Dirka po Sloveniji

Poudarki

  • Odmevi po kraljevski etapi Dirke po Sloveniji
Rafal Majka
Rafal Majka je na Dirki po Franciji že dvakrat osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Letos gre na Tour z željo, da je čim višje v skupnem seštevku, Dirka po Sloveniji pa mu služi kot preizkus pripravljenosti po dvotedenskih višinskih pripravah. Če ne bo kaj nepredvidljivega, se bo v nedeljo veselil skupne zmage na Dirki po Sloveniji. Foto: EPA
Luka Mezgec
Luka Mezgec je odlično branil zeleno majico vodilnega in jo predal šele dobrih deset kilometrov pred ciljem. V nedeljo bo poskušal osvojiti rdečo majico (za vodilnega po točkah) in predvsem slaviti etapno zmago v Novem mestu. Foto: BoBo
VIDEO
18-letni Tadej Pogačar na...
VIDEO
Slavo na Rogli pobral Raf...
VIDEO
Zadnji trije kilometri vz...

Dodaj v

Neverjetno, kako je šolar držal ritem profesionalcev

Pogačar ima belo majico, Mezgec rdečo
17. junij 2017 ob 17:09
Zreče - MMC RTV SLO

"Zjutraj bi podpisali 2. mesto, ampak glede na to, kako se je razvijala etapa, smo stran vrgli zmago," se 2. mesta Giannija Viscontija na Rogli ni preveč veselil športni direktor Bahrain Meride Gorazd Štangelj.

Kraljevska etapa 24. Dirke po Sloveniji se je končala s pričakovano zmago Poljaka Rafala Majke, ki je ves vzpon na Roglo poskušal streti tekmece, a napadi niso obrodili sadov. Italijan Gianni Visconti in Avstralec Jack Haig sta mu sledila vse do vrha, potem pa je 27-letni Majka v ciljnem šprintu le unovčil kakovost. "Izjemno vesel sem, hvala ekipi (Bora Hansgrohe), ki je zelo dobro delala zame. Na koncu sem malce prepozno napadel. Bolje bi bilo prej, ko je bil klanec strmejši. Večkrat sem poskušal streti Haiga, a je bil ves čas za mojim kolesom. Pomembno je, da sem zmagal. Na dirko sem prišel po dvotedenskih višinskih pripravah in prvi preizkus je bil uspešen."

Majke ne moreš presenetiti
Da si je Majka zaslužil zmago, se strinja tudi Gorazd Štangelj, vseeno pa obžaluje, da njegov varovanec v ekipi Bahrain Merida Gianni Visconti na koncu ni izvlekel več. "Videli ste, kako je bil Rafal Majka močan na vzponu. Vse, kar se je zgodilo, je naredil on. A vseeno je Visconti držal priključek. Rekli smo mu, naj čaka do zadnjih metrov. Poskušal je vse, da bi presenetil, a Majke ne moreš presenetiti. Edina možnost za zmago bi bila, da bi se na točko, kjer je do cilja sto metrov, pripeljali s čim nižjo hitrostjo, saj bi potem odločala eksplozivnost, ne pa surova moč, v čemer je Majka boljši kot Visconti," nam je povedal Gorazd Štangelj, ki je imel v igri še Domna Novaka, vendar je popustil kmalu po začetku ciljnega vzpona: "Je mlad kolesar, nima še toliko izkušenj s težkimi klanci in s takšno elito kolesarjev. Visconti je prišel z Gira, Majka se pripravlja na Tour ..."

Rog obdržal belo majico
A kaj potem reči za 18-letnega Tadeja Pogačarja? Dirkal je sijajno in bil s petim mestom in zaostankom le 36 sekund za Majko najboljši Slovenec. "Zelo težko je bilo. Že na začetku vzpona je bil hud tempo. Želel sem čim dlje držati priključek, kar mi je zelo dobro uspelo. Ko sem izgubil stik z vodilnimi, sem šel do vrha v svojem ritmu," je povedal Pogačar, ki je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Trener Roga Marko Polanc je bil nad njegovo predstavo navdušen: "Načrt je bil, da obdržimo belo majico. Vedeli smo, da Žiga Jerman majice ne bo mogel ubraniti, a smo imeli Tadeja, ki je dirkal bolje od vseh pričakovanj. Pred etapo sem rekel, da bi bil super zadovoljen, če bi bil med 10. in 20. mestom, a je vse še nadgradil. Star je le 18 let, imel je maturo in ne more trenirati tako kot profesionalci."

Jan Polanc psihično izpraznjen
Čeprav dirke še ni konec, je ljubljanska ekipa že naredila več, kot je upala, potem ko se je na prvi etapi zelo izkazal Žiga Jerman: "Že zdaj smo lahko tako veseli, kot bi na dirki zmagali, saj ima ekipa v povprečju 20 let. Šolarji in študenti!" Pogačar je sicer letos že dokazal, da je zelo obetaven kolesar. Na Dirki po Istri je bil v skupnem seštevku peti, zelo dobro je pred dvema mesecema dirkal tudi na italijanski dirki za kolesarje do 23 let Palio del Reciotto, kjer je bil v igri za zmagovalni oder, končal pa je na devetem mestu. Marko Polanc je pokomentiral tudi predstavo svojega sina Jana Polanca, ki 11 km pred ciljem ni več zmogel ritma najboljših. "Ni bilo tistega pravega občutka, po treh kilometrih klanca se zato ni več naprezal na polno. Na Dirki po Italiji je bil v top formi, zdaj ni več, poleg tega je psihično izpraznjen."

Mezgec na vzponu narekoval ritem
Poleg Pogačarja je bil slovenski junak etape nepričakovano še Luka Mezgec. Dokazal je, da še ni pozabil časov, ko je bil gorski kolesar, in na kraljevski etapi zeleno majico vodilnega branil do točke, ko je bilo do cilja dvanajst kilometrov. Ko je po zmagi v drugi etapi razlagal, da bo danes počival, očitno ni mislil resno. Na najtežjem delu vzpona na Roglo se je celo postavil v ospredje in narekoval ritem. V nedeljo bo imel Kamničan priložnost, da dobi še eno etapo, saj bo v Novem mestu skoraj zanesljivo odločal šprint glavnine. Ključen je ovinek ob vstopu na Kandijski most. Kdor tam ne bo v ospredju, na etapno zmago ne bo mogel računati. Luka Mezgec bo poskušal tudi ubraniti rdečo majico vodilnega po točkah. Ima 41 točk, Colbrelli zaostaja sedem točk.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
jaz jaz
# 17.06.2017 ob 17:29
Odlična etapa danes in res zaslužena zmaga simpatičnega Poljaka. Naši pa so se prav tako odlično držali.
andrej-strah
# 17.06.2017 ob 20:35
123457...kaj se spravljate na revčka...sej vidte da tut do sedem ne zna štet
urosh444
# 17.06.2017 ob 19:55
Ena stvar je jasna fantje, tudi v kolesarstvu smo zelo pri vrhu najboljsih na svetu, to je iz dneva v dan bolj jasno. Ko bodo pa se neotesanci iz cest prenehali šikanirat kolesarje ki se vozijo po predpisih, bomo pa samo še boljši. Zaenkrat je kultura velikega dela še na nivoju jamskega človeka, ko je veljal zakon močnejšega. To velja tudi za nepridiprave, ki se dnevno oglašajo tu na mmc v kolesarski rubriki in sramotijo sami sebe.
kolesar666a
# 17.06.2017 ob 19:28
ker se je že začelo, bom dal samo copy/paste, kar sem napisal že pod prejšnjo novico:
---------------
meni osebno je nemalokrat bolj zanimivo brati komentarje pod posameznimi novicami, kot same novice. ob dobrih zapisih je običajno tudi nekaj bolj ali manj simpatičnih provokatorjev, nekaj pa se jih najde pravih bebčkov, ki pod krinko anonimnosti vztrajno razkazujejo svoj omejen domet razmišljanja. tudi pod to novico ni nič drugače.
KEVIN DURANT 35
# 17.06.2017 ob 20:06
1234567
Ne vem, res ne vem, zakaj preko IP-ja ne preprečijo dostop do mmc foruma takšnim omejencem, kot si ti.
Pipic12
# 17.06.2017 ob 17:53
Lahko kdo komentira komentar Gorazda o zapravljeni zmagi Viscontija? Majka je deloval precej močnejši, ne vem od kje mu ta ideja.
gino1981
# 17.06.2017 ob 17:51
Očitno se nam za prihodnost slovenskega kolesarstva ni bati!
nordnung
# 17.06.2017 ob 17:33
Šolar jih je šolal...
Marx
# 17.06.2017 ob 18:15
@pipic12, je že sam v intervjuju povedal. Visconti je imel v zadnjim metrih zelo slabo taktiko. V primeru, da bi še malo počakal in šprintal zadnjih 150m bi imel povsem realne šanse za zmago, na takšen način pa šprinta na vrh klanca najverjetneje še Sagan nebi dobil =)
aufzic
# 17.06.2017 ob 20:16
Prvič slišim za tega fanta, Tadej Pogačar, res prijetno presenečenje. Ima in imamo svetlo kolesarsko prihodnost.

Drugače pa super etapa, trikrat sem jih ujel. V centru Celja, pred Padeškim vrhom in pred ciljem. Čestitke pa tudi tistim trem modelom v ženskem spodnjem perilu 3 km pred ciljem. Dobra promocija navijačev, ki si upirajo pot pred male ekrane :)
rokers
# 18.06.2017 ob 09:45
Sem si pogledal le ta prispevek zadnjih par km, te lepe dirke, a moram rečt, da sem kar negativno presenečen nad majhnim obiskom. Seveda to ni giro, ampak sem pričakoval vseeno nekaj več gledalcev. Pač sama Rogla ni tako atraktivna, da bi privabla trume kolesarjev. Ne vem, vse pohvale prirediteljem, da so pripeljali eurosport, pa kar nekaj odličnih kolesarjev (čeprav je bila na dirki že veliko močnejša konkurenca), ampak bi moral kaj naredit tudi na promociji ogleda v živo. Se ponavljam, ampak na kraljevski etapi bi se spodobilo, da bi se gnetlo ljudi in navijačev. Obvezno bi morali domači organizatorji (lokalci) naredit amatersko/rekreativno dirko - juriš na zadnji klanec: kot je juriš na Vršič. Se spomnim ko je Nibali zmagal na Krvavec, je bla pred prihodom profičev vzpon na Krvavec. Če sta giro in TdF folklora, kot je pri nas Planica in jo vsi čakajo, ter gostujoča mesta prav živijo za ta dogodek, vem da pri nas še ni tako, a moramo delat na tem. To ne sme in ne more bit zgolj projekt Adrie Mobil in par zanesenjakov, to mora bit projekt STO in vseh lokalnih skupnosti (turističnih in športnih organizacij), ki se jih dirka dotakne. Ko bo več gledalcev, dirka bolj znana in priljubljena med domačini bo manj nergačev zakaj so zaprte ceste in druge oslarije. Na Rogli bi se moralo včeraj marsikaj dogajat, da bi privabli več gledalcev, za drugo leto pa upam, da grejo na kak bolj atraktiven vzpon, ki bo že sam po sebi pritegnil več navdušencev. Sam se nisem mogel udeležit včerajšnje etape zaradi službe, niti gledat po TV ne (grrr!!!), le v četrtek sem šel v Rakek. Upam, da bo drugo leto trasa manj šprintersko naravnana in si šel pogledat kaj več. Glede prenosa pa nisem gledal preveč, a zagotovo smo naredili korak naprej in bo še bolje. To si Slovenija zasluži!
tedy123
# 17.06.2017 ob 21:07
123457... je oproščeno nekomu, ki niti do 7 ne zna šteti... :)
smeško 562
# 17.06.2017 ob 21:03
Štanglja bodo po mojem zamenjali. To je smešno kako forsira defenzivno taktiko.
tedy123
# 17.06.2017 ob 21:08
...sorry andrej-strah, nisem vedel za tvoje... :)
mstrgar1
# 17.06.2017 ob 19:54
Na eni strani Majki, ki naj bi bil celo kandidat za najvišja mesta v skupnem seštevku za prihajajočo dirko vseh dirk in na drugi strani dijak, ki zaradi šolskih obveznosti niti ni bil na svojem najvišjem nivoju pripravljenosti. In kljub temu je bil šolar tako blizu nekomu, ki kroji vrh največjih dirk... Na kratko; želite povedat, da bo šolar ob poponi pripravi in v kolesarsko najboljših letih veliko hitrejši, kot je danes Poljak?
Pastafarian
# 18.06.2017 ob 00:44
Hehe
Dedraklemen
# 17.06.2017 ob 19:48
darlp, kaj si mislil s tem, ne razumem?
d_a_r_k_o
# 17.06.2017 ob 18:59
Mladeniči na polno brez rednega treninga. Trenerji bi jih morali bolj nadzorovati, da se ne uničijo, dobijo razširjeno srce ali kakšno drugo škodo.
Pastafarian
# 18.06.2017 ob 00:36
Sem kolesar, ampak ne gledam prenosov kolesarstva, ker mi ni zanimivo. Bi pa gledal, če bi se dirke odvijale med normalnem prometu
123457
# 17.06.2017 ob 20:35
Ne vem zakaj ni zdej pol slovenije zaprte ko igra rokometna reprezentanca!!!!!?????????!!!!!!!??!?!?
Ramus
# 17.06.2017 ob 17:33
Izredno slabo poskrbljeno za varnost v centru Celja danes, vozniki motorjev in avtomobilov spremljevalnih ekip so drveli po centru mesta 50-60km/h od gledalcev, pa jih je ločil le lepilni trak,...
123457
# 17.06.2017 ob 19:51
Ne vem zakaj ne zaprejo pou lublane ko union olimpija spila? Sej bi lahko kr sred ceste, tko ko teli kolesarji... pa zakaj je zlata lisica smuciscu? Lahko bi se kr z bolfenka po cesti dol spustil...
123457
# 17.06.2017 ob 19:07
Zaradi tega šminkanja je treba ceste zapret... jst bi kvecjemu zaprl eno parkirišče in naj se tam preganjajo!
Kazalo