Andrew Talansky, zmagovalec letošnjega kriterija Dauphine, je med osmoljenci Dirke po Franciji. Skupil jo je zlasti ob padcu v sedmi etapi. Foto: Reuters
Andrew Talansky, zmagovalec letošnjega kriterija Dauphine, je med osmoljenci Dirke po Franciji. Skupil jo je zlasti ob padcu v sedmi etapi. Foto: Reuters

"Zmag mu ne bi smeli brisati. Ne moreš spreminjati rezultatov deset let pozneje. Seveda ne odobravam, kar je storil, toda nima smisla na novo pisati zgodovine," je povedal zmagovalec Toura leta 1980 Joop Zoetemelk. Z njim se strinja tudi Andy Schleck, zmagovalec leta 2010, potem ko so zmago vzeli Albertu Contadorju: "Kdo se na tistih sedmih Tourih spominja drugouvrščenega? Še zase ne bi vedel. Ne moreš imeti sedmih dirk brez zmagovalca, zato bi bilo bolje, če bi Armstronga pustili na seznamu zmagovalcev."

Talansky stisnil zobe in se rešil
Na včerajšnji etapi je bil poleg zmagovalca Tonyja Gallopina v ospredju (pa čeprav je bil povsem v ozadju) Andrew Talansky. Sredi etape je stopil s kolesa in se obupan usedel na ograjo ob cesti. Organizatorji dirke so že sporočili, da je odstopil, toda Američan je po posvetu z vodjo ekipe Garmin-Sharp v solzah in z bolečinami v hrbtu nadaljeval trpljenje.

Boril se je za obstanek na dirki, na kateri je zaradi poškodb ob padcih močno zaostal. V cilj je vendarle prišel pred časovno zaporo (ironično: njegova ekipa je spredaj narekovala hud ritem, saj je želela pripraviti teren za Nizozemca Toma Jelteja Slagterja) in bo lahko nadaljeval dirko.

Kazen za "šlepanje": 50 frankov
"To je za moje klubske tovariše, za moje moštvo, za vse, kar so na tej dirki naredili zame. Nisem se hotel kar ustaviti in oditi domov po vsem, kar so naredili zame," je povedal Talansky. Organizatorji Toura se za njegovo dramo niso menili in so ga kaznovali s 50 švicarskimi franki, ker si je pomagal z vožnjo v zavetrju moštvenega avtomobila.