Kolesarji imajo v Angliji izjemno podporo. Foto: Reuters
Kolesarji imajo v Angliji izjemno podporo. Foto: Reuters

eških tleh. Obetata se razburljiv konec in odločitev v šprintu.

Gostovanje najznamenitejše dirke na svetu na Otoku je prava zgodba o uspehu. Nedeljsko etapo v Yorkshiru si je ogledalo več kot 2,5 milijona gledalcev. Podobne številke organizatorji pričakujejo tudi danes, ko se bodo kolesarji na 155 km dolgi etapi podali od Cambridgea do Londona.

Sodelujte v nagradni igri Navidezna dirka, v kateri ste v vlogi direktorja moštva!

Manj kot organizatorji so navdušeni kolesarji, saj so se med navijači razpasli t. i. "selfieji". Gledalci ob progi so čedalje bolj predrzni in hočejo z mobilnimi telefoni v fotografijo ujeti sebe in kolesarje, pri tem pa ogrožajo varnost tekmovalcev. "Gre za mešanico domišljavosti in norosti," je ogorčen Američan Tejay van Garderen.

"Ljudje se slikajo s hrbtom obrnjenim proti nam. Stojijo na cesti in nas sploh ne opazijo oziroma podcenjujejo našo hitrost. Če si na začetku skupine, jih še vidiš, če pa si malce zadaj, je že težava, da se jim izogneš. Na britanskih cestah ni veliko kolesarskega dirkanja in ljudje sploh ne vedo, kakšno hitrost imamo in kolikšen del ceste zavzamemo. Če hočejo fotografirati "selfieje", naj se postavijo ob steno," je povedal kolesar Skya Geraint Thomas.

Nad navijači pa je navdušen šef Skya Dabe Brailsford: "Gledalci ob progi so bili navdušeni. Ob vsakem metru proge je bil hrup huronski. Kolesarji morajo biti bolj osredotočeni. Najhujši scenarij je, da se vsi umaknejo, razen majhnega otroka. To bi bila tragedija."

Petkratni zmagovalec Toura Bernard Hinault je dejal, da je prvič v 40 letih, odkar je na kolesu, doživel tako vzdušje.

Prenos vseh etap, tudi današnje, si boste lahko ogledali od 15. ure naprej na TV SLO 2 in MMC-ju.