Planica
Peter Prevc je poskrbel za skakalno evforijo. Že v Bischofshofnu je bilo nekaj tisoč slovenskih navijačev, ki so v podobnem številu proslavili tudi naslov svetovnega prvaka na Kulmu, pika na i pa je bila Planica, kjer je bil pravi športni praznik. Foto: BoBo
VIDEO
Planica je znova navdušila
VIDEO
Peter Prevc: »Hvala za sp...
VIDEO
Kako se je odvila Prevčev...

Dodaj v

Prevc: Taka sezona se bo težko še kdaj ponovila

"Bil sem močan in konstanten"
20. marec 2016 ob 14:50
Planica - MMC RTV SLO

Sezona, kot je v smučarskih skokih še ni bilo, je končana. Končala se je v slogu celotne zime - s še eno zmago Petra Prevca, zmagovalca svetovnega pokala in lastnika številnih rekordov.

23-letni šampion iz Dolenje vasi je poskrbel za najdominantnejšo sezono v zgodovini tega športa. Kot prvi do zdaj je osvojil vse lovorike, slavil na vseh vrhuncih sezone, obenem pa postavil še nekaj mejnikov. Dobil je več kot polovico letošnjih tekem, kar 15, kar je rekord po številu zmag v eni sezoni. Rekordna je tudi bera točk (2.303) in tudi število uvrstitev na zmagovalni oder (22).


"Bil sem močan in konstanten"

Po dveh drugih mestih v svetovnem pokalu je kot drugi Slovenec – Primožu Peterki je to uspelo dvakrat – osvojil veliki kristalni globus, še tretjič zapored je tudi lastnik malega kristalnega globusa za seštevek poletov, ob tem je po Robertu Kranjcu postal še svetovni prvak v poletih, kar mu je uspelo na Kulmu, dobil pa je tudi prestižno novoletno turnejo, s čimer so od slovenskih skakalcev do zdaj lahko pohvali le Peterka. Že prej je bila njegova vitrina polna lovorik in medalj s svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger, zdaj pa jo je še oplemenitil z zlatimi in kristalnimi nagradami.

"Res je bilo letos lepo. Veliko se je zgodilo. Čez celo sezono sem bil močan in konstanten. Taka sezona se bo težko še kdaj zgodila," so bile prve besede Prevca na novinarski konferenci po koncu naporne in dolge, a zato izjemno uspešne sezone. Imenitno zimo je sklenil na popoln način – z zmago v Planici, kjer je v treh dneh dvakrat stopil na najvišjo stopničko, v petek zasedel drugo mesto za Kranjcem, v soboto pa bil z ekipo prav tako drugi: "Nedeljska tekma v Planici je bila prva v štirih dneh, ki mi je uspela tako, kot sem sposoben. Naredil sem dva dolga poleta in brez kakršnega koli kriljenja. Brez večjih težav sem ju opravil. Sem užival."

Planica v slogu celotne sezone
Prevc je z nepozabnimi dosežki poskrbel za skakalno evforijo v Sloveniji in praktično so trenutno skoki šport številka ena v državi. Izjemno zanimanje je bilo tudi za tekme v Planici, kjer so na treh posamičnih in eni ekipi preizkušnji lahko navijači spodbujali orle in se poklonili neverjetni Prevčevi sezoni. Na nedeljskem finalu jih je bilo kar 33.000, v štirih dneh pa skupaj 110.000: "Izplačalo se je počakati to Planico. Vse je bilo res izjemno. Tako kot se je vsa sezona odvila, se je tudi letošnja Planica. Bilo je izvrstno. Lani smo imeli dež na podelitvi. Simbolično. Letos je bilo sončno in res lepo."

Slovenija na posamičnih preizkušnjah pod Poncami že šest tekem zapored ne pozna poraza. Od tega je štiri tekme dobil Prevc, ki mu je na odru za zmagovalce znova družbo delal Kranjec, ki je poletel na drugo mesto. Najizkušenejši v slovenski reprezentanci, ki je v petek premagal Prevca, je skozi vso sezono proslavljal Petrove uspehe. Tako je bilo tudi v nedeljo, ko je v iztek pritekel z veliko orlovo glavo – idejo zanjo je dobil Robi sam –, nato pa skočil Petru v objem, dobitnika velikega kristalnega globusa kar podrl na tla in ga zalil s penino.

Čustveni trenutki v izteku
"Celotno presenečenje v izteku je uredil Robi. On je tisti, ki se spomni take stvari. Bilo je lepo,
" je dejal nasmejani Prevc, ki je v družbi Kranjca in Anžeta Laniška v izteku skupaj z gledalci zapel "a capella" Zdravljico, nato pa na podelitvah še trikrat poslušal himno v čast svojih dosežkov: "Vse skupaj je bilo zelo čustveno. Še preden sem prišel do izteka, je bilo veliko teh občutkov in trenutkov. Najprej me je Robi podrl in me pošprical s penino, potem smo skupaj brez glasbene podlage zapeli himno. Ne vem, koliko športnikov je bilo deležnih takih trenutkov."

Zdaj čaka Petra zaslužen dopust, nato pa se bodo misli usmerile k naslednji sezoni, ko se bodo začele naporne priprave: "Zavedam se, da bo velik pritisk. Če je potreboval en človek toliko časa, da je postavil te rekorde, se z razlogom ne zgodijo vsako leto in ne moreš pričakovati, da bo vsako leto tako. Zdaj mi jih je uspelo postaviti. Biti vsako sezono rezultatsko tako spredaj, je pa zelo težko. Če bom drugo leto skakal tako kot letos, bom v ospredju. Ostajajo pa izziv. Ves čas je pa treba napredovati. Šport se razvija, skoki se razvijajo, vsako leto so tekme z nižjih zaletišč, kar pomeni, da se tehnika razvija."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Lojze Banko
# 20.03.2016 ob 14:57
Ljudje a se še spomnite trolle, ki so govorili Prevcu "vecno drugi" haha
daryankoff
# 20.03.2016 ob 15:10
Vsi rekordi Petra Prevca (prevedeno iz poljskega foruma)

1. št. zmag v sezoni 15
2. št. stopničk v sezoni 22
3. št. točk v sezoni 2303
4. povprečje točk na tekmo 79,4
5. največ točk na novoletni turneji 1139,4
6. najvišja razlika do drugo uvrščenega v sv. pokalu 813
7. kot prvi osvojil vse lovorike v isti sezoni; veliki, mali globus, novoletna turneja, sv. prvak v poletih
8. kot prvi osvojil trikrat zapored mali globus za polete
9. ima največ poletov preko 230 in 240m
10. rekord skakalnice na Kulmu in v Engelbergu
11. najvišji % uvrstitev na stopničke v sezoni 75,9
12. kot drugi v zgodovini poleg Malysza prebil mejo 50% zmag v sezoni 51,7
mkv
# 20.03.2016 ob 15:02
Zdej bi se mogli vsi zedinit, da če se bo trudil in mu vseeno ne bo šlo, da ga ne bomo nikoli kritizirali. To kar je naredu letos je vredno našega večnega spoštovanja.
Sanmaranzano
# 20.03.2016 ob 14:58
Tudi ce je ne bo ponovil, mu bomo vedno stali ob strani!
Spuzva
# 20.03.2016 ob 14:56
Vesel za Kranjca! Legendi oba.
jaz jaz
# 20.03.2016 ob 14:51
težko ponovljivo, a možno je prav vse!
lfcfan
# 20.03.2016 ob 14:56
Že nekaj zadnjih sezon ponavljamo, da bo težko ponoviti dosežke, pa je vsako leto bolje :).
NightHawk
# 20.03.2016 ob 16:16
Spomnim se, ko smo s prijatelji gledali skoke na Olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru. Perota v bistvu takrat sploh še nismo dobro poznali, saj je šele en mesec prej debitiral v svetovnem pokalu. In BUM, sedmo in 16. mesto. In se je že takrat videlo kako res talentiran skakalec je ta 17-letni "mulc".

Posnetek Prevčevega skoka iz OI 2010 (7. mesto):

https://streamable.com/u
zc8


In nato je vsako sezono dodajal, napredoval in bil vse bližje in bližje najboljšim.
Že če se pogleda osvojene točke v sezoni (od 2009/2010 do danes): 106, 218, 400, 744, 1.312, 1.729 in letošnjih 2.303.
Skupne uvrstitve v svetovnem pokalu: 35., 24., 15., 7., 2., 2., 1.

Danes je pa tu:Pero, respekt!!
tiger444
# 20.03.2016 ob 15:12
sem med prenosom preklopil na angleški eurosport in komentator je dejal;

-" kar čutiš v zraku, kako dobro počutje je med gledalci"
Kris
# 20.03.2016 ob 15:18
Nehajte težit z rekordi in mejniki predvsem mediji. Vemo kaka evforija je bila po Tininih 2414 točkah in takrat ste pisali, da ji še 2-3 globusi ne uidejo. No naslednjo sezono pa ni niti prebila meje 1000 točk (943). Tako da malo treznosti ne bi škodilo. Športne kariere se hitro zasukajo v čisto drugo smer (poglejte prejšnja kralja skokov Stocha ali Schlienzauerja, ki je pri 26-ih pristal na samem dnu). Se strinjam s Petrom, da taka sezona je neponovljiva, naj uživa v zmagoslavju, absolutno mu privoščim in čestitam.
"krvodajalec"
# 20.03.2016 ob 15:07
Kaj še dodat . . . . . . . . naj naj PP!

Škoda, ker mu in nam Sloveniji in Planici, niso dovolili svetovnega rekorda.
En velik minus žiriji, ki je vse dni skrbela za to.
peglezn
# 20.03.2016 ob 15:25
Pero, uživaj na dopustu ;-)
zamudnik
# 20.03.2016 ob 15:08
Pa povejmo po pravici: prelepa pravljica Petra Prevca Ptice pod prepolnimi Poncami.
B in .
# 20.03.2016 ob 15:22
Težko ponovljiva. Zato treba uživat tukaj in zdaj. Ta Planica in sezona se je odvila bolje, kot bi si lahko predstavljali.

S takim šampionom, človekom, pa je vse mogoče ...

Mislim, da je pri nekaterih kar malo zavisti, kakšno bombastično vzdušje imamo ob skokih v Sloveniji. Bučno, zastave, petje, uspehi.
zamudnik
# 20.03.2016 ob 15:09
Pozabil pripisati: planiška pravljica.
top
# 20.03.2016 ob 15:34
Vse je res!
Še dolgo časa bom hvaležen, da sem navijač slovenskega športa v ravno pravih letih (mojih in slovenskih), s podmladkom, ki prav tako navdušeno spremlja zmage in poraze tudi družinskih športov.
Smo bili v Planici na najlepši športni petek do sedaj, in mislim, da je zmaga Robija eden vrhuncev našega navijanja.
Vsa čast Petru za pristno veselje in ponos za Robijevo zmag!
Letošnja sezona se enostavno ni mogla koncati drugače kot se je. Edino ekord je še manjkal. Bi si ga Peter res zaslužil.
Še povem, da tako iz duše in s toliko sopevci, še nismo peli Zdravljice, in slovenske športne himne, ki je zelo polna energije, sploh, če ob njej vihtiš Slovensko zastavo, ki danes visi na hiši in se vozi z mano naokoli.

DVIGA SLOVENIJA ZASTAVE V PONOS,
NAŠIM JUNAKOM TA PESEM DA KRILA IN MOČ!!!!

ZA KOGA????
ZA SLOVENIJO!!!!!
jaz jaz
# 20.03.2016 ob 16:26
ha, zakaj pa Jurija vsi z ž pišete, če je pa pravilno s š; Tepeš (čist tko, opazka mimogrede)
Ples
# 20.03.2016 ob 16:21
Pa še dve luštni z Žurnala:

Kako dobrodošel bo mir pred novinarji? "Ne vem. Saj letos ni bilo ne vem kakšnega napadanja, vsi smo bili disciplinirani eden do drugega. Po tekmi sem dal izjavo in to je bilo to. Bo pa lažje, ker se bom nekoliko umaknil od vsega in bom lahko začel vaditi nove besede in razmišljal, kako naj povem stvari še nekako drugače."

Kot nekdo, ki mu uspeva na njegovem področju, je Prevc sicer navdih za številne Slovence, tudi takšne, ki imajo povsem drugačne vrednote v življenju: "Občutek je dober, je pa to velik izziv. Še več ljudi te opazuje, treba je držati nek vzor. Največ pokažeš z zgledom. Lahko je nekaj le govoriti, zato sem se odločil, da se bom lepo obnašal."
dirknowitzki
# 20.03.2016 ob 15:11
kapo odl za v se sezone do zdaj Peter......koliko je fant napredoval v samo deh letih.....takšna šaampionska sezona, kot jo je imela tina maze.....in res je,težko se bo to ponovilo,zato ne smemo bit preveč zahtevni.....vsak odličen dosežek se je treba poveseliti, pa če se zgodi na vsaki tekmi ali pa zgolj enkrat v letu.....si pa seveda vsi želimo, da bi blo takšnih sezon čim več.....bravo!!!! in najlepša hvala za ne samo odlične vikende ampak tudi za tekme da smo bili še en lep čas zadovoljni po vsakem vrhunskem rezultatu
WalterBronx
# 20.03.2016 ob 20:26
Ko so naredili skupno sliko z majhno črno begunko je bilo prav prisrčno.

Tale tvoja "majhna črna begunka" je Kranjčeva posvojena hčerka Pika.
lakers fan
# 20.03.2016 ob 17:42
Prevc o svetovnem rekordu: Ko se bo nekdo poškodoval, boste pa rekli, zakaj žirija to dovoli!

S tem komentarjem je potrdil da ni samo izjemen sportnik ampak ima tudi realno porihtane stvari v glavi!
SamoRes
# 20.03.2016 ob 17:05
Škoda ker letos ni bilo še olimpijskih iger :)
Partyboy
# 20.03.2016 ob 15:30
Če bo naslednja sezona v smislu števila zmag pol slabša od letošnje, bo sijajna, ker to pomeni izjemnih 7-8 zmag in velika verjetnost, da je nov globus v njegovih rokah. Tudi, če se to ne bo zgodilo, spodbujajmo njega in njegove reprezentančne kolege. Tudi mesta na stopničkah ali malo za njimi so sijajne uvvrstitve!
veleum77
# 20.03.2016 ob 16:30
por

Žal mi je Tepeža, jih je dobil po grbi lani, upam da bo lahko od zdaj naprej zadihal (peter je končno dobil nagrado, ki se mu je lani izmuznila) in da mu bodo tudi ljudje dali mir.

---

se strinjam . tudi za Tepeža bo nova sezona lažja. pa še Kranjec je rekel, da bo skakal do OI in še malega Domna imamo. z nasmehom v novo sezono bi lahko rekli.
por
# 20.03.2016 ob 16:24
Peter je najboljši :)

Žal mi je Tepeža, jih je dobil po grbi lani, upam da bo lahko od zdaj naprej zadihal (peter je končno dobil nagrado, ki se mu je lani izmuznila) in da mu bodo tudi ljudje dali mir.

Bravo orli!
Ples
# 20.03.2016 ob 16:18
Ne skrbite za naprej, Petru je vse jasno ;)

"Če bom drugo sezono skakal kot letos, ne bom v ospredju. Moral bom napredovati. Šport se razvija in skoki tudi. Tekme so vsako leto z nižjih zaletišč."
(to je njegova izjava na Siolu - ta tukaj na MMC je napačna v zadnjem odstavku)
Janezski
# 20.03.2016 ob 15:52
Čuj Pero, ne podcenjuj Domna :)
tupamaross
# 20.03.2016 ob 20:31
Vse čestitke POP TV, ki je današnji dnevnik ob 19 uri posvetil
v celoti Petru pevci in ostalim in niti besede o čemerkoli drugem.
Natanko 28 minut so priakzali vse, kar je bilo najbolj zanimivo,
po tem je sledilo nekaj reklam in vreme in je dnevnika bilo konec.

Eno od najlepših daril Petru in fantom je POP TV namenil in jim
je resnično za čestitati.

Mislim, da je to prvič v mojem življenju, da so v TV dnevniku neke
televizije v celoti posvetili nekemu športnemu dogodku in ničemur
drugemu.

Fenomenalno!
ElTorro
# 20.03.2016 ob 18:42
Je pa treba ob že skoraj nadčloveško dobrem Prevcu dati kapo dol tudi norveški ekipi. Kot celota so preprosto strašni.
Slovenci smo imeli sanjske 4 dni v Planici....vse tri posamične zmage, od tega dve dvojni zmagi. Poleg tega še eno tretje mesto. Pa drugo mesto v ekipni tekmi.

In ob vsem tem so Norvežani v teh štirih dneh osvojili več točk od nas. Noro.
PONOS
# 20.03.2016 ob 17:01
Trikrat P.
Planica,Prevc=Popolno
Mimogrede napovedal sem eksplozijo Robija Kranjca ko so ga vsi po zobeh vlačili...
Kdor ni verjel sedaj verjame.
Kar se tiče Prevca je zelo stabilen in ni isti kot Schlierenzauer ali Peterka drug značaj.
Menim da bo Prevc haral naprej in postal to v skokih kar je Jordan bil košarki.
Kdor ne verjame bo moral verjeti.....
tupamaross
# 20.03.2016 ob 16:54
Levak,
slišal sem od nekega nemškega strokovnjaka,da bo Peter
z težavo ponovil približno to, kar je to sezono dosegel, ker
ga bodo, po njegovih besedeh, dneve in noči študirali, vse
njegove gibe preučevali in ga posnemali.

Imam občutek, da Petra v začetku sezone niso tako resno
jemali, ko pa so ga, je bilo že prepozno.
RJSlo
# 20.03.2016 ob 16:06
Čestitke Peter! Pravi športnik od nog do glave.

P. S. Veliki imajo lahko vse, toda nikoli ne bodo imeli Planice + morja športnih navijačev!
Debely
# 20.03.2016 ob 15:26
Pero ima prav. Taka sezone se ne bo ponovila. Naslednja zna bit še boljša, predvsem bolj "ekipna".
super_balotelli
# 20.03.2016 ob 20:08
@namaste

prevc v celi sezoni zasluzu 227 ,000 evrov hahahah


Obstajajo nekatere stvari, ki se jih ceni bolj kot denar, in to je spoštovanje/inspiracija za miljone ljudi po svetu, ki si jih je Prevc pridobil z svojimi mejniki.
levak
# 20.03.2016 ob 16:16
Prevc: Taka sezona se bo težko še kdaj ponovila
----
Ob zmagi Peterke na novoletni turneji in ko je dobil "kuglo", sem se spraševal, ali bo kdo to ponovil. Verjamem v Prevce in ostale skakalce, da bodo še uspehi.
Rekordi pa ....
oliva
# 20.03.2016 ob 15:03
Nehajte zdaj s 'prihodnjimi sezonami', plani in cilji za ta en dan.
MP3CE
# 20.03.2016 ob 17:49
Rekordov je bilo kar nekaj letos, mar ne ?
Kar pa se najdaljšega poleta tiče, pa takole: za rekord skočit v Planici se morajo poklopiti 3 stvari:
- skok
- veter
- nalet
Če nočemo poškodb, torej mora žirija izbrati tak nalet, da se ob danem vetru rekord doseže ob res izjemnem poletu v dobrih razmerah. Še posebej pa je pomembno tudi, da tekma ostane regularna in v bistvu serija, kjer tekmovalec ne more doskočiti v telemark ni več regularna.
Kljub vsemu pa mislim, da bi žirija lahko mirne duše dopuščala, da so ta boljši poleti med 230 in 240 m in ne pri 225.
prim00z
# 20.03.2016 ob 17:08
svetovni rekord bo prej v vikersundu kot v planici, saj tam letijo nižje...žal
bob
# 20.03.2016 ob 16:32
HVALA PETER, HVALA NAŠI ORLI...neverjetna sezona...LEPO JE BITI SLOVENEC
CtrlAltDel
# 20.03.2016 ob 15:37
Letošnja Planica je bila, generalno gledano, THE Planica!

Neponovljivo!

Lahko smo samo veseli, da smo lahko bili del tega!
tifoz
# 20.03.2016 ob 20:23
Pravkar sem iz Planice.ni besed da lahko opisem kar se je danes dogajalo.eden najlepsih dni mojega zivljenja...hvala Peter.hvala Robi in vsi ostali z Gospodom Goranom na celu.HVALA VAM!
dydisi
# 20.03.2016 ob 17:35
http://klip.si/video-prevc-o-svetovnem-rekordu-ko-se-bo-nekdo-poskodoval-boste-pa-rekli-zakaj-zirija-to-dovoli-14358
veleum77
# 20.03.2016 ob 16:05
kolikor sedaj gledamo konkurenco , je samo eden ki bi lahko porušil Petrove rekorde. Prevc namreč, Domen Prevc.
Binder Dandet
# 20.03.2016 ob 20:57
Tina Maze 2012/2013 VKG (1. Velesalom, 1. Supervelesalom, 1. Kombinacija, 2. Smuk, 2. Slalom)
Žan Košir 2014/2015 VKG (1. Velesalom, 1. Slalom)
Peter Prevc 2015/2016 VKG (1. Skakalnice, 1. Poleti, svetovni prvak)

Ob tem sta Tina in Peter se kup tockovnih rekordov postavila.

Tudi sam sem vesel in hvalezen vsem trem, da so te uspehe nanizali v casu, ko sem jih z zanimanjem spremljal.

@Jakov Fak, ves kaj ti je storiti naslednjo sezono.;)
Koprčan98
# 20.03.2016 ob 17:31
Vsak, ki ljubi skoke oz. polete preprosto mora vsaj 1x iti Planico! Danes je bll NORO. nevverjetno vzdušje, nikoli še nisem doživel česa takega!
Hvala Peter, Robi, Jurij, Anže! Hvala ostalim letalcem in hvala vsem, ki so se zbrali! PETARDA <3
marjan1953
# 20.03.2016 ob 17:27
Bo, bo! Še bo luštno. Že naslednjo sezono. Letošnja pa je bila zares nekaj posebnega.
Čestitke orlom: Petru, Robiju, Juriju, Domnu, Anžetu,...... in izjemnima trenerjema Janusu in Grilcu.
Tudi na uspehe deklet ne smemo pozabiti!
Iskrene čestitke!
tupamaross
# 20.03.2016 ob 16:45
Fernandez71,
strinjam se z Tabo. Petra & Co. so ustvarili naši Komunisti,
tovariši iz CKZKS.

Tvoj komentar je zelo nesramen do Janusa in ostalih.
Untamle
# 20.03.2016 ob 19:03
Noro, kaj imamo, pa tako mali. V zimskih športih so naši športniki premaknili mejnike do tja, kamor bo težko še kdaj poseči. Prevc v skokih, Tina v smučanju in Košir v deskanju, vsi z najdominantnejšo sezono v omenjenih športi in rekordi, ki bodo trajali dolgo časa...
REAL MADRID
# 20.03.2016 ob 16:52
Res je bilo čustveno! Sploh ta Zdravljica, ki smo jo gledalci zapeli "na suho", bo šla v anale!
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Planica - tekmovanje v smučar ...
link
Razočarani Domen Prevc: Žirija bi lahko malce počakala
93
23. marec 2018 ob 06:31 Glede na zadnjo tekmo v Vikersundu je morda celo kot glavni slovenski adut v Planico prišel Domen Prevc, a je nastope na posamičnih tekmah pod Poncami končal že v kvalifikacijah.
Več novic ...
Kazalo