Dokumentarni projekt YVF navdušuje z 10 minutnimi zgodbami, ki se bodo na Finskem vrstile naslednjih 25 tednov. Foto: MMC RTV SLO/YVF
Dokumentarni projekt YVF navdušuje z 10 minutnimi zgodbami, ki se bodo na Finskem vrstile naslednjih 25 tednov. Foto: MMC RTV SLO/YVF

Zgodbe o inovativnih mladih evropskih pridelovalcih hrane, na Finskem predstavlja MasseutuMedia, avtor spletnega portala, Hannu Koivisto, pa je sodeloval pri dokumentiranju zgodb, sodeluje pa tudi pri informiranju o tej regiji na spletnem portalu Young Village Folk. Www.maaseutumedia.fi, ki je luč spleta ugledala junija 2014, dokumentira kmetovanje, živinorejo, proizvodnjo živil in hrane, okolje, umetnost in vsakdanje življenje na finskem podeželju. Ideja MaaseutuMedia je sveža in neodvisna izjema na področju novinarstva v državi, ki je v prvih dveh letih objavil več kot 600 člankov in dosegel dva milijona bralcev, sto tisoč bralcev mesečno. Spletni portal je leta 2015 prejel nagrado za najboljše članke leta od finske kmetijske novinarske organizacije ENAJ in je pomemben vir okoljskih tem na Finskem.

Dokumentarni projekt YVF navdušuje z 10 minutnimi zgodbami, ki se bodo na finskem portalu vrstile naslednjih 25 tednov, pridružuje pa se v namenu spodbudjanja mladih k ustvarjalnosti v kmetijstvu, saj se na podeželskih območjih ponujajo možnosti dela za novo generacijo po vseh državah članicah EU. Finske zgodbe o pridelavi proteinov iz insektov, mladih pridelovalcih graha in drugih iz skandinavske regije, smo na Televiziji Slovenija že spoznali, ogledate pa si jih lahko tudi v arhivu spletnega portala YVF.

V skandinavski regiji, Božičkovi deželi, se mladi kmetovalci soočajo z veliko tršimi pogoji za kmetovanje kot drugod po Evropi. Stroški so zaradi hladne klime mnogo višji, cene prehrambenih izdelov pa tudi tam poceni, zato morajo biti skandinavski kmetovalci še toliko bolj iznajdljivi. Tudi Finska se sooča z demografskimi izzivi, 10 odstotkov mladih kmetov pa velja za optimistične in pozitivne, izobražene in moderne, ki uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo na svetu.

Več o finskem kmetijstvu in mladih kmetih si lahko preberete v intervjuju s Hannujem Koivistom tukaj.