Foto: BoBo
Foto: BoBo

Koordinatorka stranke Levica, ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob predstavitvi kandidatne liste, pojasnila, da želi Levica v Evropi zastopati vrednote, kot so solidarnost, vključenost in predvsem dostojno življenje za vse.

Stranka Levica je za nosilko liste izbrala podpredsednico DZ-ja Nataša Sukič, ki je napovedala, da, v kolikor bo izvoljena, bo njen osrednji angažma blaženje draginje oz. socialno varnost. Levica se bo tudi prizadevala za zeleni prehod, saj je, kot je navedla Sukič, za ohranitev planeta, "potreben ekološki obrat, ki je priložnost za pravično spremembo v načinu proizvodnje, za izgradnjo sodobne energetske infrastrukture ter vlaganje v znanost, izobraževanje in razvoj."

"Tretja velika tema pa je sprememba obrambne politike Evropske unije, ki naj bi temeljila na načelih miroljubnega reševanja sporov in sobivanja. Glas za Levico je glas za mir, neodvisno obrambno in mirovniško politiko, “ je poudarila.

Minister za delo Luka Mesec, ki je na zadnjem, devetem mestu kandidatne liste, je napovedal, da bo osrednja tema evropskih volitev vzpostavitev "gotovosti", kar pomeni, "da te ne skrbi za streho nad glavo, gotovost pomeni, da te ne skrbi, kako boš plačal položnice, gotovost skrbi, da te ne skrbi, v kakšnem svetu bodo zaradi podnebnih sprememb živeli naši zanamci in gotovost pomeni, da nas ne skrbi, da se bo Evropa zapletla v vojne, ki se kuhajo po in dodal, da je njihov odgovor na nacionalizme evropska solidarnost."

Poleg Sukič in Mesca, so kandidati za evropske poslance še državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dan Juvan, Katja Sluga, dolgoletni predsednik bošnjaške zveze Fahir Gutić, nekdanja direktorica moderne galerije, sicer umetnostna zgodovinarka in filozofinja Zdenka Badovinac, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, pisateljica in sociologinja Svetlana Slapšak in Tara Kristan.