Dirka po Italiji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Richard Carapaz
Richard Carapaz se je veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Simon Yates
Simon Yates je zadržal rožnato majico. Foto: EPA
VIDEO
Polanc in Mohorič bežala...

Dodaj v

Dolg beg Mohoriča in Polanca ni uspel

Yates zadržal rožnato majico
12. maj 2018 ob 18:03,
zadnji poseg: 12. maj 2018 ob 20:21
Montevergine di Mercogliano - MMC RTV SLO, STA

Ekvadorec Richard Carapaz je zmagal na osmi etapi kolesarske Dirke po Italiji, ki se je po 209 kilometrih končala z vzponom na 1260 metrov visoki Montevergine di Mercogliano.

Slovenca Matej Mohorič in Jan Polanc sta skupaj s še petimi kolesarji bežala tako rekoč od začetka do konca etape, a beg ni uspel. Njun poskus se je končal dobra dva kilometra pred ciljem, ko so ju ujeli zasledovalci.

Carapaz, član ekipe Movistar, je napadel v zadnjem kilometru in svoji državi priboril sploh prvo etapno zmago na eni izmed treh največjih dirk, svoji ekipi pa prvo na letošnjem Giru. Ciljno črto je prečkal sedem sekund pred Italijanom Davidejem Formolom in Francozom Thibautom Pinotom.

Isti zaostanek je imel na petem mestu tudi Britanec Simon Yates, ki je zadržal rožnato majico najboljšega v skupnem seštevku. Pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom je ohranil 16 sekund prednosti. Chris Froome je na vzponu spet padel, se udaril v koleno in komolec, a v bolečinah vendarle končal etapo.

"Na vzponu sem spoznal, da imam močne noge. V šprintu ne bi imel možnosti, zato sem napadel prej. To je moj največji uspeh, zanj sem trdo garal. Ne vem, kaj lahko v nadaljevanju dirke še storim, a že to, kar sem, je veliko," je bil zadovoljen 24-letni Carapaz, za katerega je bila to tretja zmaga v karieri in tudi tretja letos. Aprila je dobil etapo in tudi skupni seštevek Dirke po Asturiji.

Prednost hitro kopnela
Najboljši Slovenec je bil Polanc, z zaostankom 38 sekund je zasedel 42. mesto. Polanc in Mohorič sta bila v ubežni skupini tekmovalca z največjim ugledom, oba sta že zmagovala na največjih dirkah. Ubežniki so imeli sredi etape že šest minut prednosti, a vedelo se je, da bo odločilnih zadnjih 30 kilometrov, ko se je cesta postavila navzgor.

Do tja je skupina prišla s prednostjo štirih minut in pol, toda že do začetka 17-kilometrskega sklepnega vzpona se je v močnem nalivu tako rekoč prepolovila. Mohorič je 13,4 kilometra pred ciljem poskusil z napadom, toda ni mu uspelo, videti je bilo, da ne on ne Polanc tokrat nimata dovolj močnih nog, da bi lahko še napadala. Mohoriča je zasledovalna skupina ujela 2,8 kilometra pred ciljem, Polanca kilometer pozneje.

Praia a Mare-Montevergine di Mercoglia-
no, 209 km:
 1. R. CARAPAZ     EKV  5:11:35
 2. D. FORMOLO     ITA   +0:07
 3. T. PINOT      FRA    vsi
 4. E. BATTAGLIN    ITA      
 5. S. YATES      VB      
 6. D. POZZOVIVO    ITA      
 7. J. CHAVES     KOL      
 8. P. KONRAD     AVT    isti
 9. M. WOODS      KAN      
 10. P. BILBAO     ŠPA      
 11. T. DUMOULIN    NIZ      
 ...
 20. F. ARU       ITA      
 22. C. FROOME      VB    čas
 42. J. POLANC     SLO    0:38
 63. M. MOHORIČ     SLO    3:16
 70. D. NOVAK      SLO    5:33
 
Skupni vrstni red po 8. etapi:
 1. S. YATES      VB  31:43:12
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:16
 3. E. CHAVES     KOL    0:26
 4. T. PINOT      FRA    0:41
 5. D. POZZOVIVO    ITA    0:43
 6. R. DENNIS     AVS    0:53
 7. P. BILBAO     ŠPA    1:03
 8. R. CARAPAZ     EKV    1:06
 9. C. FROOME      VB    1:10
 10. G. BENNETT     NZL    1:11
 11. F. ARU       ITA    1:12
 ...                 
 35. J. POLANC     SLO    8:47
 50. M. MOHORIČ     SLO   19:29
112. D. NOVAK      SLO   51:06
M. R.
Prijavi napako
Komentarji
rokers
# 12.05.2018 ob 18:33
pejzda: seveda ne. Skupina ne sme imet lukenj pa se upošteva isti čas, ne glede kje. Je pa kdaj to zelo težko ocenit, danes dejansko ni bilo konkretnih vrzeli v skupini glavnih, tako da je cajt pravi.
Škoda danes, da je Mitchelton to napadal in v bistvu so na koncu za ta trud prav oni izgubili, saj je Pinot pobral 4sek, pa še moči so trošili brezveze. Jutri bodo imeli veliko težje delo za kontrolirat zato bi morali danes z malo več pameti vsaj na ravnini prišparat mal energije. Dober napad naših dveh, predvsem Mohorič je bil še preveč aktiven, sta oba v dobri formi, a ne šampionski. Na takih etapah je seveda prav da poiskusita, a zgleda da nista prav najboljša. Za Mohoriča bo idealna torkova etapa (takoj začetni klanec pol pa gor in dol, etapa je dolga in se konča s spustom). Polanc pa bo odvisno Aruja, ali bo poslal koga v beg, ali bo v ključni etapi ga hotel imet ob sebi.
Danes kar napeto, a je videt, da se favoriti preveč kontrolirajo in ne tvegajo z napadom, a jutri bo drugače. zadnjih 5km je dovolj težkih, da koga spravijo v težave in predvsem Froome tudi danes ni zgledal najbolje. Skoraj zagotovo jutri uspe pobeg, zadaj pa bo kakšna ekipa že bila bolj aktivna kot danes in skušala nabit tempo: Astana najverjetneje, ali FDJ. Ne verjamem da bi Mitchelton šel na polno, SKY pa je odvisno od počutja Frooma.
Pobeg: kak Astanovc LL Sanchez, ali Hirt, Gessink, Pantano, Atapuma, De Marchi, Ciccione.
Med najboljšimi bo verjetno najbolj napadel Lopez, a v boljši formi vidim Pozzoviva in Pinota, Yates bo obdržal majico. Froome, če ga bodo napadli lahko izgubi, a ne veliko.
pejzda
# 12.05.2018 ob 18:11
Kdo ve kako je kaj s temi zaostanki pri ciljih v hrib ker ni šans da je imel danes Froome naprimer isti čas kot Pinot? Pinot je prišel 7 ali 8 sekund zaostanka Froome pa 15-16 sekund..vem da če kolona se potem upošteva isti čas ampak a ni nekaj drugače pri ciljih v klanec?
JoshauBoy
# 12.05.2018 ob 18:47
@pejzda, mislim da mora biti 2 ali 3 dolžini kolesa med kolesarjema, da se jima prišteje različen čas.
Po pravilih je 1 sekunda tisto merilo.

Lepo pobeg danes, skoda da je zacelo dezevati, drugace bi beg bil uspsen - v tistem trenutku pa je pac zavladala panika, ker so zeleli kolesarji za skupno biti varno v ospredju, hitrost se je pa posledicno v glavnini zelo povecala, prednost pa v nekaj kilometrih kljucno padla. Je pa bil zato zakljucek etape po drugi strani zelo zanimiv, ceprav verjamem, da smo si vsi zeleli drugacnega razpleta.

Polanc se zdi slabse pripravljen, kot na lanskem Giru, morda pa v drugi polovici Gira ujame pravo formo, tudi za Mohorica bo se kaksna priloznost. Ju3 pa bo zagotovo ena izmed boljsih etap na letosnjem Giru.
janipapillon
# 12.05.2018 ob 21:45
Bravo fanta, dober poskus!
JoshauBoy
# 13.05.2018 ob 12:25
hopek23, ce mu ne bo od zadaj Betancur priletel, potem ze :) ... eh Cannondale je zavrl razvoj ze mnogo talentov, ko je prestopil v to mostvo sem se samo prijel za glavo. Dobro, da je Mohoric sel iz tega mostva, se boljse pa bi bilo, da tja nikol ne bi sel, je prakticno izgubil dve leti v razvoju - takrat je iz mostva ravno odsel Slongo (Nibalijev trener, ki je sedaj pri Bahrainu), ki je Mohoricu pomagal pri pripravi za drugi naslov svetovnega prvaka.

Drugace pa noro, kako je borba za skupno odprta. Pred startom Gira se mi je zdelo, da je glavni favorit za skupno Froome, potem Dumoulin, za stopnicke pa da se bodo borili se Pinot, Bennett, Lopez in Aru.

Zdaj pa mi ni niti priblizno jasno, kdo izmed sledecih 10ih bo zmagal giro - Yates, Dumoulin, Chavez, Pinot, Pozzovivo, Carapaz, Froome, Bennett, Aru, Lopez ... ce se ne preseneti kak Konrad, Bilbao ali Woods ... ali pa ce gre Betancur kje zares :) :)
rokers
# 13.05.2018 ob 11:48
Po mojem je pa danes pravi dan za pobeg, za sedaj se ni izšel (z izjemo Chavesa, a dejansko so ga ulovili) in danes je dovolj dolga in razgibana etapa, če se zbere par dobrih ubežnikov bo težko kdo kontroliral. Seveda je tu pomemben interes: FDJ in Mitchelton seveda bosta pazile na svoje kapetana, ki imajo možnost zmagat. Pobeg ne bo uspel, če ne bo zraven nobenega od Astane, ki ima največ za pridobit in ima zelo zelo močno ekipo. Hopek: po mojem bo za Konrada pretežka, če ne uspe pobeg so favoriti: Pinot, Yates, Chaves in Lopez. Pozzovivo bo zraven, a je prepočasen v šprintu za zmagat, če pride grupca. Predvidevam, da bo danes zaostal Froome.
Le Courage
# 12.05.2018 ob 18:36
@pejzda, mislim da mora biti 2 ali 3 dolžini kolesa med kolesarjema, da se jima prišteje različen čas. Pri ciljih v klanec ni nobenih razlik s cilji na ravnini, je pa res da ponavadi na klanec ne pride v cilj tako velika skupina kot danes. Mogoče si zamešal s pravilom 3 kilometrov (v primeru padcu isti čas kot skupina), ki pa pri ciljih v klanec res ne velja.
JoshauBoy
# 13.05.2018 ob 17:59
Danes bi moral 2km pred ciljem it naprej Chaves in gnat do konca, bi Froome izgubil še kake pol minute več, a ne samo to, tudi Dumoulin, ki zame ostaja en glavnih favoritov, bi lahko izgubil več.
Se zelo strinjam.

Imam občutek, da bo Froome odstopil, kar pišem že nekaj časa.
To si pa ze kar nekajkrat ponovil, ja. Danes sem tudi jaz dobil ta obcutek. Verjetno bi najraje pobegnil ze po jutrijsnjem prostem dnevu. Sicer zaostanek tudi za skupno zmago ni niti slucajno prevelik glede na etape, ki sledijo, ampak forma pa ni prava in vprasanje, ce bo. Pa ni samo to, da bi forma bila prava, tezava je tudi v tem, da nima samo enega za premagat, ampak se kar kaksnih 10 kandidatov, ki imajo glede na zaenkrat videno vsaj enake sanse za zmago, kot on.

Res super Giro zaenkrat, se vedno si ne upam napovedat, kdo ima najvecje moznosti za zmago haha.
rokers
# 13.05.2018 ob 17:10
ja ja: to bo hard napet giro: Dumoulin, zaostal, Aru in Froome sta že skoraj brez šans za zmago. Pinot, Yates, Chaves in Pozzovivo so najboljši v klanec. Škoda, da je uni dan padel Formolo bi bil med najboljšimi. Sem pričakoval kar razdelano lestvico po prvem delu gira, a da bosta Froome in Aru toliko zaostajala pa prav gotovo da ne. Po tej formi je sedaj glavni favorit Yates, ker gre dobro tudi v kronotu in ima izredno močno ekipo. Pinot je močen, a bo izgubil na kronotu, Pozzovivo se trudi, lahko bo na še težjih etapah naredil kaj več, Dumoulin se drži, a če bodo šli na polno na Zoncolan zna izgubit kar precej.. A še pred Zoncolanom je kar nekaj triki etap, kjer bodo favoriti morali pazit na ciljnih klančkih, kjer bo pomembno držat pravo pozicijo.
Vem, da se ne more tako dirk primerjat med seboj, a giro je prav nekaj drugega kot TdF in SKY zgleda bo že spet zamočil, pa čeprav je navidezno zlahka zmagal 5TdFjev, od zadnjih 6.
aufzic
# 12.05.2018 ob 22:49
Težko bi se danes izšlo Polancu ali Mohoriču, vsaj glede na to, kar sem videl zadnjih cca. 5 km. Zgleda sta preveč moči pokurila v begu do zaključka. Upam, da bosta še imela kakšno šanso. Jutri pa verjetno eden vrhuncev tega Gira. Upam, da bodo nekateri šli na polno zadnjih 5 km in se ne bodo šparali. Bomo videli, kako se bosta odzvala Froome in Domoulin ter ali lahko Yates in Chaves spet vozita tako suvereno kot na Etno. Nekaj pa mi pravi, da bi jutri lahko bil dan za Pozzoviva. Bomo videli! Nimam nič proti, če bo tudi pri nas popoldne deževno in bom lahko v miru in v živo pogledal to etapo.
Brisko
# 12.05.2018 ob 19:45
Zmagovalec izgleda bolj star 42 kot 24.
rokers
# 13.05.2018 ob 17:39
pred etapo sem rekel, da bo Yates obdržal majico in da bosta Pozzo in Pinot zraven, ter da bo Froome izgubil - malo, a ni! Mislim, da Mitchelton ne dirka najbolj pametno, pa čeprav pobirajo zmage. Danes bi moral 2km pred ciljem it naprej Chaves in gnat do konca, bi Froome izgubil še kake pol minute več, a ne samo to, tudi Dumoulin, ki zame ostaja en glavnih favoritov, bi lahko izgubil več. Pozzovivo je zelo močen,a na koncu mu vedno zmanjka, a v tej formi mi zgleda najmočnejši za Zoncolan. Imam občutek, da bo Froome odstopil, kar pišem že nekaj časa. Ne vem, mislim, da ga ni dovolj v hlačah, da bi priznal poraz in bo že dobil izgovor za poraz - zanj skoraj nima smisla it naprej, če misli it na TdF
hopek23
# 13.05.2018 ob 15:06
hrvoje15 naj bi bla možnost padavin od 16.00-17.00 na Gran Sasso
rokers
# 13.05.2018 ob 12:51
V pobegu nekaj dobrih; Wellens, Carthy, Bennedetti, Brambilla, Visconti, Boaro, ..je pa res, da ni nobenega od Astane, ne UAE, ne FDJ, v bistvu vseh glavnih ekip razen Bahrain ima v napadu 2.
Pred zadnji klanc (oba skupaj zadnja dva) morajo prit z najmanj 6min, če hočejo zdržat. Moho naj se danes špara, kajti v torek bo idealna etapa zanj.
rokers
# 13.05.2018 ob 12:34
Joshau..kar se je Liquigas preimenoval v Cannondale je šlo vse na slabše. Za zmago gira pa vseeno mislim, da ni tako odprto: Dumoulin, Yates, Froome, Chaves, Pinot in kvečjemu še Aru. Pozzovivo je super, a nikoli ne bo zmagal, Carapaz je premlad, Bennet nima še pravih izkušenj. Še vedno mislim, da bo glavna borba Dumoulin, Yates, Pinot (ali Chaves), za Frooma pa sem mnenja da bo odstopil. Aru pa če pride v formo bo še zelo nevaren. Danes je zanimiva etapa, a so najmanj 4 etape težje! (Zoncolan, Sappada, Bardonecchia in Cervinia)
JoshauBoy
# 13.05.2018 ob 11:55
Beg dneva se je ze izoblikoval - Visconti, Andreetta, Debusschere, Masnada, Carthy, Boaro, Turrin, Ballerini, Berhane, Benedetti, Wellens, Belkov, Cherel in Didier.
hrvoje15
# 13.05.2018 ob 09:42
In favoriti danes po vašem mnenju?
hrvoje15
# 13.05.2018 ob 17:05
Nora dirka, Yates izjemno, pri Pinotu se mi je zdelo da bi lahko ze prej napadel in se odpeljal.
rokers
# 13.05.2018 ob 16:58
če sedaj ne napadejo Frooma potem res ne štekam več
hrvoje15
# 13.05.2018 ob 14:02
Zdajle je bilo videti da se peljejo proti črnim oblakom. Kakšna je pa kaj napoved, bo dež popestril dirko?
hopek23
# 13.05.2018 ob 12:01
JoshauBoy pol pa dans gre Hugh Carthy po zmago?
3athlonetz
# 13.05.2018 ob 11:28
Za mene najbolj zanimiva etapa, seveda zaradi naših zastopnikov.
hrvoje15
# 13.05.2018 ob 11:16
Verjetno ubežniki danes ne bodo uspešni, je tako?
mstrgar1
# 13.05.2018 ob 10:25
hrvoje15

Pinot, Carapaz, Yates
mstrgar1
# 13.05.2018 ob 10:18
Pri ciljih na vzponih bi morali upoštevati transponderje, samo bi se potem verjetno še v teh šprintih zvračali in padali...
hopek23
# 13.05.2018 ob 10:04
@hrvoje15 mislim, da bo ekipa Michelton-Scott danes s Chavesom napadla, ker imajo v generalni razvrstitvi prvega in tretjega in si kaj takega lahko privoščijo ( Chaves bo sigurno na kronometru kasiral 2-3min..)
Pa tudi Pozzovino in Pinot sta do sedaj izgledala izjemno mocna, sam pa nebi izključil niti George Benneta in Lotto Jumbo. Sigurno bodo tudi pri Astani navijali tempo in poskusali pripravit napad Lopeza, ki zaostaja ze vec kot 2min, a do zdaj mi Lopez ni deloval suveren, da bi lahko ustvaril kakršno koli razliko. Sam pa napovedujem manjše presenečenje in zmago avstrijca Patricka Konrada in Bora-Hansgrohe.
super_balotelli
# 12.05.2018 ob 20:42
Dopingiranec pa 1.10 zadaj v skupnem
dadinho10
# 12.05.2018 ob 21:23
frumi seveda gira ne bo osvojil, ker verjetno niti ne more, bolj verjetno pa ne sme...ker bi njegova zmaga dvignila ogromno prahu.....
sedaj bo na par dirkah pokazal ranljivost, da ni vsemgocen, nepremagljiv (kot npr lance) in upal, da bo lahko spet vzel kaksno zdravilo.....
drugace pricakujem priblizno nadaljevanje kot contadorju....med vrhom, na samem vrhu tezko---
Kazalo