Alexander Kristoff je odbil napad Sagana. Foto: EPA
Alexander Kristoff je odbil napad Sagana. Foto: EPA
David de la Cruz
David de la Cruz, ki je bil eden izmed peterice ubežnikov, je v ovinku padel in si zlomil ključnico. Foto: EPA
Peter Sagan
Peter Sagan je že četrtič zasedel drugo mesto na letošnjem Touru. Zeleno majico mu bo nemogoče vzeti do Pariza, saj je zbral že 341 točk, Bryan Coquard pa zaostaja že 150 točk. Foto: EPA
Sagan znova ostal brez etapne zmage
Kristoff v šprintu ugnal Sagana

Po 185 kilometrih od Bourg en Bressa do St. Etienna je Norvežan v ciljnem šprintu premagal Slovaka Petra Sagana in Francoza Arnauda Demareja. V rumenem ostaja Vincenzo Nibali. Italijan ima po 12 etapah dve minuti in 23 sekund naskoka pred Avstralcem Richiejem Portejem.

Koren tokrat pred Špilakom
Izmed slovenskih predstavnikov je bil tokrat boljši Kristijan Koren (Cannondale), ki je s 45 sekundami zaostanka zasedel 72. mesto, 127. pa je bil Simon Špilak (Katjuša) s štirimi minutami zaostanka.
"Vedno sem sanjal o etapni zmagi na Touru. To je druga največja zmaga v moji karieri, večja je le letošnja na dirki Milano-San Remo," je bil navdušen Kristoff.


Na drugi prosti dan, v ponedeljek 21. julija, vas vabimo na lažji gorskokolesarski izlet s Tadejem Valjavcem. Izlet je brezplačen, poskrbljeno bo za osvežilne napitke, tudi izposojo koles. Dobimo se ob 10.00 pri Vili Triglav na Pokljuki, izlet ne bo pretežak, kolesarjenja bo za približno dve uri!


Hud padec de la Cruza

Glavnina je dolgo dovolila nenevarnim ubežnikom, da so si prikolesarili tudi več minut prednosti. Španec David de la Cruz (Netapp-Endura) je sredi etape grdo padel na enem izmed zavojev in si zlomil ključnico ter postal naslednji, ki je nastop na Touru končal predčasno.

Trentin nepravilno oviral tekmece
Potem ko je glavnina ubežnike ujela in je skupaj prišla v zadnje kilometre, je sledil še en padec - na cesti so se znašli Andre Greipel, Sylvain Chavanel in Sep Vanmarcke -, v ospredju pa se je razvil oster boj za etapno zmago. Želja Slovaka Sagana po tem, da bi končno okusil slast zmage, je bila izjemna, toda spet je ostal praznih rok. Ob Luci Paoliniju, Saganu in Degenkolbu - zaradi oviranja tekmecev je vodstvo dirke Mattea Trentina po koncu etape s šestega uvrstilo na 60. mesto - pa je bil na pravem mestu Kristoff.

Sagan še četrtič na drugem mestu
Sagan se je odzval nekoliko prepozno, sicer še dobil priložnost za napad, toda Norvežan je imel dovolj moči, da je ciljno črto prečkal prvi. Za razočaranega Sagana, ki je v sredini etapi prav tako imel možnosti za zmago, a ostal le deveti, pa je bilo današnje drugo mesto že četrti tak dosežek na letošnjem Touru, na etapno zmago pa še čaka.
Talansky odstopil
Ameriški kolesar Andrew Talansky je po številnih težavah vendarle končal 11. etapo Dirke po Franciji, na štart današnje etape pa ni prišel. Talansky se je tako pridružil številnim znanim tekmovalcem, ki so zaradi padcev, poškodb ali utrujenosti predčasno zapustili letošnji Tour. "Hudo mi je pri srcu, ker moram odnehati. Celotno sezono sem podredil Touru, pa tudi moštvo mi je vedno trdno stalo ob strani," je pojasnil Talansky.

V petek težka alpska etapa
V petek se začenja pekel v Alpah, kolesarji bodo prevozili 197,5 km od Saint Etienna do Chamroussa. Zadnji vzpon najvišje kategorije je dolg kar 18,2 km, povprečni naklon je 7,3-odstoten.

12. etapa,
Bourg en Bresse-St. Etienne, 185,5 km: 
  1. A. KRISTOFF        NOR    4:32:11 
  2. P. SAGAN           SLK            
  3. A. DEMARE          FRA        vsi 
  4. M. ALBASINI        ŠVI            
  5. R. NAVARDAUSKAS    LIT            
  6. D. BENNATI         ITA       isti 
  7. B. COQUARD         FRA            
  8. D. OSS             ITA            
  9. S. DOMOULIN        FRA        čas 
 10. J. J. ROJAS        ŠPA            
 ...                                   
 72. K. KOREN           SLO      +0:45 
127. S. ŠPILAK          SLO       4:01

Skupni vrstni red po 12. etapi:                          
  1. V. NIBALI          ITA   51:31:34 
  2. R. PORTE           AVS      +2:23 
  3. A. VALVERDE        ŠPA       2:47 
  4. R. BARDET          FRA       3:01 
  5. T. PINOT           FRA       3:47 
  6. T. VAN GARDEREN    ZDA       3:56 
  7. J. C. PERAUD       FRA       3:57 
  8. B. MOLLEMA         NIZ       4:08 
  9. J. VAN DEN BROECK  BEL       4:18 
 10. J. FUGLSANG        DAN       4:31 
 ...                                   
 68. S. ŠPILAK          SLO    1:13:50 
137. K. KOREN           SLO    1:54:10 
Sagan znova ostal brez etapne zmage
Kristoff v šprintu ugnal Sagana