Rafal Majka je napadel na vzponu na Tourmalet in napovedal, da bo tudi letos lovil pikčasto majico, ki jo je osvojil lani. Foto: EPA
Rafal Majka je napadel na vzponu na Tourmalet in napovedal, da bo tudi letos lovil pikčasto majico, ki jo je osvojil lani. Foto: EPA
Majki uspel pobeg, Froome zanesljivo zadržal vodstvo
Majka suvereno dobil 11. etapo
Biomehanik Borut Fonda: Za ekipo Sky pomembna vsaka malenkost
Štangelj pojasnil krizo Nibalija

Na drugi etapi v Pirenejih sta bila na sporedu dva izjemno zahtevna vzpona. Najprej je bil na vrsti prelaz Aspin (1490 m), nato pa še legendarni Tourmalet (2115 m; 17,1 km), ki so ga kolesarji premagali na Touru že 81-krat. Tik pred ciljem je bil na vrsti še vzpon tretje kategorije do Cauteretsa (6,4 km, petodstoten naklon).
Poljak Majka, ki je dobil dve etapi in bil najboljši gorski kolesar Toura, je dokazal, da je glavni kandidat za pikčasto majico. Na Tourmaletu je napadel sedem km pod vrhom in se hitro oddaljil od drugih ubežnikov, v glavnini pa je Sky narekoval ritem. Drugo mesto je zasedel Irec Daniel Martin, ki je zaostal minuto, tretji pa je bil Nemec Emanuel Buchmann. Izmed ubežnikov so pred glavnino prišli še Serge Pauwels, Thomas Voeckler in Julien Simon.
Nibali izgubil še 50 sekund
Iz glavnine sta si nekaj sekund privozila Bauke Mollema in Alejandro Valverde, znova je popustil Vincenzo Nibali. Lanski zmagovalec Toura je končal šele na 23. mestu, v veliki vročini je izgubil še 50 sekund proti drugim favoritom. Sicilijanec je izpadel iz deseterice, zaostaja pa že skoraj osem minut.
Tudi Fuglsang popolnoma omagal
Pred etapo je športni direktor Aleksander Vinokurov razmišljal, da bi vlogo kapetana Astane prepustil Jakobu Fuglsangu, ki je imel precej več moči na torkovi etapi. Danec je tokrat popolnoma omagal, končal je šele na 46. mestu, zaostal pa je skoraj 16 minut.

Zmago posvetil Bassu in Bennatiju
"Vedel sem, da bo današnja etapa zelo težka, saj smo morali čez Tourmalet. Rad imam vroče vreme. Zmago posvečam Ivanu Bassu in Danieleju Bennatiju, ki je danes padel. Toura še ni konec, ne vozim na visoko skupno uvrstitev, ampak moram pomagati Contadorju. Še veliko km je do konca in nič še ni odločeno," je pojasnil Majka, ki ima v točkovanju gorskih ciljev zdaj na tretjem mestu 32 točk, vodi Froome s 57 točkami, a Britanec ima v mislih predvsem rumeno majico.

V Milanu so operirali Ivana Bassa, ki so mu prejšnji konec tedna odkrili tumor v levem testisu. Zdravnik Francesco Montorsi je sporočil, da je operacija potekala brez zapletov, zmagovalec Gira 2006 in 2010 se počuti dobro in v četrtek ga bodo že spustili domov. Raka so odkrili izjemno hitro, zato je napoved za hitro ozdravitev 37-letnega kolesarja zelo dobra.

Edini Slovenec na Touru Kristijan Koren je skozi cilj prikolesaril na 143. mestu z zaostankom 32 minut in 34 sekund, skupno je na 55. mestu (+52:38).
V četrtek vrhunec pekla v Pirenejih
Najtežja etapa v Pirenejih bo v četrtek, ko so na sporedu kar štirje težki klanci. Ciljni vzpon na Plateau de Beille je dolg 15,8 km, naklon je skoraj osemodstoten.

11. etapa, Pau-Cauterets, 188 km:
  1. R. MAJKA           POL    5:02:01
  2. D. MARTIN          IRS      +1:00
  3. E. BUCHMANN        NEM       1:23
  4. S. PAUWELS         BEL       2:08
  5. T. VOECKLER        FRA       3:34
  6. J. SIMON           FRA   isti čas
  7. B. MOLLEMA         NIZ       5:11
  8. A. VALVERDE        ŠPA       5:19
  9. C. FROOME          VB        5:21
 10. A. CONTADOR        ŠPA           
 11. N. QUINTANA        KOL        vsi
 12. S. SANCHEZ         ŠPA       isti
 13. T. VAN GARDEREN    ZDA        čas
 ...                                  
 23. V. NIBALI          ITA       6:11
143. K. KOREN           SLO      32:34

Skupni vrstni red po 11. etapi:
  1. C. FROOME          VB    41:03:31 
  2. T. VAN GARDEREN    ZDA      +2:52 
  3. N. QUINTANA        KOL       3:09 
  4. A. VALVERDE        ŠPA       4:01 
  5. G. THOMAS           VB       4:03 
  6. A. CONTADOR        ŠPA       4:04 
  7. T. GALLOPIN        FRA       4:33 
  8. R. GESINK          NIZ       4:35 
  9. W. BARGUIL         FRA       6:44 
 10. B. MOLLEMA         NIZ       7:05 
 11. V. NIBALI          ITA       7:47 
 ...                                   
 55. K. KOREN           SLO      52:38 

Majki uspel pobeg, Froome zanesljivo zadržal vodstvo
Majka suvereno dobil 11. etapo
Biomehanik Borut Fonda: Za ekipo Sky pomembna vsaka malenkost
Štangelj pojasnil krizo Nibalija