Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vesna - zelena stranka je oddala kandidatno listo na svetovni dan Zemlje, kar je v skladu z njihovimi glavnimi cilji - varstvom okolja. Nosilec liste Vladimir Prebilič, je zapisal, da bo njihova kampanja temeljila na vprašanju pravičnega zelenega prehoda "kot enega ključnih vprašanj naše varnosti v prihodnje". Saj, kot pravi, to "presega le varovanje okolja, gre za vprašanje upravljanja z viri ter načela trajnostnega razvoja, ki se dotikajo vseh področij naših življenj. Gre za vprašanje enakosti v najširšem pomenu iskanja enakih možnosti". Ravno zato so si za vložitev kandidatne liste izbrali svetovni dan Zemlje. "Dnevi, kot je svetovni dan Zemlje, morajo postati več kot simbolični opomniki," pa je dodala Urška Zgojznik, sopredsednica Vesne.

Za pravičen zeleni prehod, ekološko kmetijstvo, hrano, za zdravje, enake možnosti za vse,...

Pri stranki so svoj program strnili v šest ključnih točk. Zavzemajo se za pravičen zeleni prehod, stanovanjsko politiko, socialno pravičnost, okolje, enake možnosti za vse. V okviru kmetijstva in hrane, se zavzemajo za zdravo hrano, ekološko kmetijstvo in zaščito živali. Hkrati je tudi edina stranka, ki se posebej zavzema za pravice živali in žensk.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V okviru socialne pravičnosti se zavzemajo zlasti za zmanjšanje obdavčitve zaposlenih in obdavčitev ultra bogatih z uvedbo minimalne stopnje davka na kapitalske dobičke in evropski davek na premoženje. Radi bi zaustavili izogibanje plačil davkov s strani multinacionalk.

Nosilec liste je Vladimir Prebilič

Vladimir Prebilič se je rodil 21. maja 1974 v Ljubljani. Najbolj poznan je kot župan Kočevja, to funkcijo opravlja že 4. mandat. Trenutno je tudi predsednik skupnosti občin Slovenije. Sicer pa je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede.

Je strokovnjak za področje varnosti, spekter njegovega raziskovalnega dela presega zgolj vojaški vidik varnosti, pač pa je tudi poznavalec sodobnih nevojaških varnostnih groženj. Je tudi poznavalec geostrateških razmerij na Zahodnem Balkanu.

Ima tudi prepoznavne mednarodne izkušnje, saj je vodja slovenske delegacije pri Kongresu lokalnih in regionalnih skupnosti pri Svetu Evrope in predsednik druge največje politične skupine pri Kongresu.

Kdo vse je na listi?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na predlagani listi je devet kandidatk in kandidatov. Poleg omenjenega Prebiliča, Urška Zgojznik, ki je tudi sopredsednica stranke, Klemen Belhar, širši javnosti bolj poznan kot podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, v stranki pa je vodja programskega sveta, kjer veliko pozornost namenja področjem energetike ter stanovanjske politike, Marike Grubar, ki je bila predsednica Študentske organizacije Slovenije, Uroš Macerl, tudi sopredsednik Vesne, sicer ekološki kmet in okoljski aktivist, bil je tudi predsednik Eko kroga v bitki proti cementarni Lafarge, Andreja Marolt, predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Ibrahim Nouhoum, ki je bil leta 2008 nacionalni koordinator evropske mreže za boj proti revščini in socialni vključenosti, Saša Fras, magister farmacije in turistični delavec, zavzemal se bo za decentralizacijo in izboljšanje pogojev življenja na podeželju in Manca Košir. Ob tem je slednja postala prva častna članica Vesne. Saj je, kot so zapisali, s svojim delom in prizadevanjem izkazala zavezanost strankinim vrednotam in programu od samega začetka stranke. Sicer pa je slovenska novinarka, upokojena univerzitetna profesorica, publicistka in kolumnistka.

Vesna je del Evropske zelene stranke

V letu 2023 je stranka Vesna postala del Evropske zelene stranke. Sopredsednik stranke Uroš Macerl je povedal, da je sprejem v EGP zelo velik dosežek za tako mlado stranko in da je sodelovanje nujno za doseganje skupnih ciljev, ob tem pa se lahko po njegovem mnenju veliko naučijo od držav, kjer zelene stranke prevzemajo vodilne funkcije. Poudaril je tudi, da v Sloveniji zelena politika še ni imela priložnosti sprejemanja odločitev.

Zeleni želijo po navedbah Vesne okrepiti svoje delovanje predvsem na jugu in vzhodu Evrope, v ospredje pa postaviti socialno pravičen zeleni prehod, ohranjanje naravnega okolja ter zagotavljanje evropske prehranske in energetske samooskrbe.