Pri določanju vrednosti stanovanjskih premičnin morate biti zelo natančni, da vam zavarovalnica ob morebitni škodi dejansko izplača realno zavarovalnino. Foto:
Pri določanju vrednosti stanovanjskih premičnin morate biti zelo natančni, da vam zavarovalnica ob morebitni škodi dejansko izplača realno zavarovalnino. Foto:

To za sabo seveda potegne tudi bistveno višjo zavarovalno premijo, gledalec pa se sprašuje, zakaj vrednosti ne določajo na podlagi realne ocene. Če namreč pride do poplave ali požara, odškodnina ne bo tako visoka, kot je visoka zavarovalna vsota, kar pomeni, da je zavarovalnica gledalčevo premoženje "nadzavarovala".

Zavarovalnica pavšalno določa vrednost premoženj

Za pojasnila smo se obrnili na Zavarovalnico Maribor, kjer nam je direktor prodaje premoženjskih zavarovanj, Stanko Petek, povedal, da imajo slabe izkušnje iz preteklosti, ko so mnogi zavarovanci podcenili vrednost svojega premoženja. "Na osnovi preteklih izkušenj smo določili, da je kvadratni meter uporabne stanovanjske površine vreden 385 evrov." To pa v primeru našega gledalca, ki ima 100 kvadratnih metrov veliko stanovanje, pomeni zavarovalno vrednost skoraj 38.500 evrov, trikrat več od resnične nove vrednosti njegove stanovanjske opreme. Bojan Šimek je ob tem prepričan, da "zavarovalnica na ta način nesorazmerno povečuje zavarovalno vrednost. Tako sem prisiljen plačevati zavarovalno premijo za stvari, ki jih nimam, in za rizike, ki ne morejo nastopiti."

Agencija za zavarovalni nadzor: pavšalno določanje vrednosti premičnin je sporno

Direktor Agencije za zavarovalni nadzor, Sergej Simoniti, ni želel ugibati, ali je znesek, ki ga je določila zavarovalnica, ustrezen. Ni pa po njegovem mnenju ustrezno, da je znesek določen pavšalno glede na kvadraturo stanovanja, ne glede na to, koliko je v njem opreme. Če imate namreč v stanovanju, ki je veliko 100 kvadratnih metrov, na primer samo posteljo, mizo in televizijski sprejemnik, bo vaša premija prav tako izračunana na zavarovalno vsoto 38.500 evrov, izplačali pa vam bodo samo odškodnino za stvari, ki bi bile v primeru nesreče dejansko uničene. »Na podlagi veljavnih predpisov je na sklenitelju zavarovalne pogodbe oziroma potrošniku breme, da določi vrednost zavarovanih predmetov oz. zavarovanih stvari. Potem pa zavarovalnica od tega oblikuje zavarovalno premijo ne glede na to, ali gre za zavarovanje na dejansko ali novo vrednost«, meni Simoniti.

Kaj je zavarovanje na novo vrednost?

Zavarovanje premičnin na novo vrednost pomeni, da v primeru nastopa škode zavarovalnica oškodovancu izplača zavarovalnino v višini nove vrednosti predmeta. Šimek od zavarovalnice pričakuje, da bo ta ponudila »neko sorazmerno zavarovalno vsoto z vrednostjo, ki je predmet zavarovanja«. Na Zavarovalnici Maribor odgovarjajo, da bi se v tem primeru zavarovanec moral odločiti za zavarovanje na dejansko vrednost. A Stanko Petek vendarle doda: "Morda pa bi lahko govorili tudi o zavarovanju na novo vrednost, ampak se bomo s strokovnimi službami dogovorili, da bomo uredili zavarovanje po vaših potrebah, se pravi bomo znižali to zavarovalno vsoto na višino, kot mora biti." Na naše vprašanje, ali je to torej vendarle mogoče, odgovarja: "Seveda je." Ob tem velja dodati, da morajo potrošniki pri zavarovanju na dejansko vrednost čim bolj realno določiti vrednost zavarovanih predmetov. "Če bo ta vrednost prenizka, bo zavarovalnica v takšnem odstotku, kot je bila vrednost prenizko prijavljena, zmanjšala izplačilo zavarovalnine in bodo potrošniki oškodovani. V kolikor pa je ta vrednost previsoka, pa naj ne računajo, da bi zato potrošniki dobili višjo zavarovalnino." Agencija za zavarovalni nadzor bo sicer preverila po mnenju našega gledalca sporen način izračunavanja nove vrednosti stanovanjskih premičnin.

Rok Kužel