Oto Giacomelli Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Oto Giacomelli Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Če je sonce močno, tudi hlajenje na smučini ne more odpraviti težav in skakalci imajo težave v prehodu na odskočni most. To (kar se je dogajalo v četrtek med kvalifikacijami) je bilo pričakovano, položaj skakalnice ni ustrezen, to ni bila dovolj dobra rešitev, treba bi bilo obrniti os letalnice in jo še bolj vkopati v teren. Tako bi bila bolj zaščitena pred bočnim vetrom, pa tudi smučina ne bi bila neposredno izpostavljena soncu. Smučišča, skakalnica pa je v bistvu v svoji osnovi posebno smučišče, se vedno gradijo na ta način, da so čim manj obrnjena v sonce.

Zemljepisno dejstvo je pač takšno, da smo 2000 kilometrov južno od Osla, kjer je skakalnica podobno obrnjena proti vzhodu in so že imeli podobne težave, da so morali tekme zato tudi odpovedati, ker se sneg ni mogel zadržati gor, resda takrat še niso imeli hlajenja. Stanko Bloudek je letalnico naredil obrnjeno proti vzhodu, ker je bilo včasih veliko snega in je sonce dejansko pomagalo, da smo skakalnico lažje 'prehodili' in pripravili. Prenovljena letalnica pa je obrnjena preveč na jugovzhod, ampak tega nočejo priznati za nobeno ceno. Če bi jo drugače zasukali, ne bi s tem izgubili za Planico značilne termike, saj bi sonce še vedno ogrevalo ozračje in zrak potiskalo po letalnici navzgor.

Nekdanji novinar in velik poznavalec smučarskih skokov Oto Giacomelli opozarja, da položaj planiške letalnice ni ustrezen. Vir: STA.