Zelen klanec in napis 2023. Po klancu se preko letnice vzpenjata kolesarja. Foto: Pixabay
Zelen klanec in napis 2023. Po klancu se preko letnice vzpenjata kolesarja. Foto: Pixabay

V drugem delu pregledala leta 2023 izpostavljamo nekatere teme, o katerih smo pisali v drugi polovici leta.

JULIJ 2023

Udeležence specialne olimpijade v Berlinu smo povprašali po njihovih vtisih s tekmovanja, učence Centra IRIS pa o tem, kako so se lotili pohoda na Triglav in vrh tudi osvojili. Naša novinarka Ana Vojnović Zorman pa se je s skupino slepih in slabovidnih planincev udeležila pohoda na Storžič in se vrnila polna globokih vtisov.

Obravnavali smo diskriminacijo dijakinje pri maturi, ki jo je ugotovil zagovornik načela enakosti, preverili, kaj nova aplikacije Urbane prinaša invalidom, in kaj vladna strategija obvladovanja demence obeta bolnikom s to degenerativno boleznijo.

V intervjuju z Alenko Lekšan, mamo 17 letne Tie, ki se je rodila s težjo motnjo v duševnem razvoju, smo izvedeli, kaj je nadomestna in dopolnilna komunikacija.Spremljali smo tudi mednarodni odbojkarski spektakel v paraodbojki na mivki, uspehe paralokostrelko Živo Lavrinc in slepe planince.

Pohod na Storžič. Foto: MMC RTV SLO/Odbor inPlaninec
Pohod na Storžič. Foto: MMC RTV SLO/Odbor inPlaninec

AVGUST 2023

Avgusta so Slovenijo prizadele poplave, v katerih so bili invalidi še v posebno težkem položaju. Poskušali smo pomagati s tem, da smo zbrali nekaj njihovih zgodb v člankih in intervjujih: »Zaskrbljenost, stiska in strah«: prvi dnevi po povodnji, »Hvala, da ste se spomnili name«, Ujet v poplavi se je komaj rešil, »Veseli, da so živi«, »Popolna odrezanost od sveta in štiridnevna prekinitev telekomunikacijskega omrežja«, »Najtežje je tistim, ki sami ne morejo prispevati pri sanaciji škode«, »Brez psihološke pomoči tega ne bi zdržala« in v članku »Tega strahu ni mogoče izbrisati«. Objavili pa smo tudi navodila, kako ravnati v primeru naravnih nesreč. Kljub težkim razmeram po poplavah pa smo spremljali tudi uspehe gluhih športnikov na EP prvenstvu in paralimpijski tabor za družine v Laškem.

Poplave. Foto: MMC RTV SLO/Miran Žnidar
Poplave. Foto: MMC RTV SLO/Miran Žnidar

SEPTEMBER 2023

V mesecu septembru smo se pogovarjali s strokovnjaki, ki raziskujejo, kako tudi gluhi lahko uživajo ob glasbi. Tretjo soboto v septembru je mednarodni dan gluhih, ob katerem smo se osredotočili na pomen znanja znakovnega jezika: »Idealno bi bilo, če bi vsi obvladali znakovni jezik« in »Svet, v katerem lahko gluhi uporabljajo znakovni jezik povsod«. 21. septembra je dan Alzheimerjeve bolezni, kar smo zaznamovali s člankom o zmanjševanju stigme in intervjujem z dr. Vojkom Kavčičem. Pogovarjali smo se tudi s tujim raziskovalcem Nicolaasom Bohnenom. Udeležili smo se koncerta portugalske glasbene skupine, katere člani imajo cerebralno paralizo ali kake druge oviranosti.

Na naši strani pa smo izpostavili tudi intervju s Tjašo M. Kos iz Podkasta Številke z osrednjega portala MMC RTV SLO.

Jasna Bauman, predsednica Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik. Foto: Osebni arhiv
Jasna Bauman, predsednica Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik. Foto: Osebni arhiv

OKTOBER 2023

Oktober smo začeli z napovedjo radijskega dokumentarca o ddr. Evgenu Bavčarju in izpostavili intervju z njim, v katerem pravi, da moramo verjeti v nevidni svet, če želimo napredovati. Obiskali smo Andrejo Golob, ki se je marca preselila iz ustanove in zaživela bolj samostojno. Obeležili smo mednarodni dan bele palice in mednarodni dan vida, ob tej priložnosti pa smo se pogovarjali tudi z Jožkom Gregorcem in Marjanom Bogatajem, ki sta se julija udeležila pohoda na Storžič.

Jožko Gregorc in Marjan Bogataj na vrhu hriba. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Marjana Bogataja
Jožko Gregorc in Marjan Bogataj na vrhu hriba. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Marjana Bogataja

Prisluhnili smo tudi konferenci ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o revmatskih obolenjih. Spremljali smo EP v odbojki sede, na katerem so naše reprezentantke osvojile srebro. S Katarino Kurtnjak in Manco Kok smo se pogovarjali o poučevanju glasbe otrok z avtizmom, v intervjuju z ameriško umetnico oz. umetnikom, saj gre za osebo nebinarnega spola, pa smo spregovorili o tem, kako z umetnostjo doseči večjo dostopnost, prebrali smo zgodbo o Martinu Krpanu v lahkem branju in se pogovarjali z učiteljico slovenščine Niko Vizjak Pušlar.

V mesecu oktobru smo se razveselili priznanja informacijska jagoda za najboljši dosežek na področju informacijske družbe, ki ga je prejela naša stran Dostopno.si.

Spletna stran Dostopno. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran Dostopno. Foto: MMC RTV SLO

NOVEMBER 2023

V intervjujih v mesecu novembru smo se z Matejo Peterc, vodjo programa Nasilje nad invalidi v društvu Vizija, pogovarjali o tej pereči problematiki, z Jeleno Bolšedonovo pa o tem, da so javnost vedno bolje sprejema gluhe, saj se tudi ti bolj pojavljajo v javnosti. Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar sta nam opisala nastajanje filma Šepet metulja, direktorica Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana pa je spregovorila o izzivih poučevanja otrok z okvaro sluha. Ker v mesecu novembru praznujemo dan slovenskega znakovnega jezika, smo se o tolmačenju televizijskih oddaj pogovarjali s Tanjo Giuliatti Davinić. O neodvisnem življenju pa smo govorili s Sonjo Korelc-Kotur in Barbaro Šamperl, idejnima vodjema projekta Escape room – Pobeg iz inštitucije.

Skozi strip Šola padanja smo spoznali inkluzivno skupnost Neuerkerode iz Nemčije. Prebirali pa smo tudi Prešernovo poezijo, ki so jo pri Zvezi Sožitje prilagodili v lahko branje.

Jelena Bolšedonova. Foto: WOLT
Jelena Bolšedonova. Foto: WOLT

DECEMBER 2023

Decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov, kar smo zajeli v več člankih: »Kot največja družbena manjšina ne moremo in ne smemo biti spregledan del družbe«, “Prav bi bilo, da smo del družbe tudi ostalih 364 dni v letu“ , "Kandidati z invalidnostjo morajo imeti na evropskih volitvah enake možnosti".
Ob tem dnevu pa smo se pogovarjali tudi z Miho Lobnikom, zagovornikom načela enakosti, in z Gunto Ančo, podpredsednico Evropskega invalidskega foruma.

V tem prazničnem mesecu smo opozarjali na nevarnost uporabe pirotehničnih sredstev in
se razžalostili ob vesti, ki je prišla iz športa invalidov o izgubi parastrelca Franca Pinterja Anča.
Tema letošnjega decembra pa je bila tudi prostorska stiska v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Opozorili smo na nevzdržne razmere za invalide v Gazi, ki jo že od 7. oktobra letos izraelska vojska neusmiljeno obstreljuje in bombardira.

Bežeči Palestinci, med njimi moški na invalidskem vozičku, ki ga potiska drug moški. Foto: Reuters
Bežeči Palestinci, med njimi moški na invalidskem vozičku, ki ga potiska drug moški. Foto: Reuters

Objavili navdihujočo zgodbo o prijateljstvu ter opozorili na spletno stran za inkluzivne dejavnosti.

Leto pa zaključili s pogovorom z Ivano Leskovar in Marjanom Kobavom, prejemnikoma spominskih plaket Planinske zveze Slovenije za prostovoljno delo, predvsem pa za njun trud pri dejavnostih inPlanincev.

Na slliki na planinski poti skoz gozd stoji pet inPlanincev. Prva v vrsti je Ivana Leskovar. Foto: arhiv inPlaninec
Na slliki na planinski poti skoz gozd stoji pet inPlanincev. Prva v vrsti je Ivana Leskovar. Foto: arhiv inPlaninec

Tudi v prihodnjem letu bomo uresničevali svoje poslanstvo ter spremljali vsa področja življenja, dela in pravic oseb z različnimi oblikami invalidnosti.

Srečno 2024!