Foto: Janez Zalaznik
Foto: Janez Zalaznik

"NIČ OD TEGA, stranka, prilagojena vsakemu, utemeljiteljica ničodtegaizma, ki združuje vse-izme v znanih in neznanih dimenzijah stvarstva, najboljše, najbolj uspešne, najbolj zelene, rdeče, modre, črne in rumene stranke vseh časov in onkraj časa, ter začetnica ničodtegaizma po vsem svetu," piše v opisu na njihovi spletni strani.

Sorodna novica Zombi cerkev: Žalitev je, da nam rečejo, da nismo vera

Mediji jih označujejo za satirično ali humorno stranko, na kar je mogoče sklepati iz praktično vseh njihovih zapisov vključno s programom, a prva dama stranke, Violeta Tomić, to zavrača. "Absolutno gre za smrtno resen politični projekt, kajti če vidimo, kdo so res pravi šaljivci, si oglejte sejo državnega zbora," je nekdanja poslanka in igralka na nedavni novinarski konferenci odgovorila na pomisleke o njihovi resnosti.

Gre za podobno dilemo kot pri Čezvesoljski cerkvi blaženega zvonenja, ki se predstavlja kot verska skupnost in je vpisana v register verskih skupnosti, njeni kritiki pa ne morejo dokazati, da to ni. In eden od ustanoviteljev NOT-a je tudi Rok Gros, ustanovitelj prej omenjene cerkve.

Sorodna novica Violeta Tomić na evrovolitve s satirično stranko Nič od tega

Posvetimo se programu za aktualne evropske volitve. Njihov prvi cilj je, da se vsem evropskim komisarjem podeli naziv KOMISAR REX. "Kajti KOMISAR REX je v resnici edini nesnični evropski komisar. Druge postavijo interesne skupine, da bi delali zanje," so zapisali.

Za mesta v evropskem parlamentu se borijo zaradi denarja, ki ga bodo potem po lastnih besedah porabili na državnozborskih volitvah. "Pričakovati kaj drugega, kakšen vpliv na odločanje, je pač iluzorno, saj se, kot zapisano že v prejšnjem odstavku, zavedamo, da evropski parlament dejansko ne odloča o ničemer." Zato si želijo Violeto Tomić in druge za pet let poslati v Bruselj.

"In kot zadnje: naš ultimativni cilj pa je, seveda, zavladati svetu," sklenejo svoj program za evropske volitve. Njihov splošni program pa je na voljo tukaj. Konča se s slednjo navedbo: "Ta program je popoln dokaz, da PAPIR RES LAHKO PRENESE ČISTO VSAKO NEUMNOST!"

Na kanalu stranke imajo tudi videoposnetek, v katerem grški ekonomist in politik Janis Varufakis izraža podporo NOT-u in Violeti Tomić, pri čemer glede na naravo stranke ni jasno, ali je posnetek resničen ali pa je nemara poustvarjen.

Tožba in pritožbe

Stranka NOT je v času pisanja članka še zbirala podpise podpore za evropske volitve, njena lista pa še ni javno objavljena. Podprla je tožbo Piratske stranke Slovenije zaradi težav pri zbiranju podpisov in njihovem overjanju na upravnih enotah. Kot so navedli v stranki, se tudi sami spopadajo "s številnimi birokratskimi preprekami, ki so pogosto celo v nasprotju z zakonodajo in diskriminatornim odnosom". "Zavajajoče izjave na upravnih enotah, sploh okoli dolžnosti uslužbencev v času stavke, ki jo, mimogrede, razumemo in podpiramo, za razliko od stavke Fidesa, so del vsakdana," so navedli.

Stranka, ki je svoj vstop v volilno tekmo sicer napovedala na satiričen način, pa se spopada še z eno težavo. Kot trdijo, socialno omrežje Meta blokira in odstranjuje vse njihove objave, v katerih je dodana povezava do njihove spletne strani. "Celo več, mnogi naši sledilci in podporniki, ki so delili objave, so bili 'prijazno' opozorjeni, da bodo 'zaradi nas' celo ob račun, kar je povsem evidentna grožnja," so zapisali- Kot so dodali, njihove pritožbe naletijo na gluha ušesa, "sogovornika ni, ignoranca ob nenehnem uveljavljanju nekih nedoumljivih pravil pa postaja vse bolj absurdna".

Violeta Tomić je 61-letna igralka in političarka. Diplomirala je na AGRFT-ju, med letoma 2003 in 2005 je na RTV SLO vodila oddajo Najšibkejši člen. Leta 2014 je bila izvoljena za poslanko državnega zbora na listi Združene levice, leta 2018 pa Levice. Leta 2022 je izstopila iz Levice in se pridružila stranki Naša prihodnost Ivana Galeta in Violete Bulc. Od leta 2021 se pojavlja na shodih gibanja Slovenija proti rusofobiji.