten. Prenos 10. etape na TV Slovenija 2 in na MMC-ju je od 15.00 naprej.

V sredo čaka kolesarje vzpon prve kategorije na Aspin (1490 m), nato pa na znameniti Tourmalet (2115 m; 17,1 km), Najtežja etapa v Pirenejih bo v četrtek, ciljni vzpon na Plateau de Beille je dolg 15,8 km, naklon je skoraj osemodstoten.

Boom zaradi bolezni končal Tour
Kazahstanska kolesarska ekipa Astana je sporočila, da je dirko po Franciji zaradi bolezni, ki ga muči že dva dni, končal Nizozemec Lars Boom. Devetindvajsetletnik se je v težavah znašel še pred začetkom Toura, saj je test pokazal prenizko raven kortizola, zaradi česar mu je grozila izključitev še pred startom francoske pentlje.

Skupni vrstni red po 9. etapi: 
  1. C. FROOME         VB  31:34:12 
  2. T. VAN GARDEREN  ZDA     +0:12 
  3. G. VAN AVERMAET  BEL      0:27 
  4. P. SAGAN         SLK      0:38 
  5. A. CONTADOR      ŠPA      1:03 
  6. R. URAN          KOL      1:18 
  7. A. VALVERDE      ŠPA      1:50 
  8. G. THOMAS         VB      1:52 
  9. N. QUINTANA      KOL      1:59 
 10. Z. ŠTYBAR        ČEŠ      1:59 
 11. T. GALOPIN       FRA      2:01 
 12. R. KREUZIGER     ČEŠ      2:18 
 13. V. NIBALI        ITA      2:22 
                      
 30. K. KOREN         SLO      8:35 
Razburljiv prvi teden Toura