Dirka po Sloveniji
Primož Roglič
Primož Roglič bo pred Dirko po Franciji tekmoval še na Dirki po Sloveniji, kjer je leta 2015 zmagal. Foto: www.alesfevzer.com
Bogdan Fink
Bogdan Fink, direktor dirke, je s sodelavci spet poskrbel za privlačno traso Dirke po Sloveniji. Vrhunec bo kraljevska četrta etapa z vzponi na Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec ter kronometer zadnji dan dirke. Letos sicer mineva 25 let od prve Dirke po Sloveniji (takrat je bila dolga en teden). V vseh teh letih so kolesarji skupno prevozili 19 tisoč kilometrov in obiskali 62 mest. Foto: www.alesfevzer.com
Dirka po Sloveniji
Do začetka Dirke po Sloveniji je še 60 dni, organizatorji pa so na novinarski konferenci predstavili prve podrobnosti. Profile posameznih etap bodo razkrili ob naslednjem druženju z novinarji 17. maja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
VIDEO
Zvezdniška ekipa na koles...
VIDEO
Roglič: Pripravljen sem n...
VIDEO
Številni zvezdniki na let...

Dodaj v

Toliko zvezdnikov, da nihče ne bo pogrešal Sagana

Pet etap in kar sedem moštev iz svetovne serije
13. april 2018 ob 11:09,
zadnji poseg: 13. april 2018 ob 11:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dirka po Sloveniji bo ob jubileju ponudila petdnevni spektakel, kraljevsko etapo po trasi maratona Alpe in za konec bojev za zeleno majico kronometer od Trebnjega do Novega mesta.

Prireditelji so na novinarski konferenci predstavili etape (natančnih profilov resda še ne) in zakulisje največje slovenske kolesarske dirke, ki letos praznuje 25-letnico. Začela se bo 13. junija v Lendavi, končala 17. junija v Novem mestu. Kraljevska etapa bo četrta s štartom v Ljubljani (Tivoli) in ciljem v Kamniku, pri čemer karavano čakajo klanci, ki jih dobro poznajo rekreativci z maratona Alpe: Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec. Prenosi vseh etap bodo na TV Slovenija, drugič zapored bo dirko s sloganom boj za zeleno (fight for green) prenašal tudi Eurosport.

Rogličeva generalka za Tour de France
"Želim, da bo dirka presežek v organizacijskem in tekmovalnem smislu," je povedala predsednica organizacijskega odbora Mojca Novak, ki je imela v mislih domačo ekipo Adria Mobil. Za slovenske ekipe bo dirka vrhunec sezone, najboljšim tujim ekipam pa bo služila tudi kot priprava za Tour de France. Na dirko pride tudi LottoNL-Jumbo s Primožem Rogličem, ki je na današnji novinarski konferenci sodeloval v vlogi ambasadorja dirke. 28-letni zasavski kolesar je na Dirki po Sloveniji že zmagal (2015) in bo seveda želel uspeh ponoviti tudi letos.

Spomin na kronanje in na mraz
"Najlepše je dirkati doma in dobrodošlo je, da lahko ob tem pripomorem tudi k promociji dirke. Iz leta 2015 je ostalo ogromno lepih spominov, zmaga pa je pomenila tudi uspešen začetek kariere. Tisto kronanje na vrhu kraljevske etape je bilo še posebej sladko, čeprav me je zeblo na vrhu. Letošnja trasa se stopnjuje, zmagal bo kompletni kolesar, ki zna voziti v klanec in je dober v kronometru. Že vzpon na Celjsko kočo bo prvi test za najboljše, kraljevska etapa bo skrčila finalni izbor možnih zmagovalcev, ki se bodo zadnji dan udarili za končno zmago," pravi Roglič.

Trasa prvič zavije tudi na Madžarsko
Direktor dirke Bogdan Fink je predstavil posamezne etape in ugotovil, da Slovenija ni tako majhna, če jo želiš prekolesariti. Prva etapa (Lendava-Murska Sobota; 155 km) bo po meri šprinterjev, del trase pa gre tudi po Madžarski. Druga etapa (Maribor-Rogaška Slatina) bo bolj razgibana s prvim gorskim ciljem (Planina nad Sevnico). V tretji etapi (Slovenske Konjice-Celje; 172 km) bodo šli kolesarji tudi po Rogličevih domačih krajih (Zasavje), vrhunec pa bosta vzpon na Celjsko kočo in cilj na Celjskem gradu. Četrta etapa bo kraljevska, peta prinaša 21,6 km dolg kronometer s ciljem v Novem mestu.

Lep nabor svetovnih zvezdnikov
Nastopilo bo 21 ekip, od tega rekordnih sedem iz svetovne serije. Prihaja Bora Hansgrohe z lanskim zmagovalcem Rafalom Majko, Katjuša z Marcelom Kittlom, Bahrain-Merida z Matejem Mohoričem, LottoNL-Jumbo s Primožem Rogličem, Dimension Data z Markom Cavendishem, Mitchelton-Scott z Luko Mezgecem in Calebom Ewanom ter EF Education Cannondale. Možno je celo, da bo po slovenskih cestah dirkala mavrična majica. "Ta možnost obstaja, a že zdaj je toliko zvezdnikov, da se ne bi s tem ukvarjal," je na vprašanje, ali bo Bora Hansgrohe prišla s svetovnim prvakom Petrom Saganom, odgovoril Fink.

Izjemna promocija Slovenije
Proračun dirke znaša okrog milijon evrov, od tega več kot polovico (590 tisoč) "vzame" Eurosport. A promocija se izplača, ugotavljajo na STO-ju, kjer želijo Slovenijo svetu promovirati kot destinacijo za aktivne počitnice in športni turizem. V kar 110 državah bodo lahko prenos, ki traja do dve uri, gledali v živo! In zakaj v trasi spet ni Bleda, zakaj ne zgornjega Posočja in tudi slovenske obale? "Vse občine in pokrajine imajo priložnost sodelovati v projektu," je bil suhoparen Fink. A da ne bo pomote, organizatorji so spet poskrbeli za kolesarski spektakel in dokazujejo, da so, kot pravijo, pri projektu s srcem in dušo.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
kolešček
# 13.04.2018 ob 11:15
super! naj vas pride čimveč gledat! ;)
RICK
# 13.04.2018 ob 11:17
Pohvale za ekipe in daljšo izvedbo. Minus za to, da bo večinoma potekala samo po vzhodni Sloveniji.
sportivko
# 13.04.2018 ob 13:14
"kdor sestavlja traso je tud nesposoben. ze zato ker prek eurosporta zelimo naredit promlcijo slovenskih lepot, bi morala trasa iti preko kranjske gore, vrsic, posocje, itd."

Kot da Kamnik in Logarska dolina pa nista lepa? As normaln?
friks
# 13.04.2018 ob 12:40
Moraš biti mojster, da ob vseh zvezdnikih, ki bodo, v naslov zapišeš enega, ki ga ne bo.
rdečinavijač
# 13.04.2018 ob 11:24
A Gorenjske se izogibate kot hudič križa?
rdečinavijač
# 13.04.2018 ob 11:25
Sicer pa super konkurenca. Napovedujem zmago Rogljiča.
Alek
# 13.04.2018 ob 13:23
Tipično slovensko, najlažje je napisat kritiko, preden se sploh pomisli zakaj je tako, največji hec je pa na koncu, da preko trase bemtijo tisti, ki dirke tako ali tako ne grejo gledat. Sam spremljam večinoma vse dirke pro toura in smo mi lahko na svojo zelo ponosni, predvsem v zadnjih letih je šla za par nivojev višje. Vsem kolesarskim navdušencam pa se vidimo ob cestah.

ps. red_dog kaj je tvoj point, da vedno pod vsemi novicami isto lajnanje, ti je kak kolesar babo nažgal in si zaj jezn?
konjice
# 13.04.2018 ob 11:43
Upam, da bo tak prenos kot lani. Lani so bili prenosi že res skoraj na nivoju Tour de France.
lakers fan
# 13.04.2018 ob 11:16
Kaj pa klanci? :) drgac super konkurenca
symbolab
# 13.04.2018 ob 11:50
4. etapa je neke vrste maraton alpe, huda etapa!
SpookyDonk
# 13.04.2018 ob 11:57
Čestitke organizatorju. Dodatna etapa, plus nastop nekaterih svetovnih imen kolesarstva, tudi naših, si zasluži vse pohvale.
symbolab
# 13.04.2018 ob 11:48
https://tourofslovenia.si/sl
Tu si lahko preberete več o samih etapah.
prlek
# 13.04.2018 ob 13:29
Dirka bi morala iti na Bled, Posočje, Obalo,.... zahtevajo tisti, ki verjetno še niso pokukali čez Trojane.
Ne vem, zakaj vas moti, da se promovira tudi vzhodni del Slovenije.
Pa ne misliti, da imam kaj proti zahodnemu delu Slovenije, sem pogosto v Bohinju, Bovcu, na Obali...
kovalenkov
# 13.04.2018 ob 11:50
Gledam uradno stran. Tudi enega samega profila etap niso zmogli. Upam, da v naslednjih dneh to popravijo.
drop dead
# 13.04.2018 ob 14:07
Kot kaže gre trasa mimo mojih vhodnih vrat. Grem juter takoj zastavo kupit.
gospod iskreni
# 13.04.2018 ob 13:08
kdor sestavlja traso je tud nesposoben. ze zato ker prek eurosporta zelimo naredit promlcijo slovenskih lepot, bi morala trasa iti preko kranjske gore, vrsic, posocje, itd.

To je bilo že lani. Ne preveč pametovat in pustite profijem da delajo kar znajo. Spet pljuvate res dobro organiziran dogodek. Sem vesel da je ponovno na Eurosportu. Lani sta bila nad določenimi lepotami komentatorja iskreno navdušena.
Seneca
# 13.04.2018 ob 12:23
4. etapa
Pot pa bo vodila kolesarje preko Medvod, Škofje Loke in Kranja na Jezersko, kjer bo prvi gorski cilj. Sledita še dva, vmes pa je del etape speljan tudi po Logarski dolini. Spust do cilja etape v Kamniku.


Se pravi ne gre le na Madžarsko ampak tudi v Avstrijo!
politik kritik
# 13.04.2018 ob 12:13
Čas bi že bil da se vzpostavi t.i, Tour de Europa. 27 etap, v vsaki članici EU ena. Od Finske do Malte, pa od Polsjke do Portugalske. To bi pa bila poslastica za kolesarstvo.
dorc2
# 13.04.2018 ob 11:39
Dodatna etapa je velik napredek, kronometer je prav tako pozitiven dodatek (še dodaten stimulans za Rogliča). Več gorskih ciljev, lepo, da je všteta Logarska dolina, sam pa sem vesel bližnjih koncev Planine pri Sevnici in Kozjega. Tu so kar zanimivi vzpon, teren je ves čas zelo razgiban.
gospod iskreni
# 13.04.2018 ob 14:17
Mislim da se gre tut za to koliko mesta kaj placajo, da pride dirka. Ima pa Slovenija ogromno znamenitosti. Tko da povsod kaj najdes
aufzic
# 13.04.2018 ob 12:20
Men se zdi super! Ena etapa več, več WT ekip, Rogla znova na slovenskih cestah...
Etape zgledajo zelo zanimive. Pavličevo sedlo zgleda z avstrijske strani je kar izziv tako zaradi naklonov kot ozke ceste...Zgornjesavinjska dolina - upam, da to pomeni, da bodo končno zrihtali cesto... Vzpon na Planino nad Sevnico je kratek, ampak naklon blizu 20 %...Etapa s ciljem na Celjskem gradu je pravi izziv za puncherje... sklepam, da bo spust iz Celjske koče na Pečovnik (zelo ozka cesta, upam, da ne bo padcev) in vzpon prek Svetine, kjer se bo asfaltiral kratek makadamski odsek od Svetine do Celjske koče. Dobrodošlo pa tudi za NM-ščane, da ne bodo vedno gledali sprintov, ampak en TT in upam, da na koncu ponovno okronanje Rogliča za kralja SLO pentlje.

Kar se pa tiče Gorenjske, naj se župani malo zamislijo...ampak dokler imajo nekateri logiko, da imajo turistov že preveč, zlasti enodnevnih slovenskih (Blejski župan), dirke po SLO zgleda v tistih koncih še ne bo.
lordslayer
# 13.04.2018 ob 14:26
se bo na Eurosportu spet lomil z izgovorjavo naših krajev :)
leond
# 13.04.2018 ob 12:55
kdor sestavlja traso je tud nesposoben. ze zato ker prek eurosporta zelimo naredit promlcijo slovenskih lepot, bi morala trasa iti preko kranjske gore, vrsic, posocje, itd.

Zakaj bi človek promoviral nekaj, kar se promovira na vsakem vaškem turističnem sejmu po celem svetu in cel svet za te stvari že ve. Bistvo promocije je, da pokažeš nekaj, kar čjudje še ne poznajo. Tudi sam malo pogrešam Gorenjsko. Mi je pa všeč, da bo poleg tudi Prekmurje.
PodrepnikPolde
# 13.04.2018 ob 12:10
Neposrečen naslov članka. Sagan je poleg našega Rogliča zagotovo trenutno eden najbolj vročih. Res je, da so tudi pri nekaterih drugih ekipah izjemna imena. Tako, da dirka bo zanimiva.
dumpster
# 13.04.2018 ob 14:29
Dirko po Sloveniji bi morali nujno spraviti v okvir UCI evropske serije (HC kategorija). V tem primeru bi prišlo več WT ekip in seveda tudi več zvezdnikov. Če je to uspelo Hrvatom, bi lahko tudi nam.
davide
# 13.04.2018 ob 12:18
Dobro se sliši 4. etapa, končno ena prava gorska
lenoritis
# 13.04.2018 ob 19:26
Predlog za 2019 za tiste, ki leto za letom niso zadovoljni s traso dirke: pogodite se z županom vaših san,j ter večino vaških svetnikov. Če ste kaj managerja, vam bo uspelo. Brez skrbi, v primeru da boste uspešni bo cilj tudi v Želimljah ali pa v Dupljah. Če vam ne uspe drugače, dobite telefonsko od Finka pri meni.
CTM
# 13.04.2018 ob 15:43
rdečinavijač.... Gorenjska je tudi Kranj, Škofja Loka, Jezersko, Pavličevo sedlo... ne pa samo Mežakla in tisto pod njo...
FRKA
# 13.04.2018 ob 14:37
Nikakor se ne morem strinjati z mišljenjem nekaterih, da gre samo za V slovenijo.
Končno imam prvič videti pro-je v živo v domačem okolju.

Stvar se zmeraj suče Le po Lj in NM.

Tako, da.
oildome
# 13.04.2018 ob 14:05
Hvala bogu, da je vzhod Slovenije tako lepo zastopan. Posočje, Obala in Gorenjska imajo že tako največ pozornosti vseh ostalih turističnih aktivnosti. Zahod se po nepotrebnem zapostavlja. Prekmurje, Logarska, čudoviti kamniški "svod", Kozjansko pa je tako ali tako neodkriti biser kolesarstva na slovenskem s svojimi s cestami prepredenimi hribovji.
piarija
# 13.04.2018 ob 13:40
edino pravilno, da se daje večji poudarek vzhodni Sloveniji, ki še ni dovolj spromovirana in turistično razvita...
Alek
# 13.04.2018 ob 12:17
Zelo posrečena trasa, me pa veseli, da je dirka pisana Rogli na kožo. Uf, to bo veselja ob cestah se že veselim.
nightwing
# 13.04.2018 ob 12:03
Dobro ena etapa več kot lansko leto. Upam da jih bo vsako leto več.
JoshauBoy
# 13.04.2018 ob 11:34
Lahko bi dodali v clanku, da je zadnja etapa kronometer :)
rokers
# 14.04.2018 ob 08:15
Fantastično, da so dirko podaljšali za eno etapo, krono zadnji dan je OK, seveda pa sem malo razočaran ker gre tapa samo na vzhodni del države - vem ja kdo je kriv, a vseeno lahko izrazimo mnenje in rečemo, da pač bi radi vidli našo dirko tudi npr na Pokljuki, Krvavcu, Vršiču, Mangrtu, Predmeji, Soriški, Livku, sveti Gori,... Je pa res, da se je naša dirka na začetku bolj gibala po zahodni polovici in se sedaj po vzhodni. No drugače bo dirka šla tudi mimo lepih krajev in upam na čimvečje število gledalcev ob poti - zvezdnikov je kar nekaj, predvsem šprinterskih. Seveda bo zanimivo koga bojo ekipe poslale: predvsem Bahrain Merida ima ogromno naših in tudi precej odličnih kolesarjev (brata Izzagire, Pozzovivo, Visconti, Nibali ki je že zmagal našo dirko verjetno ne bo prišel). Rogla seveda prvi favorit, kot bi bil itak na vsaki tedenski dirki sedaj.

Pa še glede trase: prva zanimiva, ker ni bila še nikoli v tistih koncih, lepo da se gre tudi na Madžarsko. Druga ne vem sej so lepi konci, verjetno je narejena zato, da malo utrudi šprinterje, da se ti malce pripravijo, da zdržijo klance na TdF. Tretja etapa je zame, kar se da zvedet o trasi vrhunska in najbolj zanimiva in bo naredila večje razlike kot kao kraljevska etapa. četrta kraljevska etapa je lepa, panoramska, a daleč od neke prezahtevne, saj je Črnivec prelahek za neke velike razlike. Predvsem je problem prevelika razdalje med Pavličevim sedlom in Gornjim Gradom, kjer se začne vzpon na Črnivec in dolga pot od Črnivca do Kamnika. Ne vem težko verjamem, da si bi kdo upal napasti tako od daleč - bolj zanimiv bi bil vzpon na Kranjski Rak čez Podvolovljek - bi bilo manj ravnine vmes in mislim, da je vzpon iz Podvolovljeka bolj zahteven.Zadnja etapa, pač krono kot krono, upam, da ne bo popolnoma ravninski.
Drugače pa pohvale za organizacijo, sicer je treba stvari še dodelat (ni kritika, predlogi):
boljša internet stran (objava profilov, časovnic), več promocije, kake amaterske dirke, pred etapami, ki bi pritegnile še več ljubiteljev kolesarjenja, škoda da ni zaključnega vzpona na kraljevski etapi - tam se ponavadi zbere največ gledalcev (kot Zoncolan npr).
Druga škoda, ker imam prav tisti vikend zasedeno:(, v Celje pa grem zagotovo! Lepo jih bo spremljat na Eurosport
hockeymaster
# 13.04.2018 ob 12:09
Kaj bojo štopali pavliča, da vidm kolk grejo gor hehe
mladi portugizac
# 13.04.2018 ob 11:29
Dobr jih je Febo vkup zbobnal...
orchid
# 14.04.2018 ob 14:02
super, da se dirka tudi v Sloveniji razvija in postaja del mednarodnega kolesarskega koledarja v smislu udeležbe vrhunskih imen, zato je naslov zelo aroganten..... Sagan je športnik, ki se ga vedno pogreša, zato ta prepotentnost ni na mestu...sej tudi koga drugega ne bo, pa se ga ne omenja na ta način.... Če bi Sagan prišel, bi si organizatorji lahko obliznili vseh 20 prstov, ker bi to pomenilo toliko dodatne publicitete in prepoznavnosti dirke, da se nam še sanja ne....pa če kdo to hoče priznati, al pa ne.... ;)
divinedante
# 13.04.2018 ob 19:55
Uff, lepa zasedba. Vredno ogleda.
Yanez
# 13.04.2018 ob 18:59
Asochy; # 13.04.2018 ob 18:39
Če jih boš čakal na Pavličevem sedlu, ni šans, da si jih ogledaš še na kakšni drugi lokaciji. Dol je samo ena cesta, ki bo takrat zaprta. Če pa jih gledaš v Lučah, obstaja potem bližnjica čez Podvolovljek in Kranjski Rak (trasa dirke bo šla naokoli čez Ljubno in Gornji Grad) do Črnivca, kjer jih lahko zopet pričakaš na zadnjem gorskem cilju...
Asochy
# 13.04.2018 ob 17:46
Kam se bo na kraljevi etapi splacalo it v zivo pogledat? :D pavlicevo sedlo? crnivec? kamnik? :D
CtrlAltDel
# 13.04.2018 ob 15:54
Kar se trase tiče... občine morajo dat par deset k evrov za etapo in kdor hoče, je najbž zraven. Za Bled, Bohinj, KG in Posočje se pa itak že ve in jih ni treba tlačit sem, sploh če nimajo sami interesa. Evrosport pobere masten delež in to je treba plačat.
nuscyg
# 13.04.2018 ob 14:11
Sagana se zmeraj pogresa.
1-2-3
# 14.04.2018 ob 11:00
Zanimive etape, meni super, da se pokaže tudi vzhodni del Slovenije. Lani je šla etape mimo mojega doma, letos pač ne pa bomo tudi to preživeli. Drugače pa če hočeš met etapo moraš gotovo kaj plačati, potem so pa tu še dodatne zahteve (zaprtje cest in podobno). Prav rad bi videl, s kakšnim veseljem bi blejski župan zaprl cel bled za kakšno uro... Drugače pa če bi si res želeli imeti Bled notri lahko zakupijo oglasni prostor. Se bodo pa panoramski posnetki slovenskih znamenitosti posneli vnaprej in se ne bodo snemali med dirko, tako da ob primernem plačilu lahko zagotovo tudi Bled odletijo prej posnet...
aufzic
# 13.04.2018 ob 18:12
Kraljevska je predzadnji dan in kdor ni dober na TT, bo moral napasti na Pavliča. Na Črnivec dvomim, da se lahko naredi razlika. Sicer bi bilo idealno, da iz ubežne skupine Mohorič udari na spustu in zmaga v Kamniku. Kdor želi videti kolesarje v počasnejši podobi, bo šel na Črnivec. Kdor želi videti odločitev o zmagovalcu, bo čakal v Kamniku.
rdečivrag
# 13.04.2018 ob 18:12
sas

# 13.04.2018 ob 17:28
Prijavi neprimerno vsebino Kaj te dopingaše še kdo gleda?

Jaz pa mislim, da je ta šport zadnje čase ratal najbolj čist, saj je največ kontrol. Če gremo gledat ostale športe ni nikoli pregledov ob 6ih zjutraj v hotelu.. npr da bi kotrola zmotla kšnga Messija ali pa Ronalda bi imeli mediji zabavo češ kaj jih kontrolorji nadlegujejo..
Yanez
# 13.04.2018 ob 17:29
CTM # 13.04.2018 ob 15:43
Gorenjska je tudi Kranj, Škofja Loka, Jezersko, Pavličevo sedlo...
Pavličevo sedlo je na meji med Avstrijo in deželo Štajersko, kot je celotna Zgornja Savinjska Dolina zaenkrat še na Štajerskem.
Kraljevska etapa bo letos res nora. Ogrevanje bo iz Ljubljane preko Medvod, Preddvora do Jezerskega. Potem pa se začne vzpon na Jezerski vrh (1220 m nmv) pa nazaj v dolino na avstrijski strani. Pa zopet vzpon na Pavličevo sedlo (1340 m nmv) ter spust v Logarsko Dolino. Trasa gre navzdol ob Savinji skozi Solčavo, Luče, Ljubno (420 m nmv) ter zopet vzpon še na Črnivec (900 m) ter končni spust v Kamnik (380 m nmv). Noro!
kolesar112
# 13.04.2018 ob 17:20
Gorenci so "škrti" in jih zato ni zraven. Pravilno!!!

Časi, ko je bilo vse zastonj so minili, prav tako naj najprej poskrbijo za svoje gospodarstvo, ker jim vse propada.
Otman
# 13.04.2018 ob 15:58
Sagan, pogrešam te.
red_dog
# 13.04.2018 ob 12:10
bertaavbelj
dopinška karavana se bo promovirala po Sloveniji s podporo države in pokroviteljev.


Točno tako. Vendar se ljudje s tem strinjajo, tako da ni panike.
Kazalo