Planica
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 36 glasov Ocenite to novico!
Jože Šlibar in Oto Giacomelli
Oto Giacomelli je dolga leta tudi kot novinar spremljal smučarske skoke in pred dobrimi tremi leti izdal knjigo Na krilih smučarskih letalcev, ki govori o 80-letni zgodovini Planice. Na predstavitvi knjige je Giacomelliju družbo delal Jože Šlibar, leta 1961 svetovni rekorder v Oberstdorfu (141 metrov). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       S tem denarjem bi se dalo narediti še kaj več, pa ne mislim na skakalnice, saj je teh dovolj. Novinarji veste, v kakšnih utrdbah ste, v kakšni temi. Lahko bi tam stala še kakšna dvorana, morda atletska, da bi prišel še kdo v Planico, ne le nordijci.       
Planica 2016
Giacomelli je vedno zagovarjal mnenje, da bi bilo treba zasukati os letalnice, da bi bila bolj zaščitena pred bočnim vetrom. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros odgovarja, da je planiška letalnica del kulturne dediščine, njena os in ime pa sta zaščitena. Letalnica zato ne more biti na nobenem drugem mestu. Foto: www.alesfevzer.com
       Če pogledamo slovenske nastope na svetovnem prvenstvu, je bila to res črna luknja. Sploh, če primerjamo z lanskim izidi, je pa res, da bi bili v letih, ko nam ni šlo, zadovoljni, če bi bil na SP-ju eden med deset. V Lahtiju je bilo na celi fronti preveč slabe forme.       
Lani so bile tekme v Planici noro dobro obiskane, prišlo je več kot 100 tisoč navijačev. Letos prireditelji pričakujejo, da bo Planico v štirih dneh obiskalo 70.000 ljudi. Foto: BoBo
       Mi smo pa še kar mislili, da gre, kot bi rekli kolesarji, na makarone. Ne gre. Če je kdo tako vrhunsko organiziran, ima prednost. Če pogledamo kombinezone, Avstrijci so bili še do nedavnega pol koraka pred nami. Z vsemi fintami vred, kako to obrniti sebi v korist. V ozadju so resni znanstveni poskusi, ki so vse to preizkušali, izračunali, simulirali.       
Peter Prevc
Peter Prevc je lani v Planici dvignil veliki kristalni globus, letos pa sezona ni potekala po njegovih željah. V Planici bosta, kot vse kaže, v igri za skupno zmago Stefan Kraft in Kamil Stoch. Foto: BoBo
       Treba je v miru pogledati, kje so bili glavni vzroki, da se to sezono ni izšlo po željah. Ko se poruši samozavest, se začnejo napake večati in kaže veliko slabše, kot je v resnici. Peter Prevc je vseskozi popolnoma blizu. A ni več prepričan o sebi kot lani. Morda bi bilo dobro, če bi izpustil še kakšen vikend več. Pjongčang se meni ni usedel v dušo, čeprav je jasno, da je treba tja, da se seznani z razmerami, ki so sicer podobne kot v Saporu.       
Domen Prevc
Domen Prevc je bil do novoletne turneje neverjeten, kar štirikrat je zmagal, nato pa je šla krivulja navzdol. Za zdaj še ne kaže, da bi se kaj popravilo: včeraj se je pridružil turneji Raw Air in bil v kvalifikacijah Lillehamerja, kjer je decembra zmagal, slab. Foto: BoBo
       Problem je bilo tudi dosoditi, ali je skakalec res naredil telemark ali ne. Pravilo pravi, da kadar dvomiš, dosodiš v korist športnika. To je etično pravilo. Ni pa to enostavno, saj se je treba zelo hitro odločati.       
VIDEO
Planica pripravljena na f...

Dodaj v

Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

MMC-jev intervju z Otom Giacomellijem
14. marec 2017 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Smučarski skoki so šport, v katerem še dolgo ne bodo niti trenerji niti znanost ugotovili, kako varno krmiliti proces treninga. Tudi zato so skoki zanimivi, ker so težko predvidljivi," nam je v intervjuju povedal nekdanji skakalec in novinar Oto Giacomelli.

Težko bi dobili sogovornika, ki je bolj zagret spremljevalec smučarskih skokov kot Oto Giacomelli. Nekoč je bil skakalec, nato trener, za kratek čas direktor reprezentance v času kariere Primoža Peterka, sicer pa dolgoletni športni novinar (in tudi urednik) športne redakcije časopisa Delo. Ker je do prve planiške tekme le še deset dni, je bil največji poudarek pogovora na planiškem spektaklu, seveda pa se nismo mogli izogniti vprašanja, zakaj slovenski skakalci letos ne blestijo tako kot lani in ali bi morda potrebovali osvežitve v strokovnem vodstvu.


Ste velik ljubitelj smučarskih skokov oziroma poletov. Kaj vas, poleg samih tekem, vsako leto še vedno vleče v dolino pod Poncami?
Grem tudi zato, da še koga srečam iz svoje generacije skakalcev in predvsem novinarjev. Tam srečam ljudi, ki jih sicer ne. Poleg tega je Planica sama po sebi dogodek, ki mu v deželi ni para.

Koliko let ste Planico spremljali v vlogi novinarja?
Več kot dvajset let. Od leta 1985 do 2006, nato sem v Planico prihajal zasebno. Akreditiram se, vendar ne zato, da bi jedel v VIP-šotorih, ampak da imam dostop do tujih gostov, med katerimi so tudi moji znanci, novinarji, nekdanji skakalci.

Nemalo idej in predlogov ste imeli, kakšna naj bo prenovljena Planica, veliko prahu ste dvignili z mnenjem, da položaj letalnice ni ustrezen. Kaj vam pri Nordijskem centru še ni všeč?
S tem denarjem bi se dalo narediti še kaj več, pa ne mislim na skakalnice, saj je teh dovolj. Novinarji veste, v kakšnih utrdbah ste, v kakšni temi. Lahko bi tam stala še kakšna dvorana, morda atletska, da bi prišel še kdo v Planico, ne le nordijci. Ne poznam sicer podrobnosti poslovanja, ampak ne zdi se mi tudi smiselno, da imamo tam dva sistema, eden je nekdanji Dom v Planici, dom Ilirije, obnovljen z evropskim denarjem, drugi sistem pa je Nordijski center. Mislim, da bi morala biti povezana, saj je vse namenjeno športu. Ampak - če ima zaradi tega več ljudi službe, tudi prav, nisem pa prepričan, da vse ustrezno služi namenu.

Kje je najlepše spremljati tekme na letalnici?
Najboljši zorni kot je tista tribuna, ko gledaš proti jugu. Tam si malo višje in lahko vidiš celoten polet. Ali pa na koncu izteka. Smiselno je imeti pri sebi daljnogled. Zelo dobro je tudi, če lahko na velikem zaslonu vidiš skakalca, ko se smuča po zaletišču.

Slovenskim skakalcem letos ne gre po željah. Kje so po vašem mnenju težave?
Skoraj ni reprezentance, trenerja in tekmovalca, ki ne bi imel slabih trenutkov. Če pogledamo slovenske nastope na svetovnem prvenstvu, je bila to res črna luknja. Sploh, če primerjamo z lanskim izidi, je pa res, da bi bili v letih, ko nam ni šlo, zadovoljni, če bi bil na SP-ju eden med deset. V Lahtiju je bilo na celi fronti preveč slabe forme. Naslednje leto je olimpijska zima. Za generacijo fantov, ki so morali morda premladi prevzeti odgovornost in jim je skrhana forma povzročala skrbi, naj bo to v poduk. Bolj kot se je bližal SP, slabše je bilo. Pozna se tudi, da imamo poškodovanega Robija Kranjca in rekonvalescenta Jerneja Damjana, ki telesno ni mogel biti tako pripravljen, da bi lahko prevzel pomembnejšo vlogo. Nima temeljev, na podlagi katerih bi lahko brusil formo za preboj med 15 najboljših.

Zakaj se je Domen Prevc iztrošil?
Domen je fenomen zase. 17 let star fant, ki je tako sijajno štartal v sezono, težko formo drži vso sezono. Ne poznam vseh okoliščin, a najbrž so se zanašali na to, da se bo zgodba po poletih obrnila in bo spet med najboljšimi. Ko je prišel s poletov v Oberstdorfu, bi ga morali dati stran od skakalnic in narediti kondicijsko obnovo, ne pa, da je dirkal po vsem svetu. Potovanja so naporna. Ko se pri takšnem mladeniču vse skupaj sešteva, je potem prehudo. Tudi Ceneta Prevca in še nekatere mlade je pobralo, od drugih pa je manjkal tisti preskok, ki smo ga pričakovali. V mislih imam na primer Nejca Dežmana. Tako vodstvo reprezentance ni imelo od kod vzeti enega dozorelega skakalca. Ampak, poglejte, imamo veliko mladih, ki zmagujejo v celinskem pokalu, imamo tudi pet zmag v svetovnem pokalu. Razloga za paniko ni. Skakanje je takšen šport, v katerem še dolgo ne bodo niti trenerji niti znanost ugotovili, kako varno krmiliti proces treninga. Preveč stvari je, vse je kot nekakšna nevrologija in tudi zato so skoki zanimivi, ker so težko predvidljivi.

Ko bodo fantje prišli v Planico, bodo najbrž spet kot prerojeni. Kako si razlagate, da Slovenci tako blestijo v Planici? Je Planica res takšna motivacija za slovenske skakalce, čeprav gre za finale sezone, ko je večina že zelo utrujena?
Motivacija in naboj sta velikanska. To zagotovo. Drugič, navadili smo se, da zmagujemo. Včasih je bilo doma težje tekmovati. Skakalci niso imeli takšne samozavesti kot današnja generacija. Tekem je zdaj veliko, vsi so profesionalci in pridejo v Planico zelo motivirani. Večja kot je skakalnica, bolj to ustreza Slovencem. To je že kar malo vcepljeno v glavah.

Zakaj nekdanje generacije niso znale unovčiti prednosti domačega terena?
Ker smo bili v vseh pogledih dva koraka zadaj. Počasi smo se približevali najboljšim. Avstrijci in Nemci so bili tehnološko daleč pred nami. Ko si videl Vzhodnega Nemca, si dobil kompleks, da ga ne moreš premagati. Mi smo pa še kar mislili, da gre, kot bi rekli kolesarji, na makarone. Ne gre. Če je kdo tako vrhunsko organiziran, ima prednost. Če pogledamo kombinezone, Avstrijci so bili še do nedavnega pol koraka pred nami. Z vsemi fintami vred, kako to obrniti sebi v korist. V ozadju so resni znanstveni poskusi, ki so vse to preizkušali, izračunali, simulirali. Kot aviacija. Slovenci gotovo ne moremo narediti boeinga, lahko pa prispevamo kakšen delček. To so tako zahtevne zgodbe, da če nimaš know-howa, si korak zadaj. S talentom sicer lahko nekaj nadomestiš, dolgoročno pa ne gre.

Omenjate kombinezone. Kljub vsem nadzorom se zdi, da so nekateri dresi še vedno neustrezni, a žirija, kot da tega ne vidi ...
Kaže, da so še vedno neki triki, s katerimi je mogoče prenesti okrog nadzor. Pri smučeh pač goljufije ne more biti, saj jih točno izmerijo. Tu pa vedno nekaj najdejo, nekaj raztegnejo. Pravijo, da 2-3 cm v razkoraku, če to lahko podaljšaš, imaš takšno prednost, da ti drugi težko konkurirajo. Če bi samo za dva milimetra razširili smuči, bi to prineslo štiri do pet metrov daljši skok. Potem veste, kaj lahko pomeni tudi bolj ohlapen kombinezon ...

Menite, da bi morali po sezoni nekaj spremeniti v trenerskem štabu?
Ne verjamem, da je smiselno kar koli spremeniti. Preveč sprememb bi bilo, da bi jih reprezentanca varno prenesla. Treba je v miru pogledati, kje so bili glavni vzroki, da se to sezono ni izšlo po željah. Ko se poruši samozavest, se začnejo napake večati in kaže veliko slabše, kot je v resnici. Peter Prevc je vseskozi popolnoma blizu. A ni več prepričan o sebi kot lani. Morda bi bilo dobro, če bi izpustil še kakšen konec tedna več. Pjongčang se meni ni usedel v dušo, čeprav je jasno, da je treba tja, da se spozna z razmerami, ki so sicer podobne kot v Saporu. Hitro se spreminja vreme.

Je sploh smiselno, da gre Domen Prevc tekmovat v Planico?
Vse je odvisno od skandinavske turneje. Da se vrne v formo, potrebuje več časa. Če se mu to ne bo posrečilo, potem nima smisla, da se muči na poletih.

Planiška letalnica je pred zadnjo prenovo zbujala strahospoštovanje. Posebej v 70. letih so jo opisovali kot strašljivo. Kako se spomnite dogajanja?
Takrat se je veliko manj sistematično treniralo, oprema ni bila tako prilagojena poletom in smo morali odkrivati neznano. Poleti so bili kot kavbojski film. Tudi skakalo se je popolnoma drugače, zaletne hitrosti so bile mnogo večje. Spomnim se, ko sem na velikanki končal kariero. To je bilo leta 1969, bil sem v slabi formi, ravno iz vojske sem prišel. Zaletne hitrosti so bile pri preizkusih letalnice zagotovo več kot 115 km/h. Jirži Raška, ki je skočil rekord (156 in 164 metrov), je imel hitrost nekje med 113 in 114 km/h. Na odskočni mizi. Danes se skače 100 metrov več z vsaj 10 km/h nižjimi hitrostmi. Vedno je problem maksimalna hitrost in koliko zdrži človeško telo.

Kakšen pa je bil vaš osebni rekord?
111 metrov na letalnici, na stari Bloudkovi velikanki pa sem skočil 105 metrov, kar je pomenilo več. Skakali smo še v puloverjih in, po domače rečeno, s špichozami.

Pravzaprav ste morali biti takrat še bolj pogumni, kot so skakalci danes ...
Nerad primerjam različna obdobja. Vse je šlo zelo naprej, fantje so začeli bolje trenirati, padle so hitrosti. Če ne bi bilo škarjastega sloga, vprašanje, koliko bi še šlo čez 200 metrov, ker bi se pristajalna hitrost tako povečala. Prek 130 km/h. In je potem težko obvladati te dolge smuči. Vas pa moram spomniti, da je bilo tudi v zadnjem obdobju kar nekaj padcev, med drugim tudi padec Petra Prevca, za katerega so po mojem mnenju krive prav današnje smuči, ki nimajo več takšne vodljivosti, saj morajo biti mehke v konici, da z njimi skakalec doseže večjo zaletno hitrost. Pri doskoku pa takšne smuči na videz brez prave logike pogosto zaplešejo, če nisi v ravnotežju. Kar nekaj takšnih nerodnih padcev je že bilo. Poleg tega so današnji skakalci zelo lahki, krhki. Mi smo bili močnejši, več mišične mase smo imeli v rokah, kar je pomagalo, če si letel na glavo. Sicer pa je bil zadnji res hud padec v Planici takrat, ko je naprava veljala za varno, leta 1999, ko jo je skupil Rus ...

Valerij Kobeljev?
Da. To je bila posledica odločitve, da je treba kvalifikacijsko serijo nujno spraviti pod streho in je grozovito padel. Zaradi stranskega vetra, ki je največji sovražnik skakalcev. Večina hudih padcev se po navadi zgodi, ker se izsiljuje tekma. Če ima žirija oz. vodstvo tekmovanja stvar v rokah, so poleti varni, seveda pod pogojem, da so tekmovalci dorasli in dovolj zreli in s pravo samozavestjo, da lahko izzivajo skrajne meje.

Večina verjetno ne ve, da ste bili tudi sodnik na tekmah svetovnega pokala. Kako odgovorna je bila ta naloga in kaj je bilo najtežje?
Sodil sem do leta 2002 in še pozneje, ko je nekdo zbolel, jaz pa sem bil na prizorišču kot novinar in sem vskočil. Resno delo je to, čutiš veliko odgovornost. Nerodno je bilo predvsem soditi na starih skakalnicah, ki so imele previsoko postavljen sodniški stolp in si skakalca videl precej od daleč. Takrat se je že skakalo bolj v radius, s čimer je skakalec tik nad strmino. Problem je bilo tudi dosoditi, ali je skakalec res naredil telemark ali ne. Pravilo pravi, da kadar dvomiš, dosodiš v korist športnika. To je etično pravilo. Ni pa to enostavno, saj se je treba zelo hitro odločati. Odkar so prilagodili sistem sojenja, sodniki dajejo odbitke, za zalet, za doskok, za smučanje v iztek. Ne vožnjo v iztek, ampak smučanje. Voziš se z vozom ali avtomobilom. Nekateri mediji to napačno uporabljajo, čeprav imamo lepo domačo terminologijo. Samo omenim, ker sem sodeloval tudi pri slovarju smučarske tehnologije.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Lesinar
# 14.03.2017 ob 07:18
Lajevec: "In na vrhu je Primož Peterka"
Giacomelli: "No dejmo Primož, potolci se po kolenih"
Lajevec: "Vleci Primož, vleeeci....daleč ga nese"
Giacomelli: "Ja pa vendarle ne tako daleč, sodniki bodo znali odbiti nekaj točk"
qwertz
# 14.03.2017 ob 08:09
SLOBloodPatriot .. verjetno si "diagonalno prebral prispevek... O trenerjih (in štabu):
Menite, da bi morali po sezoni nekaj spremeniti v trenerskem štabu?

Ne verjamem, da je smiselno kar koli spremeniti. Preveč sprememb bi bilo, da bi jih reprezentanca varno prenesla. Treba je v miru pogledati, kje so bili glavni vzroki, da se to sezono ni izšlo po željah. Ko se poruši samozavest, se začnejo napake večati in kaže veliko slabše, kot je v resnici.


Omenjati trenerje in jih kritizirati je smešno in poniglavo početje.. Poglej Prašnikarja pri nogometu kako pametuje o Katancu in o igri "v fazi napada". Pa se cela Slovenija reži na ves glas, ko se spomni na njegov "dosežke" v reprezentanci.... tako da ispadeš vsaj nekredibilen ob takšnem početju. Giacomelli presneto dobro ve kako je pri skokih... in kako občutljiv šport je to. Že malenkost ti lahko vse postavi na glavo za dolgo časa. Bil je na obeh straneh - tekmovalec in trener.
dante123
# 14.03.2017 ob 09:50
To je ta ki je hotel ostrict Peterko?
bullshit_
# 14.03.2017 ob 07:31
Lajevec: "Sijano! Si - jaj - no!"
matedolenc
# 14.03.2017 ob 07:50
Zakaj pa bi omenjal Janusa? Le čevlje sodi naj kopitar. Ko bodo Janusa vprašali, bo pa on povedal kar misli.
anze82
# 14.03.2017 ob 08:54
oto kolikokrat si plačal vstopnico??? ne me basat,da se kot penzionist še kar akreditiraš kot novinar...
qwertz
# 14.03.2017 ob 11:23
Emil in detektivi klasičen nepotizem - giacomelli hodi z akreditacijo zastonj v planico, malo popapca vip prigrozke in se podruži s carji tega športa, v zameno pa zagovarja socialistični sistem vodenja reprezentance, kjer noben ne odgovarja za nič.

Ha ha ha Giacomeli je bil tekmovalec - tudi v državni reprezentanci in kasneje trener le.-te . .zato dobi zastonj akreditacijo .. če je to nepotizem.??? Malo poglej kdo dobi zastonj karto za Planico je precej večjih kekcev med njimi - čeprav so število zastonjkarskih kart močno oklestili.. Nehaj bučke prodajat...
Rockos
# 14.03.2017 ob 11:25
SLOBloodPatriot:

OBUPNO je poslušat negativce, kot si ti. Povsem brez repa in glave, čeprav sam verjetno celo misliš, da je neka logika v tem kar pišeš. Nisi zraven, ne veš kako stvari potekajo, pameten iz kavča. Grozljivo je, da obstaja toliko ljudi, ki se napaja na neuspehih drugih in želi kazen z giljotino za vsako najmanjšo "napako", ki jo naredijo drugi in to tisti, ki imajo rezultate za pokazat in v resnici vedo kaj delajo, se trudijo in so zraven. Me zanima, če za svoje napake takole sprejemaš odgovornost ali pa zbežiš od vsakega dela v tistem trenutku, ko se ti kaj ponesreči.
KRPANI
# 14.03.2017 ob 11:14
SLOBloodPatriot

Ti bi vse menjal?
5 zmag letos naših?
jej jej kaj bi marsikdo dal za take uspehe.
Veš bolje bi bilo zamenjati tebe tule.
Nadležen si.
Ne maram večnih nezadovoljnežev.
Ko pa je uspeh pa takoj hvališ.
Si človek brez hrbtenice. Večni nergač.
čik
# 14.03.2017 ob 12:08
za drugo leto bomo trenerja izbrali med forumaši na MMC-ju.
to bomo vse pobral,pa še sodnike bomo menjal.

:))
celtic1888
# 14.03.2017 ob 11:15
Bravo dante123.

OG mi nikoli ni bil in ne bo všeč, pa gre lahko za alfo in omego smučarskih skokov ter oh in sploh poznavalca in navdušenca. Tole s PP in besedičenjem o njegovi frizuri in imidžu je pokazatelj da potrebuje še malce žgancev. Doktor bi dejal: ti, ti barabin.
cartekmedo
# 14.03.2017 ob 15:12
Meni je zanimivo,kako povezujete sedaj Janusa in Zupana.
Tudi pljuvanje po Zupanu se mi zdi nesmiselno,ker tudi ni bilo tako slabo kot tu predstavljate nekateri. Tudi trditev ,da pod Zupanom nismo imeli uvrstitve med 10 in da se nismo uvrščali v finale je tudi iz trte zvita.
Najslabša sezona je bila pod vodstvom finskega trenerja.
Pljuvanje selektorjev se mi pa tako zdi standart tu in nisem presenečena.
Poleg tega se je Slobloodpatriot javil ,da bo novi selektor. Vsa mu slava(hi,hi,hi).
andrej2004
# 14.03.2017 ob 19:22
Ej. Nekateri, umirite se mal. V življenju niste imel na nogah alpskih smuči, kaj šele skakalne. Ekipi je treba dat podporo tudi
takrat ko ni vse idealno. Lani smo napolnili Planico. Napolnimo jo še letos. Dajmo podporo fantom tudi takrat ko ne
gre vse po načrtih. GREMO GORAN...NAPREJ ...Olimpijada je drugo leto. Srečno.
Voly
# 14.03.2017 ob 14:02
xavi
Ni mi čisto jasno o kakšni polomiji pišeš. Že res, da naši skakalci trenutno niso v formi, toda letošnja sezona je za naše kljub temu ena najuspešnejših v zgodovini svetovnega pokala v skokih. Pač, številke te demantirajo na celi črti...
slorest
# 14.03.2017 ob 13:59
@ SloBloodPatrit Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

Ni nesmiselna. Nesmiselno je obdržati Janusa, ker tava v temi in ne ve kje ga biksa, skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši.


Slovencem nam manjka najprej subjektivne, potem pa tudi objektivne samokritike. Ne bom pozabil tvojih komentarjev, ko si v tekmi za 3. mesto do polčasa neokusno poniževal trenerja Veselina Vujoviča in slovenske rokometaše. Kaj je bilo na koncu sam veš, kajne? Poznate trenerja, ki je bolj uspešno vodil slovensko reprezentanco? V tej sezoni smo dosegli 5 zmag, pa imaš cojones, da smetiš z besedno zvezo skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši. Bi z veseljem še kaj dopisal, ampak bi bil potem že pritlihen. O gospodu Giacomelliju. Vedno je lahko pametovati kot novinar, vedno je z novinarskega vidika možno še kaj več, bolje ... ampak ko so se mu predale škarje in platno, je bilo zelo malo pokazanega!
Mike45
# 14.03.2017 ob 12:51
Oh - posle bitke svi su generali pametni.
Nordijski center v Planici. Pa to je čudovita zadeva in pohvala vsem snovalcem in garačem, da so to spravili skupaj. Seveda bi nekateri radi tudi atletsko stezo pa igrišče za golf pa biljardnico pa sobo za šah in tarok pa ...
Kar pa zadeva rezultate skakalcev pa takole. Če ne bi bilo Primoža in super lanskega Petra, bi bili tudi letošnji rezultati sprejemljivi. Občudujem skakalce ter Janusa s pomočniki - svoje delo opravljajo zagnano in strokovno. Čestitke in HVALA.
Čeprav priznavam vsakemu pravico do svoje mnenja, mi pa ni jasno zlivanje gnojnice na vse in vsakogar. Rad bi slišal, kaj so ti kavč selektorji uspešnega postorili v športu.
Emil in
# 14.03.2017 ob 10:57
klasičen nepotizem - giacomelli hodi z akreditacijo zastonj v planico, malo popapca vip prigrozke in se podruži s carji tega športa, v zameno pa zagovarja socialistični sistem vodenja reprezentance, kjer noben ne odgovarja za nič.
rudes
# 15.03.2017 ob 20:40
Oto je eden izmed tistih, ki je pomagal zhebat Peterko. Ko Primožu ni šlo, je bil med vodilnimi, ki so Primoža teptali še globlje v blato. Zaradi tega intervjuja sploh ne bom bral, ker Otove besede niso merodajne.
kovalenkov
# 14.03.2017 ob 21:20
No, no, no. G. Giacomelli, ki je lastnoročno uničil del kariere Primoža Peterke, naj bo pa kar lepo tiho.
Aardvark
# 14.03.2017 ob 17:45
Upam in želim, da se bosta Janus in Grilc kmalu spet tako objemala na trenerskem stolpu kot sta se lani po vsakem skoku Prevca (in tudi ostalih.)
abt
# 14.03.2017 ob 11:06
PrimOOz,kdo ga lahko dosledno zamenja?? Nas vseved sloblodpatriot bi ga lahko,pa bi nasi drugo leto pobrali vse zmage in stopničke..
variolog
# 14.03.2017 ob 10:42
Ni vse v trenerju, taprvo in taprvo mora biti volja v tekmovalcu.Ali si on želi uspeha ali ne.Če si tekmovalec-špornik-ne želi napredovanja in uspeha je tudi trenerjevo delo zaman.
wisan
# 14.03.2017 ob 16:52
Dejstvo je, da so vsi zaspali, tako trenerji kot skakalci, vsi na lanskih uspehih Petra Prevca.
Menjava JA ali NE ? Vprašanje za milijon eurov.
gesan
# 14.03.2017 ob 15:12
SLOBloodPatriot
# 14.03.2017 ob 10:11
Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

Ni nesmiselna. Nesmiselno je obdržati Janusa, ker tava v temi in ne ve kje ga biksa, skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši.
.........................
problem ste evforiki, ki takoj zatem padete v depresivna stanja!
V obeh primerih pretiravate do amena!
gesan
# 14.03.2017 ob 15:10
Tisti, ki te še včeraj imajo za največjega carja in te nosijo po rokah, so te že drugi dan sposobni zalučat v obcestni jarek.
In bolj ko te nosijo po rakah, bolj so taki!
Svit-1
# 14.03.2017 ob 10:28
Menjava trenerja? Težko vprašanje! Janus je dober. Včasih je menjava potrebna. Tudi pred Olimpijado. Za milijon EUR vprašanje!
ajvard
# 14.03.2017 ob 09:44
zaradi ene slabe sezone je menjava trenerja, pod katerim smo poželi največ uspehov, nesmiselna pred katerokoli sezono. tudi neolimpijsko.

#verjamemvJanusa
celtic1888
# 21.03.2017 ob 08:25
@rudes
Točno tako.

Sicer se pa ve kdo je "ustvaril" Peterko. Mož beseda - Jelko Gros.
ikacbe
# 14.03.2017 ob 13:55
Pa se sploh zavedate, da je je Grilc slelktro, za treninge pa skrbijo osebni trenerji v klubih?
Voly
# 14.03.2017 ob 13:18
Kaledon
Bertoncelj naj zamenja Janusa.
Potrebujemo novo energijo, ker delujemo kot izžeta cunja.

Ne poznaš ravno razmer v tem športu. Če bi Bertoncelj koga zamenjal, bi Grilca, ker je človek strokovnjak za tehniko skakanja, kot Grilc, vendar se to ne bo zgodilo, ker Grilca močno podpirajo skakalci.
Kaledon
# 14.03.2017 ob 12:47
Bertoncelj naj zamenja Janusa.
Potrebujemo novo energijo, ker delujemo kot izžeta cunja.
amfora
# 22.03.2017 ob 16:59
Saj nismo pozabili, kako je ta novinar, OG pljuval po Primožu. Takrat je bil Jelko Gros tisti, ki mu je stal ob strani. Kako so ljudje lahko taki kameleoni?
Pa še to : rekonvalescent Jernej Damjan je DRŽAVNI PRVAK!!
melanholik
# 15.03.2017 ob 15:36
kovalenkov

# 14.03.2017 ob 21:20
Prijavi neprimerno vsebino No, no, no. G. Giacomelli, ki je lastnoročno uničil del kariere Primoža Peterke, naj bo pa kar lepo tiho.

Kaj misliš s tem? Mu je on polnil kozarec?
rdeca caplja
# 15.03.2017 ob 15:30
#qwertz
Ha ha ha Giacomeli je bil tekmovalec - tudi v državni reprezentanci in kasneje trener le.-te . .zato dobi zastonj akreditacijo .. če je to nepotizem.??? Malo poglej kdo dobi zastonj karto za Planico je precej večjih kekcev med njimi

Se popolnoma strinjam. Teh priseskov je vedno na takih prireditvah dovolj.
qwertz
# 14.03.2017 ob 15:52
@gesan (copy paste)

Patriotizem je zadnje zatočišče za lopova. (Samuel Johnson)
gesan
# 14.03.2017 ob 15:14
slorest
# 14.03.2017 ob 13:59
Prijavi neprimerno vsebino
@ SloBloodPatrit Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

Ni nesmiselna. Nesmiselno je obdržati Janusa, ker tava v temi in ne ve kje ga biksa, skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši.
........................................
.........
Slovencem nam manjka najprej subjektivne, potem pa tudi objektivne samokritike. Ne bom pozabil tvojih komentarjev, ko si v tekmi za 3. mesto do polčasa neokusno poniževal trenerja Veselina Vujoviča in slovenske rokometaše.
......................................
Malo si me prehitel!
Takšni pač so in očitno si ne morej pomagat.
cartekmedo
# 14.03.2017 ob 15:00
čik, >>dobra ideja<<. Da vidimo junake z hitrimi prsti in jeziki tu. To bi bili res prvi,ha,ha,ha..........
Kaledon
# 14.03.2017 ob 12:58
Ni vse v trenerju, taprvo in taprvo mora biti volja v tekmovalcu.Ali si on želi uspeha ali ne.Če si tekmovalec-špornik-ne želi napredovanja in uspeha je tudi trenerjevo delo zaman.

Se povsem strinjam!
In si želim trenerja, ki bi udaril z roko po mizi in se nehal zgovarjat na vse živo. Naj na novo selekcionira ekipo na tiste, ki hočejo napredovat v skokih in tiste ki skačejo zato, ker se jim to zdi ugoden način dobivanja žepnine.
Lovec
# 14.03.2017 ob 12:50
Ta intervju in medij kažeta na popolno nerazumevanje vrhunskega športa in sta v službi tistih ki še vedno radi rukovodili.

Katastrofa, lansko leto ste pregoreli o novicah in superlativih, dobivali denar od reklam, sedaj pa intervjujete OTta, večnega športnega novinarja, ki je v preteklosti že bil boter zamenjav trenerjev. Pač novinar the Special ONE..
AtomX
# 14.03.2017 ob 10:26
Ob vseh uspehih, ki so jih naši skakalci dosegli pod okriljem Janusa, se bo večina samo še spominjala, kako je letošnjo sezono zavozil. Sej lanska sezona bi bila brez odličnega Petra Prevca povsem ista... Edino kranjec nas je lansko leto reševal na letalnicah, ko je Peter malce slabše skočil.
gesan
# 14.03.2017 ob 15:20
SLOBloodPatriot
# 14.03.2017 ob 10:11
Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

Ni nesmiselna. Nesmiselno je obdržati Janusa, ker tava v temi in ne ve kje ga biksa, skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši.
.....................................
Res bi rad videl vsaj eno tvoje remek delo!
In res me zanima, če si takšen velik patriot, da ne moreš najt večjega sodeč po pisanju, kako to, da si ne znaš najt bolj domačega imena?!?

"jaz sem največji patriot med vsemi, samo slovensko pa me ne boste prisilili, da govorim in pišem"

A tako to gre po patriotsko?
:)))
gesan
# 14.03.2017 ob 15:17
čik
# 14.03.2017 ob 12:08
za drugo leto bomo trenerja izbrali med forumaši na MMC-ju.
to bomo vse pobral,pa še sodnike bomo menjal.

:))
.....................................
Ja! Se strinjam!
Na takšen način nam prav nobena medalja drugi leto na Olimpijadi ne uide iz rok.

:)))
Kaledon
# 14.03.2017 ob 13:42
Voly
.....ker Grilca močno podpirajo skakalci.

Ravno o tem govorim v naslednjem komentarju.
Nekdo mora udarit po mizi in odstranit tiste, ki so prezadovoljni z Grilcem, kljub temu da nič ne napredujejo. Pod Grilcem je napredoval samo pero, morda malenksot kranjec, tepeš za moje pojme ni, ostali pa sploh ne.
Ravno zato ker v nekaj letih v reprezentanci nismo razvili nobenega novega skakalca razen perota, mora zapihat svež veter.
Bivši uporabnik
# 14.03.2017 ob 12:33
In seveda, je treba izpostavljat kako je Domen slab a še vedno je višje uvrščen kot "super šampinjon" pp. A da bi pa zakaj se je pp iztrošil, to pa ne gre ane
QUENDI
# 14.03.2017 ob 10:55
.... skoki so šport, v katerem še dolgo ne bodo niti trenerji niti znanost ugotovili, kako varno krmiliti proces treninga.......torej so trenerji popolnoma nepotrebni.......le kako da tega ne vedo npr. Poljaki.....kakšno napako so storili to sezono........Janus postaja skakalni Mandarić......
xavi
# 14.03.2017 ob 13:32
Če nikakor ne želijo zamenjati Janusa, ki je glavni krivec za polomijado, ki jo doživljamo, potem naj zveza omogoči, da tekmovalca, ki ga je drug trener z dobrimi rezultati pripeljal do reprezentance, ta trener vodi tudi v reprezentanci. Janus pa naj vodi svojo ekipo skakalnih "kazahstancev"..Potem bomo pa videli kaj bo. Dejstvo je, da je in Domna in Ceneta, ki sta prišlja v reprezentanco v super formi, Janus dobesedno uničil s svojimi nespametnimi experimenti. Trenerji drugih reprezentanc se pa temu veselo smejijo, saj so se znebili konkurentov za najvišja mesta.
prim00z
# 14.03.2017 ob 10:37
tudi če ga menjajo - kdo pa ga lahko dostojno zamenja?
pazi_mina
# 14.03.2017 ob 09:42
Menjava trenerja sploh ko ta nima pojma kaj gre narobe je nujna če ne že zaradi tega da se malo zdrma sistem...janus povrh vsega sploh ni neka dodana vrednost
SLOBloodPatriot
# 14.03.2017 ob 10:11
Menjava trenerja pred olimpijsko sezono nesmiselna?

Ni nesmiselna. Nesmiselno je obdržati Janusa, ker tava v temi in ne ve kje ga biksa, skoki njegovih skakalcev pa so iz tekme v tekmo krajši.
petr144
# 14.03.2017 ob 16:23
Če bi Janusa umaknili pred to sezono, bi mogoče rešili sezono, če bi ga umaknil pred novoletno turnejo, bi mogoče rešil novoletno, če bi ga umaknil po novoletni, bi mogoče rešil svetovno prvenstvo, če ga ne bomo niti po sezoni - bo šla k vragu še olimpiada.
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Planica - tekmovanje v smučar ...
link
Razočarani Domen Prevc: Žirija bi lahko malce počakala
93
23. marec 2018 ob 06:31 Glede na zadnjo tekmo v Vikersundu je morda celo kot glavni slovenski adut v Planico prišel Domen Prevc, a je nastope na posamičnih tekmah pod Poncami končal že v kvalifikacijah.
Več novic ...
Kazalo