Foto:
Foto:

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo nova uredba o oblikovanju cen za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo začela veljati z 9. aprilom in bo veljala dva meseca. Cene se bodo oblikovale enako kot doslej, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij. Ta model je po ministrovi oceni za Slovenijo najbolj primeren.

Koristi bodo imeli tudi potrošniki

"Slovenija je usmerjena v tržno gospodarstvo in prav je, da se cene naftnih derivatov prosto oblikujejo na trgu," je dejal minister in dodal, da to omogoča podjetjem konkurenčen nastop na trgu. Minister verjame, da je liberalizacija cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja prvi korak v smeri, da pridemo do liberalnega določanja cen za vse naftne derivate. "Verjamemo, da bodo od tega imeli že na srednji rok koristi tudi potrošniki," je poudaril. Po njegovih besedah je čas rekordno nizkih cen nafte najbolj pravi čas, da Slovenija kot zadnja izmed članic EU začne s postopkom liberalizacije.

Cene naj ne bi poskočile

Cene naftnih derivatov tudi po sprostitvi cen po Počivalškovi oceni ne bodo poskočile. "Največ k temu pripomore cenovna odzivnost tranzitnih potrošnikov in prevoznikov. Imamo pa v rokah tudi ukrepe, s katerimi lahko takoj ustavimo morebitna nezaželena gibanja na trgu. In verjamem, da se tega zavedajo tudi ponudniki naftnih derivatov," je izpostavil. Tokratna sprostitev nadzora cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja je prvi korak k popolni liberalizaciji. "Naredili smo prvi korak, verjamem, da bomo naredili tudi naslednjega," je dejal. Najprej bodo sicer preučili možnost liberalizacije cen na avtocestnem križu oz. v obmejnem območju. "Sem optimist in verjamem, da bomo kmalu sledili z enim od ukrepov, ki sem jih omenil, ali na avtocestnem križu ali obmejnem območju," je še povedal minister, ki sicer popolne liberalizacije v časovnem smislu še ne more napovedati.

Izpada javnofinančnih prihodkov približno 300.000 evrov

"Na podlagi ugotovitev, da je povpraševanje po 98- in več oktanskem neosvinčenem motornem bencinu cenovno precej neelastično, hkrati pa je 95-oktanski motorni bencin, ki bo še naprej pod regulacijo, dober substitut 98- in več oktanskemu bencinu, ministrstvo za finance ocenjuje, da bo prišlo do sorazmerno majhnega izpada javnofinančnih prihodkov odprave regulacije cen 98- in več oktanskega bencina, to je za približno 300.000 evrov," piše v sporočilu, ki so ga po seji poslali iz urada vlade za komuniciranje. Pri ekstra lahkemu kurilnemu olju pa pričakujejo, da se zaradi dokaj konkurenčnega okolja in enostavnega vstopa novih konkurentov, končna cena za potrošnike (skupaj s prevozom goriva na dom) ne bo bistveno spremenila, zato tu ne bo prišlo do zaznavnih finančnih učinkov. Trenutno je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,185 evra, za 100-oktanskega 1,230 evra, za dizelsko gorivo 1,050 evra, za kurilno olje pa 0,705 evra.

Foto: BoBo